Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зробив висновок про розмір довічного утримання судді

29 квітня 2015, 12:50
1555
1
Автор:
Реклама

Колегія суддів Судової палати у адміністративних справах Верховного Суду України, розглянувши справу № 21-371а14сформулював правову позицію відносно перерахунку щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці без обмеження його максимального розміру на підставі ст. 129 Закону "Про судоустрій і статус суддів" (у редакції, действующнй з 1 січня 2012 року).

1 січня 2012 року була введена в дію ст. 129 Закону "Про судоустрій і статус суддів" і, якій по-новому врегульовані питання, пов'язані з суддівською нагородою. У зв'язку з чим в серпня 2013 року суддя і звернулася в управління ПФУ із заявою про перерахунок щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці. ПФУ в перерахунку відмовив.

Частиною 3 ст. 138 Закону про судоустрій і в редакції Закону "Про заходи по законодавчому забезпеченню реформування пенсійної системи" (№ 3668 - VI), діючої на момент виникнення спірних стосунків, передбачено, що щомісячне довічне грошове утримання виплачується судді у розмірі 80 % грошового змісту судді, з якого був сплачений єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соцстрахування, а до 1 січня 2011 року - страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, який працює на відповідній посаді.

Але з моменту ухвалення рішення Конституційного Суду України від 3 червня 2013 року № 3-рп/2013 підлягає застосуванню частина 3 ст. 138 Закону про судоустрій в редакції зі змінами, внесеними Законом № 3668, - VI: "Щомісячне довічне грошове утримання виплачується судді у розмірі 80 % грошового змісту судді, працюючого на відповідній посаді. За кожен повний рік роботи на посаді судді більше 20 років розмір щомісячного довічного грошового утримання збільшується на 2 % заробітки, але не більше 90 % заробітної плати судді, без обмеження граничного розміру щомісячного довічного грошового утримання".

Колегія суддів дійшла висновку, що суд касаційної інстанції всупереч виводу, викладеному в абзаці 3 пункти 8 рішень № 3-рп/2013, неправильно застосував частину 3 ст. 138 Закону про судоустрій, позбавивши тим самим позивачки права на збільшення на 8 % розміру довічного грошового утримання.

Касаційний суд погодився з висновками судів попередніх інстанцій про право позивача на перерахунок розміру щомісячного довічного грошового утримання у зв'язку зі зміною порядку оплати праці працюючих суддів після 1 січня 2012 року. Але вказав, що такий перерахунок повинен здійснюватися з дати звернення в ПФУ про відповідний перерахунок (з 21 серпня 2013 року), а не з дати зміни розміру грошового змісту працюючих суддів. Крім того, касаційний суд дійшов висновку, що з урахуванням положень діючої на момент звернення позивачки в ПФУ редакції частини 3 ст. 138 Закону про судоустрій довічне грошове утримання позивачеві повинна виплачуватися у розмірі 80 % грошового змісту працюючого судді, а не 88 %, як було встановлено раніше.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини