Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ вказав, хто оплачує перевірку лічильників

27 квітня 2015, 11:09
7482
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 22 квітня 2015 року прийняв постанову у справі № 6-60цс15 відносно оплати перевірки лічильників.

Суд зробив правове укладення про те, що відповідно до частини 2 ст. 28 Закону "Про метрологію і метрологічну діяльність" (у редакції, діючій на момент виникнення спірних правовідносин, - до 24 жовтня 2014 року) засоби вимірювальної техніки, що знаходяться в експлуатації, підлягають періодичній перевірці через межповерковые інтервали, порядок встановлення яких визначається нормативно-правовим актом центрального органу виконавчої влади у сфері метрології. Підприємства, організації і фізособи зобов'язані своєчасно (з урахуванням встановлених інтервалів) подавати засоби вимірювальної техніки на перевірку.

Частиною 3 ст. 28 Закону встановлено, що порядок представлення фізичними особами, що не є суб'єктами підприємницької діяльності, - власниками засобів вимірювальної техніки (результати вимірів якими використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду) на періодичну перевірку цих засобів і плати за роботи, пов'язані з перевіркою, встановлюється Кабміном. Періодична перевірка, обслуговування і ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вказаних засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з электро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Згідно з пунктом 24 Порядку формування тарифів на послуги за змістом будинків і споруд і прибудинкових територій (у редакції, діючій до 24 жовтня 2014 року, - день набуття чинності постанови Кабміну від 1 жовтня 2014 № 532) витрати по проведенню періодичної перевіркиобслуговуванню і ремонту квартирних засобів обліку води і теплової енергії, у тому числі їх демонтажу, транспортування і монтажу після перевірки, визначаються відповідно до укладених договорів між виконавцем і субпідрядникомякий надає вказані послуги, з розрахунку на одно квартирний засіб обліку води і теплоэнергии і нараховуються щомісячно споживачеві у складі послуги залежно від кількості таких засобів обліку шляхом додавання плати за проведення їх періодичної перевірки, обслуговування і ремонту, у тому числі демонтажу, транспортування і монтажу після перевірки, до загальної вартості послуг.

Розмір плати за проведення періодичної перевірки, обслуговування і ремонт одного засобу обліку води і теплової енергії, у тому числі його демонтаж, транспортування і монтаж, після перевірки визначається згідно з кошторисом, який затверджується (узгоджується) органами місцевого самоврядування і розподіляється по місяцях межповерочногоинтервала, встановлюється Держстандартом для відповідного засобу обліку води і теплової енергії.

Аналогічні положення про включення до складу житлово-комунальних послуг, що надаються споживачеві послуг з періодичної перевірки, обслуговування і ремонту приладів обліку (у тому числі їх демонтаж, транспортування і монтаж після перевірки) містяться і в Переліку послуг за змістом будинків і споруд і прибудинкових територій.

У спірний період (до 24 жовтня 2014 року) проведення періодичної перевірки, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку води і теплової енергії, у тому числі їх демонтаж, транспортування і монтаж після перевірки повинно було здійснюватися за рахунок виконавця вказаних послуга витрати, понесені виконавцем, повинні були включатися в тариф на послуги за змістом будинків і споруд і прибудинкових територій і сплачуватися споживачем щомісячно у складі цих послуг.

Пунктами 9, 30, 32 Правил надання послуг з централізованого опалювання, постачання холодної і гарячої води і водовідведення передбачено, що квартирні засоби обліку води і теплової енергії беруться виконавцем на абонентський облік, а їх періодична перевірка, обслуговування і ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) проводяться за рахунок виконавця, в обов'язки якого входить контроль міжперевірочних інтервалів, перевірка квартирних засобів обліку, їх обслуговування і ремонт, тоді як обов'язком споживача є своєчасна оплата наданих послуг з цін і тарифів, встановлених відповідно до вимог законодавства.

Підприємства, що роблять послуги споживачам за змістом будинків і споруд і прибудинкових територій (виконавці), повинні забезпечити виконання робіт по періодичній перевірці, обслуговуванню і ремонту квартирних засобів обліку води і теплової енергії за рахунок включення цих робіт в тариф на послуги за змістом будинків і споруд відповідно до ув'язнених між ними договорами.

Положеннями частини 3 ст. 19, частини 4 ст. 26 Закону "Про житлово-комунальні послуги" передбачено, що у випадку якщо виконавець не є виробником послуг, то стосунки між ним і виробником регулюються окремим договором, який полягає відповідно до вимог цієї статті.

Законом від 10 квітня 2014 року № 1198 - VIIIякий набув чинності 26 квітня 2014 року питання визначення виконавців же/до послуг (у тому числі по централізованому постачанню холодної і гарячої води, водовідведення) віднесений до повноважень органів місцевого самоврядування в сфері ж/до послуг.

ВСУ роз'яснив, що оскільки виконавцем надання ж/до послуг споживачам рішенням виконавського комітету Кременчуцької міської ради від 8 серпня 2008 року № 818 визначено ТОВ "Житлорембудсервис", до складу тарифів якого послуга з періодичної перевірки квартирних приладів обліку води не входитьсуд дійшов обгрунтованого висновку про те, що в спірний період КП "Кременчуководоканал", до якого позивачкою пред'явлений позов, не повинен нести перед нею відповідальність по відшкодуванню понесених ним витрат на перевірку засобів обліку води.

За інформацією прес-служби ВСУ

Нагадаємо, Київрада прийняла рішення відносно компенсації засобів киянам, які, починаючи з 1 липня 2014 року, сплатили за послуги з перевірки лічильників.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини