Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Абонентів мобільного зв'язку збираються ідентифікувати в цілях безпеки

Реклама

На сайті Державної служби спеціального зв'язку і захисту інформації опублікований проект постанови Кабміну про внесення змін до Правила надання і отримання телекомунікаційних послуг.

Проект спрямований на ідентифікацію абонентів мобільного зв'язку. Як вказано в пояснювальній записці, це полегшить діяльність правоохоронних органів при проведенні слідчих дій і притягненні до відповідальності винних осіб, допоможе здолати "мобільне шахрайство", зокрема при використанні послуг перенесення абонентського номера або проведення банківських операцій.

Пропонується встановити обов'язок операторів телекомунікацій забезпечувати підключення кінцевого устаткування споживача до телекомунікаційної мережі за умови укладення договору про надання телекомунікаційних послуг або реєстрації даних відповідно до основних вимог і порядку, встановлених НКРСИ. Також передбачається зобов'язати абонентів укладати договір про надання телекомунікаційних послуг або зареєструвати дані відповідно до основних вимог і в порядку, встановлених НКРСИ.

Тобто, абонент зможе використовувати мобільний зв'язок лише після укладення договору або реєстрації даних.

Проект розроблений за дорученням Віце-прем'єр-міністра - Міністра культури В. Кириленко від 23 грудня 2014 року у зв'язку з отриманими СБУ даними про використання знеособлених засобів мобільного зв'язку розвідувально-підривними групами терористів і російськими військовими окупантами для створення мережі по збору і передачі даних по дислокації і переміщенню сил АТО, коригування вогню по них і приведення вибухових пристроїв в дію шляхом виклику на мобільний.

Планується, що постанова набуде чинності через 6 місяців з дня його прийняття. У цей період мають бути розроблені вимоги і порядок реєстрації даних про абонентів для приведення операторами, провайдерами і споживачами телекомунікаційних послуг своїх правовідносин у відповідність зі змінами.

Відмітимо, що попередня спроба тотальної ідентифікації абонентів була зроблена 16 січня 2014 року. Згідно Законуназваному "диктаторським", телекомунікаційні послуги повинні були надаватися з використанням ідентифікаційної телекомунікаційної карти (засобу, використовуваного для ідентифікації кінцевого устаткування абонента в мережі) на підставі  договори між оператором телекомунікацій і споживачем. Також передбачалося, що за договором продаватимуся і SIM- карти. Як пояснювали юристи, вимога про укладення договору при отриманні телеком-услуг вже діє і виконується. Воно може бути реалізоване або у письмовій формі, з пред'явленням паспорта (контрактна форма обслуговування), або шляхом прийняття абонентом умов публічного договору-оферти, розміщеного на сайті оператора (для абонентів передоплаченої форми обслуговування). Закон в числі інших "диктаторських" був скасований Верховною Радою 28 січня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини