Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк розповів про нюанси обов'язкового финмониторинга при постачанні товарів

16 квітня 2015, 18:17
1588
0
Автор:
Реклама

У листі № 25-02002/24990 Нацбанк роз'яснив деякі питання здійснення обов'язкового фінансового моніторингу.

Згідно ст. 15 Закону про запобігання відмиванню прибутків фінансова операція по переказу грошових коштів за межу по зовнішньоекономічних договорах (контрактам) на суму, яка дорівнює або перевищує 150 тис. грн. або дорівнює або перевищує еквівалентну суму в іноземній валюті, банківських металах, інших активах, підлягає обов'язковому финмониторингу. Слід зазначити, що це правило не поширюється на перекази грошових коштів по договорах, які передбачають фактичне постачання товарів на митну територію України

НБУ вважає, що при здійсненні банком аналізу фінансових операцій по переказу грошових коштів за межу по зовнішньоекономічних договорах, з метою виявлення таких, які підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу, необхідно керуватися загальними нормами Цивільного, Господарського і Митного кодексів.

Згідно ст. 264 Господарські кодекси матеріально-технічне постачання і збут продукції виробничо-технічного призначення і виробів народного споживання, як власного виробництва, так і придбаних у інших суб'єктів господарювання, здійснюються суб'єктами господарювання шляхом постачання, а в деяких випадках також на основі договорів купівлі-продажу. Згідно ст. 265 Господарського кодексу і ст. 712 Цивільного кодексу за договором постачання одна сторона - постачальник зобов'язується передати в обумовлені терміни другій стороні - покупцеві товар, а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Нацбанк відмітив, що переміщення товарів через митний кордон здійснюється з дотриманням відповідної митної процедури, що передбачає митне оформлення, у тому числі з оформленням митної декларації в порядку, визначеному митними правилами.

НБУ вважає, що для здійснення банком аналізу фінансових операцій по переказу грошових коштів за кордон, з метою виявлення таких, які підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу, фактичним постачанням товарів на митну територію України являються дії, пов'язані із забезпеченням постачання на митну територію України товарів, які є нерухомими речами в значенні Митного кодексу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини