Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як упізнати розмір зарплати чиновника?

5 березня 2015, 09:03
2778
2
Автор:
Реклама

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради з прав людини надав роз'яснення відносно статусу інформації про зарплату і інші виплати працівникові держоргану або органу місцевого самоврядування.

Інформація про зарплату і інші виплати працівникові держоргану або органу місцевого самоврядування є інформацією про фізичну особу. Конституційний суд рішенням від 20 січня 2012 року встановив, що перебування особи на посаді, пов'язаній із здійсненням функцій держави або органів місцевого самоврядування, передбачає не лише гарантії захисту прав цієї особи, але і додаткові правові обтяження.

Публічний характер як самих органів-суб'єктів владних повноважень, так і їх посадовців вимагає обнародування певної інформації для формування громадської думки про довіру до влади і підтримки її авторитету в суспільстві.

Розпорядження бюджетними коштами включає здійснення витрат з державного або місцевого бюджету. Заробітна плата і інші виплати (премії, матеріальна допомога і тому подібне) посадовим і службовим особам являються витратами з бюджету.

Частиною 5 статей 6 Закону "Про доступ до публічної інформації" визначено, що не може бути обмежений доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами.

Це підтверджується положенням ст. 5 Закону "Про захист персональних даних", в якому говориться про те, що не є конфіденційною інформацією персональні дані, що стосуються здійснення особою, яка обіймає посаду, пов'язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень, а також "не відноситься до інформації з обмеженим доступом інформація про отримання у будь-якій формі фізичною особою бюджетних коштів, державного або муніципального майна, окрім випадків, передбачених статтею 6 Закону "Про доступ до публічної інформації".

Згідно ст. 16 Закону про запобігання і протидію корупції інформація про розміри, види оплати праці і будь-які інші виплати з бюджету особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, не може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом.

Отже, інформація про заробітну плату, премії, матеріальній допомозі, будь-яких інших виплатах з державного або місцевого бюджету працівникові державного органу або органу місцевого самоврядування не є конфіденційною, не може бути обмежена в доступі і підлягає наданню за запитом.

За інформацією омбудсмана

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини