Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

27 березня 2015, 13:18
3672
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій поточного тижня, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН


1. Набув чинності Закон зниженні кворуму загальних зборів для усіх АТ


27 березня вступив в силу Закон № 272 - VIII про внесення змін до Закону "Про акціонерні товариства", яким вводиться єдиний підхід до зниження кворуму загальних зборів до 50% + 1 акція для усіх акціонерних товариств. Також Законом удосконалюється механізм обрання і діяльності органів АТ, забезпечується дієвий механізм виконання рішень суспільства по виплаті дивідендів. Деякі норми набудуть чинності через два місяці.

2. За працевлаштування переселенців працедавцям нададуть компенсацію

Закон № 245 - VIII відносно посилення соцзахисту внутрішньо переміщених осіб набув чинності 27 березня. Згідно із Законом за працевлаштування переселенців працедавцям надається компенсація витрат на оплату праці таких осіб тривалістю до 6 місяців, а залежно від ситуації на ринку праці регіону - до 12 місяців. При цьому на працедавця покладається обов'язок забезпечити зайнятість переселенця впродовж періоду удвічі більшого, ніж виплата компенсації.

3. Президент підписав Закон про ліцензування госпдіяльності

Петро Порошенко підписав Закон № 222 - VIII "Про ліцензування видів господарської діяльності", який регулює громадські стосунки в області ліцензування госпдіяльності, визначає вичерпний перелік видів госпдіяльності (кількість видів зменшена), що підлягають ліцензуванню, встановлює спрощений уніфікований порядок ліцензування, нагляд і контроль у сфері ліцензування, відповідальність. Зміни повинні підвищити позиції України в міжнародних рейтингах.

4. Керівництво Державної фіскальної служби звільнене

За результатами службового розслідування діяльності вищих посадовців ГФС (серед основних виявлених корупційних схем - "відкати" при відшкодуванні ПДВ) уряд прийняло рішення про звільнення першого замголови, керівника податкової міліції Володимира Хоменко, а також замголови Анатолія Макаренко, відповідального за діяльність митниці. Також Кабмін прийняв заяву про відставку голови ГФС Ігоря Билоуса. Тимчасово виконувати обов'язки глави продовжить Максим Мокляк. Мінфін проведе відкритий конкурс з відбору кандидатур для керівництва ГФС.

5. НБУ змінив порядок встановлення офіційного курсу гривні

Нацбанк вирішивщо з 31 березня 2015 року офіційний курс гривні встановлюватиметься у кінці робочого дня і починатиме діяти з наступного робочого дня. Повідомлення про це буде оприлюднитися в день встановлення курсу до 18 годин на офіційному сайті НБУ. Також з 31 березня розрахунок офіційного курсу гривні до долара США здійснюватиметься як средневзвешенное значення курсу гривні до долара США по усіх укладених угодах з купівлі і продажу в день встановлення офіційного курсу за даними Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку. У НБУ відмічають, що новий порядок значно полегшить використання офіційного курсу суб'єктами господарювання.

6. Удосконалюється порядок емісії і звернення облігацій МФО

НКЦБФР схвалила рішення про внесення змін до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств, облігацій міжнародних фінансових організацій і їх звернення. Передбачено удосконалення порядку емісії облігацій МФО у зв'язку з особливостями функціонування таких організацій і оформленням їх внутрішніх документів. Також спрощені деякі реєстраційні процедури НКЦБФР, пов'язані з емісією цих облігацій.

7. Торговим мережам рекомендують утримуватися від порушень законодавства

АМКУ надав обов'язкові для розгляду рекомендації 13 торговим мережам відносно вжиття заходів по зниженню роздрібних цін до рівня, який існував до періоду підвищеного попиту на продовольчі товари. А утримуватися від порушень законодавства про захист економічної конкуренції торговим мережам і постачальникам покликані допомогти Правила професійної етики, проект яких розроблений ТППУ. Йдеться про здійснення діяльності по роздрібній торгівлі в неспеціалізованих магазинах переважно продовольчими товарами. Документ покликаний сприяти підвищенню ефективності торгового і виробничого секторів економіки.

8. Госэкоинспекции хочуть дозволити проводити позапланові перевірки

Комітет ВР з питань екологічної політики підтримує законопроект № 2007яким пропонується надати Державній екологічній інспекції право проводити перевірки по зверненнях фізичних і юридичних осіб про порушення суб'єктом господарювання вимог природоохоронного законодавства. У разі ухвалення законопроекту Госэкоинспекция зможе проводити позапланові перевірки з метою контролю суб'єктів господарювання, які порушують передбачене Конституцією право громадян на безпечну для життя і здоров'я довкілля.

9. Спрощені правила держреєстрації ліків

Кабмін постановою № 125 вніс зміни в Порядок держреєстрації (перереєстрації) ліків. Якщо ліки зареєстровані Європейським агентством по лікарських засобах, держреєстрація оригінального лікарського засобу здійснюється без проведення експертизи реєстраційних матеріалів на такий засіб. Також в постанові визначенощо після перереєстрації термін застосування в Україні лікарського засобу не обмежується (за деякими виключеннями).

10. ГФС роз'яснила, хто платить акцизний податок з роздрібного продажу бензину

У листі № 9132/7/99-99-19-03-03-17 Фіскальна служба роз'яснилащо податкові зобов'язання по сплаті 5% акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів виникають у особи, що безпосередньо здійснює відпустку нафтопродуктів з колонок через мережу заправних комплексів (АЗС) безпосередньо споживачам, незалежно від умов продажу нафтопродуктів і форми розрахунків (готівкова, безготівкова).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини