Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ змінив порядок встановлення офіційного курсу гривні

27 березня 2015, 10:24
3497
0
Реклама

З 31 березня 2015 року офіційний курс гривні до іноземних валют і курс банківських металів, відносно яких передбачено щоденне встановлення офіційного курсу (далі - офіційний курс гривні), буде встановлюватися у кінці робочого дня і починати діяти з наступного робочого дня.

З вказаної дати офіційний курс гривні :

- встановлений на останній робочий день тижня або на передсвятковий день - діє впродовж наступних вихідних або святкових днів;

- встановлений в останній робочий день тижня або передсвятковий день - почне діяти в перший робочий день наступного тижня або в перший післясвятковий робочий день;

- до іноземних валют, відносно яких передбачено встановлення офіційного курсу раз на місяць, встановлюватиметься в останній робочий день місяця і діятиме з першого до останнього числа наступного календарного місяця.

Повідомлення про встановлення офіційного курсу буде оприлюднитися в день його встановлення до 18 годин на офіційному сайті НБУ.

Діючий на сьогодні порядок передбачає, що офіційний курс гривні встановлюється і оприлюдниться в середині робочого дня і діє з моменту його встановлення.

Також з 31 березня розрахунок офіційного курсу гривні до долара США здійснюватиметься як средневзвешенное значення курсу гривні до долара США по усіх укладених угодах з купівлі і продажу на умовах тод, том і спот в день встановлення офіційного курсу за даними Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України НБУ.

Порядок, який діє сьогодні, передбачає розрахунок офіційного курсу гривні до долара США як средневзвешенное значення не по укладених договорах, а по операціях поточного дня. Тобто, враховуються угоди, поміщені в минулі дні, але з датою валютування поточного дня. Тоді як угоди, поміщені в поточний день, з пізнішою датою валютування в розрахунок не беруться.

Нагадаємо, розрахунок офіційного курсу гривні до інших валют і банківських металів здійснюється на підставі офіційного курсу гривні до долара США і останньої наявної інформації про курси відповідних валют до долара США і ціни банківських металів на світових ринках.

Вказані нововведення затверджені постановами Правління Нацбанку від 19.03.2015 № 194 і № 195вносять зміни в Порядок встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют і курсу банківських металіві набувають чинності з 31.03.2015.

У НБУ відмічають, що новий порядок значно полегшить використання офіційного курсу банками і суб'єктами господарювання під час здійснення облікових дій і інших операцій, по яких передбачено використання офіційного курсу. А вдосконалений механізм його розрахунку забезпечить більшу відповідність офіційного курсу реальним ринковим котируванням гривні до іноземних валют і банківських металів.

Довідка. НБУ встановлює офіційний курс гривні без зобов'язань по купівлі або продажу інвалюти і банківських металів по цьому курсу. Офіційний курс використовується резидентами і нерезидентами України для здійснення бухгалтерського обліку операцій з іноземною валютою і банківськими металами.

Джерело:
НБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини