Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держзакупівлі ліків здійснюватимуться із залученням міжнародних спецорганізацій

19 березня 2015, 18:17
1107
0
Реклама

Верховна Рада 19 березня ухвалила Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів і медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі (законопроект № 2150).

Вводиться окрема процедура закупівлі ліків за рахунок засобів держбюджету без застосування закупівельних процедур, визначених Законом про держзакупівлі, через міжнародні спеціалізовані фонди, організації і механізми ООН, Міжнародну асоціацію забезпечення медикаментами (International Dispensary Association), Королівське Агентство Великобританії (Crown Agents), Глобальний механізм по забезпеченню лікарськими засобами (Global Drug Facility), Партнерство у сфері постачання і управління постачаннями (Partnership for Supply Chain Management), які надають урядам держав і центральним органам державної влади послуги з організації і проведення процедур закупівель лікарських засобів, медичних виробів і пов'язаних з цим послуг.

Порядок і особливості вибору спецорганізацій, що здійснюють закупівлі, і укладення Міністерством охорони здоров'я України угод по закупівлях цими спеціалізованими організаціями, а також перелік лікарських засобів і медичних виробів, що закуповуються на підставі укладених угод і перелік послуг, які можуть надаватися такими організаціями, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Крім того, Законом передбачено введення спрощеної і безкоштовної процедури реєстрації лікарських засобівякі закуповуватимуться вказаними спецорганізаціями, і віднесення таких ліків до категорії життєво необхідних товарів з метою їх наступного звільнення від додаткового імпортного збору.

Передбачається скорочення терміну реєстрації таких ліків до 14 робочих днів (7 робочих днів на проведення експертизи реєстраційних матеріалів + 7 робочих днів на ухвалення рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації).

Також передбачено, що ввезення ліків, які закуповуватимуться спецорганізаціями, здійснюватиметься по спрощеному порядкуякий передбачає наявність у постачальника тільки одного документу - сертифікату якості серії лікарського засобу, який видається виробником (без ліцензії на імпорт лікарських засобів).

Прийняті положення носять тимчасовий характер і застосовуватимуться до 31 березня 2019 року.

Такі закупівлі здійснюватимуться по договорам, що укладаються між відповідною спецорганізацією і Мінохоронздоров'я. При цьому функції Мінохоронздоров'я як головного розпорядника бюджетних коштів не передаватимуться спеціалізованій організації. Спецорганізація тільки надаватиме Міністерству охорони здоров'я України послуги з організації і проведення закупівель і інші послуги, пов'язані із закупівлею. Перелік таких послуг визначатиметься КМУ.

Джерело: ВР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини