Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

16 законов, которые вступают в силу 1.01.2016

28 грудня 2015, 09:28
46223
7
Реклама

Традиційно 1 січня набуває чинності багато законів і підзаконних нормативно-правових актів. Звичайно ж, передусім це Закон про Державний бюджет, який в Україні зазвичай приймають у кінці року. Крім того, часто новорічні зміни торкаються податкової сфери.

Не буде виключенням і 2016 рік - важко, але прийнятий Держбюджет-2016, істотні зміни в Податковий кодекс (урядова податкова реформа)набувають чинності деякі революційні новації в держреєстрації бізнесу і нерухомості, відміняється мито на ввезення електромобілів, додатковий імпортний збір, починають діяти багато інших важливих законів, а також Угода з ЄС про ЗСТ.

ЮРЛИГА підготувала інформацію про основні зміни, передбачені законами, які набувають чинності з 1 січня 2016 року.

Набуває чинності 01.01.2016

Основна зміна

Що ще передбачається

Закон про Державний бюджет України на 2016 рік

На 2016 рік встановлені прибутки держбюджету в сумі 595,1 млрд грн.; витрати в сумі 684 млрд грн.

Прожитковий мінімум на одно обличчя з розрахунку на місяць: з 1 січня 2016 року - 1330 грн., з 1 травня - 1399 грн., з 1 грудня - 1496 грн.

Мінімальна місячна заробітна плата: з 1 січня - 1378 грн., з 1 травня - 1450 грн., з 1 грудня - 1550 грн.

Середньорічний курс гривні прогнозується на рівні 24,1 грн. за дол.

Закон про внесення змін до Податкового кодексу

Податкова реформарозроблена урядом - внесені істотні зміни в НК і деякі законодавчі акти.

ПДВ - вдосконалення порядку відшкодування з бюджету, два види реєстрів і так далі

Упрощенка - зменшення для платників 3 групи річного об'єму доходу з 20 до 5 млн грн.; збільшення ставок для платників 3 групи і так далі

НДФЛ - встановлення єдиної базової ставки 18% (замість двох діючих ставок 15% і 20%); для дивідендів залишається ставка у розмірі 5%.

ЕСВ - встановлення єдиної ставки 22%.

Зміни відносно акцизів, оподаткування з/х, податку на прибуток, нерухомість, транспортного і ін.

Нова редакція Закону про держреєстрацію прав на нерухоме майно і їх обтяжили - згідно Закону від 26.11.2015 № 834 - VIII

Спрощення процедури держреєстрації нерухомості. Починається передача повноважень, перехідною період встановлений до 30 квітня.

Суб'єктами реєстрації будуть виконкоми місцевих рад, міські і районні держадміністрації, держреєстратори (в т.ч. нотаріуси), акредитовані суб'єкти (суб'єкти публічного права, серед співробітників яких не менш 3-х держреєстраторів).

Права можна реєструвати у будь-якого держреєстратора в межах області, а у нотаріуса - в межах усієї України.

Можна буде зареєструвати права власності на об'єкти незавершеного будівництва, незатребувані паї.

Підвищується вартість реєстрації, також законодавчо закріплені скорочені терміни реєстрації і плата за таку прискорену реєстрацію (у мінімальних зарплатах).

Нова редакція Закону про держреєстрацію юридичних осіб і фізосіб-підприємців - згідно Закону від 26.11.2015 № 835 - VIII

Спрощення процедури держреєстрації бізнесу. Починається передача повноважень, перехідною період встановлений до 30 квітня.

Передача органам місцевого самоврядування, місцевим держадміністраціям, нотаріусам і акредитованим суб'єктам повноважень за поданням админуслуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб і ФОП. Перехідною період встановлений до 30 квітня.

За органами юстиції залишається державна реєстрація громадських формувань.

Зміни спрямовані на реформування реєстрації, оперативності, мінімізації кількості документів і процедур.

Також набуває чинності Закон від 26.11.2015 № 836 - VIII про внесення змін до Бюджетного кодексу відносно зарахування окремих адміністративних зборів.

Закон від 05.11.2015 № 761 - VIII "Про зовнішню трудову міграцію"

Встановлені правові і організаційні основи держрегулювання зовнішньої трудової міграції і соцзахисту громадян України, які тимчасово виконували або виконують роботу за кордоном.

Визначені права трудових мігрантів на належні умови праці, соціальний захист і возз'єднання сім'ї.

Держава зобов'язана сприяти реінтеграції в суспільство трудових мігрантів і членів їх сімей після повернення в Україну шляхом надання соцуслуг.

Встановлений державний контроль і відповідальність за порушення вимог законодавства про трудову міграцію.

Закон від 05.06.2014 № 1314 - VII про метрологію і метрологічну діяльність

Передбачається розмежування регулюючих, наглядових і господарських функцій у сфері метрології.

Створюється Державна метрологічна інспекція.

Вводиться адмінвідповідальність за порушення умов і правил проведення перевірки засобів вимірювальної техніки і виконання вимірів.

Передбачається розширення застосування механізмів акредитації.

Супутній Закон № 1315 - VII від 05.06.2014 "Про стандартизацію" у своїй основній частині набуває чинності з 4 січня 2015 року - передбачається створення і функціонування єдиного національного органу стандартизації.

Закон від 25.11.2015 № 822 - VIII про внесення змін до Закону про Митний тариф України відносно ввізного мита на електромобілі

Встановлені пільги на ввезення електромобілів у Україну.

Встановлюється нульова ставка ввізного мита на транспортні засоби, оснащені виключно електричними двигунами (одним або декількома).

Створюються передумови для зниження ціни на електромобілі і збільшення їх питомої ваги на українському автомобільному ринку.

Припиняється дія деяких положень Закону 01.07.2015 № 569 - VIII про застосування реєстраторів розрахункових операцій

Заборонено використання РРО які не передають контрольну стрічку в електронному вигляді.

З нового року закінчується перехідний період для доопрацювання або заміни існуючої касової техніки на таку, яка забезпечує представлення по електронних каналах зв'язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків.

Передбачена відповідальність у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян - у разі, якщо контрольна стрічка не надрукована або не створена в електронній формі на РРО, або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про яких міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі.

Закон про заходи по стимулюванню зовнішньоекономічної діяльності

З 1 січня 2016 року відміняється додатковий імпортний збір.

Визнається таким, що втратило силу Закон про заходи по стабілізації платіжного балансу Українияким тимчасово був введений додатковий імпортний збір у розмірі 5% і 10%.

Закон від 08.10.2015 № 732 - VIII про внесення зміни в статтю 87 Бюджетного кодексу

Створені передумови для впровадження держфінансування політичних партій.

До витрат, які здійснюватимуться з Держбюджету, відноситимуться витрати на державне фінансування статутної діяльності політичних партій, не пов'язаної з їх участю у виборах, а також на відшкодування витрат партій на передвиборну агітацію під час чергових і позачергових виборів нардепів.

Підпункт 4 пункти 3 розділи I Закону від 08.10.2015 № 731 - VIII

Політичні партії зобов'язані надавати аудиторській фірмі звіти про майно, прибутки, витрати і зобов'язання фінансового характеру.

Закон від 20.10.2014 № 1709 - VII про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно деяких питань спадкоємства

Законом дозволено оформлення спадку в сільрадах.

Спрощена процедура оформлення спадку і реєстрації прав спадкоємців на успадковне ними нерухоме майно (передусім, в сільських населених пунктах) шляхом надання відповідних повноважень органам місцевого самоврядування.

Відміняється обов'язкова оцінка майна у випадках спадкоємства майна спадкоємцями першої і другої черги згідно із законом і по праву представлення, а також у разі спадкоємства спадку, яка обкладається по нульовій ставці податку.

Закон від 24.11.2015 № 812 - VIII про внесення змін до Податкового кодексу відносно створення передумов для нової моделі ринку природного газу

Уточнений порядок оподаткування ПДВ операцій з поставки послуг з транспортування і розподілу природного газу і змінені умови розрахунку фактичної ціни реалізації природного газу у разі сплати рентної плати за користування надрами для видобутку корисних копалин.

До 1 липня 2017 року вводиться касовий метод визначення податкових зобов'язань і податкового кредиту по ПДВ для операцій з поставки (у тому числі оптовою), передачі, розподілу електричної і теплової енергії, постачання вугілля і продуктів його збагачення і особливостей податкового обліку таких операцій.

До 1 липня 2017 року звільняються від ПДВ операції з поставки на митній території України вугілля і продуктів його збагачення товарних позицій 2701; 2702; 2703; 2704 згідно УКТ ВЭД.

Закон від 15.07.2015 № 614 - VIII про внесення змін до деяких законів з питань пенсійного забезпечення

Пенсіонерам-військовослужбовцям повернуть суми пенсій, що належать ним.

Встановлюється, що перерахунок пенсій у зв'язку зі зміною розміру хоч би одного з видів грошового забезпечення військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію згідно із законом про пенсійне забезпечення звільнених з військової служби осіб, або у зв'язку з введенням для вказаних категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) і премій, який не проведений з вини органів ПФУ або держорганів, які видають довідки для перерахунку пенсій, здійснюється з дати виникнення права на нього без обмеження термін.

Уточнена норма Закону про обов'язкове пенсійне страхування відносно вимоги досягнення пенсійного віку і наявності трудового стажу при призначенні пенсій на пільгових умовах або за вислугу років.

Закон від 12.11.2015 № 802 - VIII про уточнення об'єкту оподаткування для платників, що обрали спрощену систему оподаткування

З/х товаровиробникам повертають деякі пільги.

Від відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій звільнені з/х товаровиробники, віднесені до четвертої групи платників єдиного податку.

Таким товаровиробникам повернуть ті пільги, якими вони користувалися до 01.01.2015 як платники фіксованого сільськогосподарського податку.

Закон від 02.06.2015 № 495 - VIII про внесення зміни в статтю 18 Закону про держсоцдопомогу інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам

Встановлення щомісячної доплати інвалідам з дитинства підгрупи А 1-ої групи.

У разі, якщо щомісячний розмір державної соцдопомоги з надбавкою на відхід інвалідам з дитинства підгрупи А 1-ої групи не досягає розміру державної соцдопомоги з надбавкою на відхід, яка виплачується на дітей-інвалідів підгрупи А у віці від 6 до 18 років, здійснюється щомісячна доплата в сумі, яка бракує до вказаного розміру.

Угода про Зону вільної торгівлі України з ЄС (економічна частина Угоди про асоціацію)

Україна і ЄС створюють зону вільної торгівлі.

Лібералізація торгівлі України з ЄС товарами/послугами, поступова інтеграція економіки України у внутрішній ринок ЄС.

ЄС змінить свій тарифний план (зменшить або відмінить мита), у України є 10 років перехідного періоду, впродовж якого треба змінити свій тарифний план. Для найбільш чутливих товарів, якими торгують Україна і ЄС, встановлені тарифні квоти.

Введення європейських технічних стандартів по 27 категоріям продукції.

Оптимізація роботи митних служб, спрощення митних процедур.

У зв'язку з цим РФ вводить продуктове ембарго відносно українських товарів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини