Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

25 грудня 2015, 12:45
2790
0
Реклама

1. Прийняті зміни до Податкового кодексу

Верховна Рада 24 грудня ухвалила Закон про внесення змін до Податкового кодексу і деяких законодавчих актів відносно забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році (урядовий законопроект № 3688). Передбачено вдосконалення порядку відшкодування ПДВ, два види реєстрів. Для упрощенцев 3 групи зменшується річний об'єм доходу з 20 до 5 млн грн.; збільшуються ставки для платників 3 групи і так далі. Єдина базова ставка НДФЛ - 18%, ЕСВ - 22%. Також прийняті зміни відносно акцизів, оподаткування з/х, податку на прибуток, нерухомість, транспортного і ін.

2. У 2016-му бізнес перевірять раз на рік, але усе відразу


Наказом № 1553 Мінекономрозвитку затвердило План комплексних перевірок підприємств на 2016 рік, який передбачає, що декілька органів держнагляду (контролю) зможуть перевіряти підприємство тільки одночасно, а не по черзі, як це було раніше. Перевірка відбуватиметься в певний термін і раз на рік. До Плану увійшли більше 13 000 компаній різних форм власності, з різних секторів економіки і з різними мірами ризику.

3. Вирішено відмінити додатковий імпортний збір

24 грудня ВР ухвалила Закон про заходи по стимулюванню зовнішньоекономічної діяльності. З 1 січня 2016 року визнається таким, що втратило силу Закон про заходи по стабілізації платіжного балансу Українияким тимчасово був введений додатковий імпортний збір у розмірі 5 % і 10 %.

4. Ухвалений Закон про публічні закупівлі

Рада в ніч на 25 грудня ухвалила Закон про публічні закупівлі, яким встановлені правові і економічні принципи здійснення електронних держзакупівель. Передбачено здійснення закупівель із застосуванням двох конкурентних процедур регулювання - відкриті торги і конкурентний діалог, а також однією неконкурентною - переговорна процедура. Серед нововведень - можливість вводити до складу тендерних комісій професійних закупників, введення центральних закупівельних організацій.

5. Затверджені ліцензійні умови посередництва в працевлаштуванні за кордоном

23 грудня набуло чинності постанова Кабміну № 1060яким затверджені Ліцензійні умови здійснення госпдіяльності по посередництву в працевлаштуванні за кордоном. Документ встановлює вичерпний перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії на здійснення госпдіяльності по посередництву в працевлаштуванні за кордоном, а також вичерпний перелік вимог, обов'язкових для виконання при здійсненні вказаної діяльності.

6. Планується відмінити або перекласти на декларативний принцип 20 дозвільних документів

Кабмін схвалив законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно скорочення кількості документів дозвільного характеру, у тому числі шляхом поширення застосування декларативного (реєстраційного, заявительного) принципу". Передбачається спростити 20 зайвих документів: 10 дозволів просто відмінити, а ще 10 перекласти на декларативний принцип. Мінекономрозвитку як розробник законопроекту допрацьовує його з ГРС.

7. СОТ продовжила мораторій на оподаткування митом електронної торгівлі

Члени світової організації Торгівлі знову погодилися продовжити мораторій на митні платежі на електронні транзакції - до Конференції міністрів в 2017 році. Відмітимо, що мораторій періодично подовжується ще з 1998 року. Впродовж двох наступних років члени СОТ працюватимуть над питаннями у сфері електронної торгівлі. Окремо розглянуть можливості економічного розвитку, які електронна комерція може забезпечити для країн, що розвиваються.

8. Митниці безкоштовно видаватимуть сертифікати EUR.1

ГФС повідомилащо з 1 січня 2016 року митниці безкоштовно видаватимуть сертифікати з перевезення товару EUR.1. Передбачено максимальне спрощення процедури видачі сертифікатів в найкоротші терміни з одночасним посиленням відповідальності експортера за достовірність інформації, яка потрібна для визначення українського походження товару. Місцями видачі сертифікатів ГФС визначила 162 митні пости і відділи (сектори) митного оформлення.

9. У уряді придумали, як стимулювати виробництво місцевих вин

Минагрополитики розроблений законопроект, яким передбачається надати суб'єктові господарювання, який робить винопродукцию з виноматериалов власного виробництва, право здійснювати оптову торгівлю без отримання окремої ліцензії. Очікується, що прийняття таких законодавчих змін дасть поштовх розвитку малих і середніх підприємств, здатних робити ексклюзивні місцеві вина. Крім того, розроблений законопроект для розвитку садівництва.

10. Админуслуги у сфері ВЭД надаватимуться онлайн

Згідно з урядовим розпорядженню № 1314-р стартує реалізація пілотного проекту надання админуслуг у сфері ВЭД через Єдиний державний портал админуслуг. Через цей портал планується забезпечити суб'єктам звернення можливість подавати документи для отримання админуслуг у сфері ВЭД. Мінекономрозвитку забезпечить прийом з використанням Інтернету електронних документів, сформованих за допомогою програмних засобів порталу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини