Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

6 листопада 2015, 14:48
4167
0
Реклама

1. Проект Трудового кодексу прийнятий за основу

Верховна Рада 5 листопада прийняла за основу проект Трудового кодексу України (допрацьований законопроект № 1658). Проект складається з дев'яти книг (368 статей), а також завершальних і перехідних положень. У ТК повністю інкорпоровані норми законів "Про оплату праці", "Про відпустки" і частково Закону "Про охорону праці". До другого читання законопроект ТК допрацьовуватимуть, у тому числі із залученням профспілок, громадських організацій, експертів.

2. Посилена відповідальність працедавців за порушення прав мобілізованих

ВР 3 листопада ухвалила Закон про посилення відповідальності за порушення встановлених законом гарантій працівникам, покликаним на військову службу (законопроект № 2035а). Стаття 265 КЗоТ доповнена нормою, згідно якої юридичні особи і ФОП за недотримання встановлених законом гарантій і пільг працівникам, що залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами про військовий обов'язок, про альтернативну службу, про мобілізаціюнесуть відповідальність у вигляді штрафу в 10-кратному розмірі мінімальної зарплати. Стаття 41 КоАП доповнена новою частиною, згідно якої порушення вказаних пільг і гарантій тягне накладення на посадовців підприємств, установ і організацій, а також ГРОМАДЯН-СПД, штрафу 50 - 100 неоподатковуваних мінімумів.

3. Держфінінспекцію замінить Державна аудиторська служба

3 листопада набуло чинності постанова Кабміну № 868яким створено Державну аудиторську службу як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів через Міністра фінансів. Мінфіну доручено подати проект акту про створення комісії з реорганізації Державної фінансової інспекції, проект Положення про Державну аудиторську службу і пропозиції про внесення необхідних змін до актів законодавства.

4. Заборонені перевезення по автодорогах вантажів вагою більше 40 тонн

Кабмін заборонив рух ТС фактичною масою більше 40 тонн, або більше 11 тонн на вісь (для контейнеровозів - понад 46 тонн) на автомобільних дорогах загального користування при перевезенні ділимих вантажів. Також вводиться обмеження на рух по автодорогах загального користування місцевого значення для вантажівок фактичною масою більше 24 тонн (чи більше 7 тонн на вісь). Про це говориться в постанові № 869яке діє з 4 листопада.

5. Спрощуються процедури оформлення товарів для експортерів

Закон про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Маракешської Угоди про установу СОТякий прийнятий ВР 4 листопада, для українських експортерів передбачає істотне спрощення експортно-імпортних процедур, повідомили в Мінекономрозвитку. Реалізація положень проголосованих документів понизить на 15% витрати бізнесу, пов'язані з міжнародною торгівлею. Один з пунктів Угоди вводить застосування процедур "єдиного вікна" і прискореного відправлення товарів на усіх пунктах пропуску в межах країни. Відповідні формальності і процедури оформлення товарів держорганами також стануть значно простіші. Очікується ріст об'ємів українського експорту і створення сприятливіших умов для ведення бізнесу в Україні.

6. Мининфраструктуры розповіло, коли введуть нову систему техогляду

Міністерство інфраструктури спростувало інформацію про введення технічних оглядів через систему МРЭО і ДАІ. Насправді, законопроектом передбачена нова сучасна система перевірки придатності ТС до експлуатації. Нововведення в першу чергу торкатимуться комерційних транспортних засобів, що здійснюють перевезення вантажів і пасажирів. Згідно з документом перевірки виконуватимуть спеціально підготовлені експерти на пунктах технічного контролю, якими можуть бути звичні для України станції технічного сервісу (СТО).

7. Уряд удвічі скорочує кількість податкових інспекцій

Кабінет Міністрів прийняв рішення про скорочення кількості державних податкових інспекцій двічі - з 311 до 161. Про це на засіданні уряду 4 листопада повідомив Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Окрім цього, на 17 тисяч чоловік буде скорочено кількість працівників Державної фіскальної служби. Нові працівники ГФС набиратимуться на конкурсній основі.

8. Діє перелік маршрутів перевезення небезпечних вантажів без узгодження

3 листопада набув чинності спільний наказ МВС і Мининфраструктуры № 1164/383яким затверджений перелік маршрутів міжнародного дорожнього перевезення небезпечних вантажів, рух по яких здійснюється без узгодження з відповідними підрозділами Міністерства внутрішніх справ України, що забезпечують безпеку дорожнього руху. У перелік включено 18 маршрутів.

9. Створені територіальні органи Госпродпотребслужбы

Кабмін постановою № 871 створив територіальні органи Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів - 24 обласних територіальних управління і одно управління в Києві. Також уряд реорганізував територіальні органи Госветфитослужбы, Держінспекції з питань захисту прав споживачів і Госсанэпидемслужбы шляхом їх приєднання до тих, що відповідають терорганам держслужба по харчовій безпеці. Територіальні органи, які ліквідовуються, продовжують виконувати свої повноваження до їх передачі територіальним органам Госпродпотребслужбы.

10. ГФС хоче відмінити планові і зустрічні перевірки великих компаній

У ГФС розроблена Концепція реформування Центрального офісу по обслуговуванню великих платників податків. Однією з головних і стимулюючих новацій для бізнесу буде відміна планових і зустрічних перевірок великих компаній, а також отримання відшкодування ПДВ в автоматичному режимі. Крім того, для таких платників будуть спрощені і процедури митного оформлення товарів. Кожне підприємство отримає свого податкового консультанта-координатора.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини