Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції Верховного Суду

30 листопада 2015, 17:00
3766
3
Реклама

Верховний Суд України

Після закінчення договору вкладу відсоток за користування банком неповерненими засобами сплачується по ставці вкладу до запитання

Расмотрев справа № 6-1891цс15Суд роз'яснивщо закінчення терміну дії договору банківського вкладу у разі невиконання зобов'язань не припиняє зобов'язальні правовідносини, а трансформує їх в охоронні, такі, що містять обов'язок відшкодувати заподіяні збитки, встановлені договором або законом. При цьому згідно частини другої статті 1070 ГК відсотки за користування грошовими коштами, що знаходяться на рахунку клієнта, сплачуються банком в розмірі, встановленому договором, а якщо відповідні умови не встановлені договором - в розмірі, який зазвичай платиться банком по вкладу до запитання. Таким чином, підтверджена правова позиція, висловлена у справі № 6-36цс15.

Розмежована подача заяви про заміну сторони старанного виробництва

При розгляді справи № 6-2391цс15 роз'ясненощо суд може замінювати сторону старанного виробництва при примусовому виконанні по старанному напису нотаріуса в порядку адміністративного судочинства. Згідно з положеннями ГПК і Закону "Про старанне виробництво" суд може замінити сторону старанного виробництва при примусовому виконанні по старанному документу, виданому судом при розгляді цивільної справи в порядку цивільного судочинства.

Право вимоги відшкодування збитку від ДТП виникає в день ДТП

Розглянувши справу № 6-309цс15Суд роз'яснивщо день дорожньо-транспортної події, в результаті якої пошкоджений автомобіль і власникові нанесений майновий і моральний збиток, являється тим днем, коли він дізнався про порушення свого права і про особу, яка його порушила, і саме з того часу у нього виникло право вимоги як до безпосереднього причинителю шкоди, так і до страхової компанії, відповідальної за останнього.

На усі стосунки по споживчому кредиту поширюється Закон про захист прав споживачів

Розглянувши справу № 6-1716цс15Суд роз'яснивщо незалежно від предмета і підстав суперечки, а також незважаючи на те, хто звернувся з позовом до суду (банк або інша фінансова установа або споживач), на правовідносини, що виникають із споживчого кредиту, поширюється дія Закону "Про захист прав споживачів". Таким чином, третейські суди не можуть розглядати суперечки про стягнення заборгованості по кредиту. по захисту прав споживачів, у тому числі споживачів послуг банку

Визначення про відновлення терміну пред'явлення старанного документу не оскаржиться в касації

При розгляді справи № 6-1482цс15 Суд роз'яснивщо визначення суду першої інстанції про відновлення пропущеного терміну для пред'явлення старанного документу до виконання після їх перегляду в апеляційному порядку касаційному оскарженню не підлягають.

Неналежне повідомлення боржника не тягне визнання торгів недійсними

Розглянувши справу № 6-1884цс15Суд роз'яснивщо сам по собі факт неналежного повідомлення боржника про проведення публічних торгів не може бути основою для визнання їх недійсними. Головна умова, яка має бути встановлена судами, ця наявність порушень, які могли вплинути на результат торгів, а тому окрім наявності порушення норм закону при проведенні публічних торгів має бути присутнім порушення прав і законних інтересів особи, яка їх оспорює, способом захисту яких є визнання публічних торгів недійсними.

Із службової квартири не можна виселити членів сім'ї померлого без надання іншого житла

При розгляді справи № 6-1835цс15 було роз'ясненощо особи, які вселилися в житло в якості членів сім'ї наймача, придбавають рівне з іншими членами сім'ї право користування житлом, якщо при вселенні між цими особами, наймачем і членами його сім'ї, що проживають з ним, не було іншої угоди про порядок користування житлом. Згідно статті 125 ЖК УРСР до осіб, які не можуть бути виселені із службових жител без надання іншого житла відносяться, зокрема, члени сім'ї померлого працівника, якому було надано службове житло. Таким чином, родич померлого наймача має право користування спірною квартирою, незважаючи на відсутність у нього ордера на поселення.

Суд не визнає право власності инвестров на квартири в новобудовах

Розглянувши справу № 6-1858цс15Суд роз'яснивщо статтею 331 ГК не передбачено такого способу захисту прав як визнання права власності на знову створене майно шляхом ухвалення судового рішення. У цій справі позивач виконав свої грошові зобов'язання по договорах купівлі-продажу майнових прав, повністю сплативши вартість, встановлену вказаним договорам, тобто, зробив дії, спрямовані на виникнення юридичних фактів, необхідних і достатніх для отримання права вимоги переходу права власності на об'єкт будівництва. Але у позивача право власності на спірну квартиру не виникло. ВСУ роз'яснив, що порядок оформлення права власності на об'єкт інвестування після прийняття такого об'єкту в експлуатацію врегульований діючим на момент укладення договору купівлі-продажу (у 2012 році викладений в новій редакції договір 2010 року) законами "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла і операціях з нерухомістю" і "Про інвестиційну діяльність". По сенсу договору купівлі-продажу майнових прав позивач отримав лише право на придбання права власності, а не само право власності на нерухоме майно. Крім того, ВСУ переглянув цю справу за заявою особи, якій поступилося правом вимоги на спірну квартиру. Юрособа, що поступилася квартирою, придбала квартиру до цього, а потім, у складі інших квартира була передана третьою юрособою відповідачеві на умовах заборони її повторного відчуження.

За опалювання слід платити і за відсутності договору

При розгляді справи № 6-582цс15 Суд роз'яснивщо якщо особа в певний період отримувала надані позивачем послуги з постачання теплової енергії і відповідач у справі є спадкоємцем цієї особи після його смерті, правильним буде наступний висновок. Якщо між померлою особою і позивачем склалися фактичні договірні стосунки, позов про стягнення вартості спожитої теплової енергії підлягає задоволенню.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини