Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

20 листопада 2015, 15:25
2881
1
Реклама

1. Уряд погоджував проект Закону про публічні закупівлі

Законопроект "Про публічні закупівлі" пройшов усі етапи узгоджень з громадськими організаціями і іншими стейкхолдерами, і також затверджений Кабміном для передачі до парламенту. Проект припускає переклад усіх державних тендерів в електронний формат. Після ухвалення закону зміниться, зокрема, порядок обміну електронними документами, буде затверджено положення про розкриття інформації після аукціону, введена процедура оскарження результатів торгів і так далі. Очікується, що документ буде прийнятий ВР і підписаний Президентом до кінця 2015 року.

2. Запропонована карна відповідальність для керівників підприємств за перешкоди виконанню військово-транспортного боргу

Законопроектом № 2191допрацьований варіант якого схвалений Комітетом ВР з питань оборони, пропонується встановити карну відповідальність за перешкоди виконанню військово-транспортного боргу керівниками підприємств, установ і організацій по мобілізації. Санкція - позбавлення волі на термін від 2 до 5 років. Також законопроектом пропонується серед обов'язків підприємств по мобілізації визначити обов'язок повідомляти в 7-денний термін в районні (міські) військові комісаріати про отримання (уточненні) або відміну мобілізаційних завдань (замовлень).

3. ГРС розповіла про переоформлення і видачу ліцензій

У листі № 8205 Державна регуляторна служба відмітила: суб'єкт господарювання сам визначає, отримати йому ліцензію на паперовому бланку, або досить наявності інформації в ЕГР про видану ліцензію. У зв'язку з необов'язковістю отримання ліцензій в паперовому виді також немає необхідності отримання дублікатів і копій ліцензії. Терміни переоформлення ліцензії не встановлені, але ГРС рекомендує застосовувати терміни, передбачені для ухвалення рішення про видачу ліцензії, - 10 робочих днів.

4. Оновлений порядок формування Реєстру великих платників податків

Мінфін наказом № 911 ствердив новий Порядок формування Реєстру великих платників податків податків. У документі говориться, що Реєстр КНП на наступний календарний рік до 27 вересня поточного року затверджується наказом ГФС, який спрямовується в головні управління ГФС в областях, місті Києві і Центральний офіс, і не пізніше наступного робочого дня оприлюдниться на офіційному порталі ГФС.

5. ГФС роз'яснила нюанси визнання хозопераций контрольованими

Господарські операції вважаються контрольованими, якщо здійснюються, зокрема, між пов'язаними особами, одно з яких є нерезидентом. Хозоперации з пов'язаними особами - резидентами, здійснені в 2015 році, не підпадають під визначення контрольованих операцій на основі Закону № 609 - VIII. Про це роз'яснила ГФС в листі № 25220/10/28-10-06-11.

6. Обов'язок доведення дискримінації покладуть на працедавця

У Минсоцполитики повідомилищо проект Трудового кодексу відповідає праву Європейського Союзу, забезпечує захист інтересів працівників і працедавців. У разі, коли норми актів законодавства допускають неоднозначне трактування прав і обов'язків працівника і працедавця, рішення приймається на користь працівника. Також проект містить положення про недопущення дискримінації у сфері праці. Планується внести норму про те, щоб обов'язок доведення фактів дискримінації був покладений на працедавця.

7. Аграрії не готові до відміни спецрежиму ПДВ

Зараз аграрії не готові до відміни спецрежиму ПДВ, відмічають експерти, тому не можна виносити на голосування такий законопроект без професійної дискусії. Відміна спецрежиму ПДВ стане серйозною проблемою і означатиме втрату рентабельності виробниками. Як варіант запропоновано до 100 га землі - ввести єдиний податок, від 100 до 300 га - спрощений податок, від 300 і більше - загальну систему оподаткування.

8. Нацбанк запланував підвищити захищеність приміщень небанківських фінустанов

Національний банк України розробив проект постанови про затвердження Правил організації захисту приміщень небанківських фінансових установ, які здійснюють окремі банківські операції. Згідно з проектом, такі установи до 31 грудня 2016 року повинні будуть привести техсостояние і організацію охорони приміщень у відповідність з Правилами. Установи будуть зобов'язані захищати приміщення, використовуючи, зокрема, системи тривожної сигналізації.

9. Право на реєстрацію накладних втрачається, якщо анулювана реєстрація платника ПДВ

Оскільки право на складання податкових накладних і реєстрацію їх в ЕРНН має особу, зареєстровану платником ПДВ, то на дату анулювання реєстрації платника ПДВ таке право вказаною особою втрачається. До такого висновку прийшла ГФС в листі № 23111/6/99-99-19-03-02-15. Реєстрація платником ПДВ діє до дати її анулювання, яка проводиться шляхом виключення особи з реєстру платників ПДВ.

10. ФДМУ пропонує дати інвесторам більше часу для підготовки до конкурсів

Для кращої підготовки до продажу треба збільшити терміни між оголошеннями про приватизацію і самим продажем, аукціоном, вважає голова ФДМУ Ігор Билоус. "На сьогодні це 45 днів. Дуже часто такі об'єкти як, наприклад, ОПЗ, важко приватизовувати за 45 днів, коли у нас більше 10 покупців", - роз'яснив керівник відомства. За його словами, щоб мати досить часу на підготовку і презентацію об'єкту потенційним покупцям, треба встановити термін 90 днів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини