Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Узаконена служба іноземців в українській армії

6 жовтня 2015, 13:19
1325
4
Реклама

6 жовтня Верховна Рада ухвалила Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями і особами без громадянства (законопроект № 2389).

Законом регламентований прихід на військову службу і її проходження іноземцями і особами без громадянства за контрактом на посадах рядового, сержантського і старшинського складу у ВСУ і інших військових формуваннях.

Передбачається, що іноземці і особи без громадянства, які проходять військову службу за контрактом у ВСУ, беруть офіційне зобов'язання дотримуватися Конституції і законів України, виконувати обов'язки військової служби. При виконанні обов'язків служби вони носять військову форму одягу, їм довічно встановлюються військові звання і так далі

Крім того, в новій редакції викладено статтю 447 Карного кодексу (Найманство) з метою декриміналізації окремих форм найманства. У новій редакції статті вказується, яку саме особу можна вважати найманцем.

Так, в оновленій статті говориться, що вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання найманців з метою використання в озброєних конфліктах, військових або насильницьких діях, спрямованих на насильницьку зміну або скидання конституційного ладу, захоплення державної влади, перешкоду діяльності органів державної влади або порушення територіальної цілісності, а також використання найманців в озброєних конфліктах, військових або насильницьких діях, - караються позбавленням волі на термін від 5 до 10 років.

Ті ж діяння, здійснені посадовцем з використанням службового стану, караються позбавленням волі на термін від 7 до 12 років з конфіскацією майна або без такої. Вищезгадані дії, що викликають загибель людини, караються позбавленням волі на термін о10- 15 років або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна або без такої.

Участь найманця у озброєному конфлікті, військових або насильницьких діях карається позбавленням волі на термін від 5 до 10 років. Але найманець звільняється від карної відповідальності за такі дії, якщо він до притягнення до карної відповідальності добровільно припинив участь в озброєному конфлікті, військових або насильницьких діях і повідомив про це, або іншим чином сприяв припиненню або розкриттю злочинів, передбачених попередніми частинами цієї статті, якщо в його діях немає складу іншого злочину.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини