Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

2 жовтня 2015, 13:45
2292
0
Реклама

1. Набув чинності Закон про електронну комерцію

30 вересня набув чинності Закон № 675 - VIII "Про електронну комерцію"який регулює правові стосунки у сфері електронної комерції під час здійснення електронних угод. Законом регламентовані правила укладення електронного договору; обов'язки продавців; рекламні розсилки; розрахунки у сфері електронної комерції; захист персональних даних і так далі Детальніше про норми Закону читайте по посиланню. Закон обговорили і на засіданні Клубу юрисконсультів за участю гуру інтернет-бізнесу. Експерти відмітили, що основною метою ухвалення Закону було узаконити практику електронної комерції на вітчизняному ринку і дати можливість бізнесу у разі потреби захищатися.

2. Спрощений доступ бізнесу до держзакупівель

30 вересня набув чинності Закон № 679 - VIII про внесення змін до деяких законів у сфері держзакупівель. Згідно із Законом, буде доступною уся інформація про держтендери, стане неможливим умисне блокування торгів через процедуру оскарження. Брати участь в держтендерах стане простіше - повну документацію тепер повинен буде подавати тільки потенційний переможець тендеру, а вимагати від учасників довідки, які є в публічному доступі, заборонено.

3. Встановлені основи для надання статусу учасника АТО працівникам підприємств

Постанова № 739яким Кабмін врегулював окремі питання надання статусу учасника війни, діє з 30 вересня. Встановлено, що основою для надання статусу учасника війни працівникам підприємств/установ/організацій являються документи про безпосереднє залучення до рішення завдань АТО, а також документи про напрям у відрядження для безпосередньої участі в АТО.

4.
Діє декларація по рентній платі

29 вересня набув чинності наказ Мінфіну № 719яким затверджена форма Податкової декларації по рентній платі. До декларації додаються окремі види розрахунків по рентній платі і податкового зобов'язання; перелік категорій запасів здобутих корисних копалини, що визначають об'єкт оподаткування платою за користування надрами для видобутку корисних копалин; перелік кодів видів радіозв'язку кодифікатор корисних копалини і так далі

5. Розроблений порядок виплати дивідендів АТ


НКЦБФР схвалила проект Порядку виплати акціонерним товариством дивідендів. У документі детально прописана послідовність дій АТ, професійних учасників депозитарної системи України по виплаті акціонерним товариством дивідендів, порядок і терміни перерахування дивідендів особам, що мають право на отримання дивідендів. Зокрема, зафіксовано, що АТ може здійснювати виплату дивідендів через депозитарну систему України або безпосередньо акціонерам.

6. Алкогольні напої не підлягають обов'язковій сертифікації


Мінекономрозвитку повідомилощо з 20 вересня алкогольні напої не підлягають обов'язковій сертифікації в державній системі сертифікації. Це пов'язано з тим, що тепер положення Декрету про сертифікацію не поширюються на харчові продукти, до яких відносяться і алкогольні напої. Міністерство вже розробило проект наказу, яким передбачено виключення алкогольних напоїв з Переліку продукції, належній обов'язковій сертифікації в Україні.

7. Підприємців можуть зобов'язати забезпечити доступ інвалідів до своїх об'єктів


Госархстройинспекция запропонувала зміни у законодавство з метою вирішення питання забезпечення доступності для маломобільних груп населення об'єктів, на яких здійснюється підприємницька діяльність. Пропонується вирішити питання таким чином: передбачити, що обстеження об'єкту проводитиметься у тому числі для перевірки його доступності інвалідам; включити в ліцензійні умови вимоги по такому доступу. У разі порушення цих вимог об'єкт не відповідатиме ліцензійним умовам, що приведе до відмови у видачі або анулюванні діючої ліцензії.

8. Міноборони роз'яснило, які авто підприємств підпадають під військово-транспортний обов'язок

У листі № 266/із/2226 Міноборони повідомилощо для задоволення потреб військових формувань на особливий період призначаються транспортні засоби, які є штатними у ВСУ і інших військових формуваннях : легкові ГАЗ, УАЗ, ВАЗ, Хюндай; вантажні КамАЗ, ЗИЛ, ГАЗ, Урал, КрАЗ. За відсутності даних марок автомобілів на підприємствах можуть призначатися ТС, тактико-технічні характеристики яких відповідають штатним або краще.

9. Земельні аукціони стануть електронними


Госгеокадастр пропонує відмінити можливість передачі фермерам в оренду земель для господарювання без аукціону. Також буде вдосконалений механізм земельного аукціону - планується запустити електронний сервіс і зробити торги дистанційними і екстериторіальними.

10. У парламенті обговорили проблеми малого і середнього бізнесу

30 вересня у Верховній Раді пройшли парламентські слухання на тему "Розвиток підприємництва в Україні і підтримка малого і середнього бізнесу". У слуханнях взяли участь народні депутати, представники уряду, держорганів, місцевого самоврядування, підприємці, представники бізнес-об'єднань і профспілок, галузеві експерти. Голова Комітету ВР з питань підприємництва, підсумовуючи, відмітив, що ці парламентські слухання - сигнал для уряду налагодити нормальний відкритий діалог з бізнесом. По результатах будуть розроблені рекомендації парламентських слухань.


Нагадаємо, що на порталі ЛІГА ЗАКОН триває інтернет-конференціяна якій юристи допомагають підготуватися до нового сезону податкових перевірок.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини