Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

31 січня 2015, 14:40
3303
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій поточного тижня, враховуючи результати роботи держорганів, вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН


1. Набувають чинності зміни в сфері з/х і фармацевтики

Підписані, опубліковані і набувають чинності з 1 лютого Закони:
- № 87 - VIII про внесення змін до Закону "Про державну підтримку сільського господарства України". Встановленощо з/х товаровиробникам відшкодовується до 50 % вартості будівництва і реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів і створених на кооперативних началах м'ясопереробних підприємств. Також встановлена компенсація в об'ємі до 30 % вартості закупівлі техніки і устаткування;
- № 126 - VIII про відміну ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів. Скасована норма про введення з 1 січня 2015 року ліцензування господарської діяльності по імпорту АФИ. У Україну можуть ввозитися АФИ без реєстрації і сертифікату якості серії лікарського засобу, який видається виробником, і ліцензії на імпорт.

2. Кабмін прийняв постанову про дерегуляции бізнесу

На засіданні уряду 28 січня прийнята постанова (текст не обнародуваний)яке відміняє надмірне державне регулювання в харчовій, сільськогосподарській, нафтогазовій і IT галузях. Постанова передбачає скорочення термінів видачі фітосанітарного і карантинного сертифікатів, спрощення порядку видачі дозволу на застосування праці іноземців, спрощення дозвільних процедур в недропользовании, відміну порядку державної реєстрації харчових продуктів дієтичного споживання та ін. Як запевняють в Кабміні, реалізація постанови забезпечить сприятливіші умови для розвитку підприємств у вказаних галузях.

3. Для ввезення товарів на неконтрольовану територію потрібний дозвіл ГФС

Наказом замруководителя Антитерористичного центру № 27ог передбачений, зокрема, порядок видачі дозволів на перевезення вантажу (товарів) через кордон неконтрольованої території. Для цього треба звернутися з відповідною заявою в ГФС по місцю реєстрації як платника податків, в письмовій або електронній формі. Терміни розгляду заяви : гуманітарна допомога - до 3 робочих днів; товари для виробничих потреб - до 10; інші товари - до 30. Транспортний засіб, яким перевозиться вантаж, підлягає обов'язковій перевірці на предмет відповідності вантажу наданому дозволу, а також на наявність заборонених для перевезення товарів. Перевірка вантажу здійснюється працівниками контрольного пункту впродовж 24 годин з моменту в'їзду ТС на цей пункт.

4. Діє норма про зниження кворуму для загальних зборів АТ за участю держави

31 січня набув чинності Закон № 91 - VIII. Загальні збори АТ, в статутному капіталі якого є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50 і % простіших акцій, мають кворум для ухвалення рішень 50 % плюс 1 акція. Мета Закону - боротьба з умисним блокуванням проведення загальних зборів, що призводило до банкрутства, рейдерства, порушення прав акціонерів. Нагадаємо, що для інших АТ такі зміни почнуть діяти з 2016 року.

5. Стягнення засобів з банківського рахунку можливе за рішенням ГФС без суду

У листі від 27 січня № 25-110/4833 Нацбанк роз'яснив: до 1 липня 2015 року стягнення засобів з рахунків платника податків у банках здійснюється за рішенням керівника контролюючого органу без звернення до суду. Але це можливо тільки у разі, коли податковий борг виник в результаті несплати грошового зобов'язання, самостійно визначеного платником податків в податковій декларації або уточнюючому розрахунку, який подається контролюючому органу. І за умови, якщо такий борг перевищує 5 млн. грн., а також відсутні зобов'язання держави по поверненню платникові податків помилково або надмірно сплачених їм грошових зобов'язань.

6. Волонтерам розповіли про терміни пільгового режиму оподаткування

ГФС роз'яснила норми про порядок оподаткування прибутків, отриманих волонтером на добродійність. Вказані прибутки не включаються в загальний місячний (річний) дохід оподаткування платників податків до 31 грудня (включно) року, що йде за роком, в якому завершене АТО. Також передбачено, що засоби, отримані волонтерами на їх банківські рахунки на добродійні цілі, і не використані в зазначений термін, мають бути перераховані ними до Держбюджету.

7. Роз'яснені особливості складання уточнюючого розрахунку для податкового компромісу

Наказом № 13 ГФС затвердила Методичні рекомендації відносно особливостей уточнення податкових зобов'язань по податку на прибуток підприємств і податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу. Відзначається, що з метою застосування податкового компромісу платник податків подає окремий уточнюючий розрахунок по ПДВ за кожен окремий звітний період (Як скласти уточнюючий розрахунок по ПДВ для податкового компромісу?). Уточнення податкового зобов'язання по податку на прибуток необхідно здійснювати виключно шляхом подачі окремої уточнюючої декларації (розрахунку, звіту) (Податковий компроміс: заповнюємо уточнюючий розрахунок по податку на прибуток підприємств). Про це говориться і в роз'ясненні від 28 січня. Також читайте: Податковий компроміс - подарунок або пастка?

8. Який розмір податкової соціальної пільги в 2015 році?

100-процентна податкова соціальна пільга в 2015 році складає 609 гривень, роз'яснила ГФС, адже вона надається у розмірі 50 % від прожиткового мінімуму для працездатної особи (1218 гривень). Законом № 71 - VIII передбачено, що платник податків має право на зменшення суми загального місячного доходу оподаткування, що отримується від одного працедавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 100 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, проте ця норма набуває чинності з 1 січня 2016 року.

9. Змінені умови Типового договору андеррайтингу

Рішенням НКЦБФР № 1707 змінені окремі умови Типового договору андеррайтингу. Передбачаєтьсящо у разі оплати цінних паперів, які придбані першим власником, грошовими коштами вказуються: - місце укладення договорів на придбання цінних паперів при андеррайтингу (на біржі або зовні); - спосіб проведення розрахунків по договорах на придбання цінних паперів при андеррайтингу (з дотриманням /без дотримання принципу "постачання цінних паперів проти оплати"). Відкориговані розділи про умови виконання договору, про звіт андеррайтера, про права і обов'язки сторін.

10. На фондовому ринку - нові керівники

Президент України Петро Порошенко своїми указами від 30 січня затвердив склади Національній комісії з цінних паперів і фондового ринку і Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Головою НКЦБФР призначений Тимур Хромаев. Членами Комісії призначені Юрій Буца, Ігор Назарчук, Олександр Панченко, Дмитро Тарабакин. Головою Нацкомфинуслуг став Ігор Пашко, а членами - Ольга Гурбич, Ольга Максимчук, Денис Ястреб, Олександр Залетов.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини