Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли Фонд гарантування вкладів визнає банківський вклад нікчемним?

30 січня 2015, 09:05
2347
4
Автор:
Реклама

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб роз'яснивщо у разі визнання за рішенням уповноваженого обличчя Фонду договору банківського вкладу або банківського рахунку нікчемнимзасоби вкладника мають бути повернені на рахунок, з якого вони були перераховані за договором, визнаним нікчемним. У разі незгоди вкладника з рішенням уповноваженого обличчя Фонду про визнання договору нікчемним, він має право звернутися з відповідним позовом до суду.

Відповідно до частиною 2 ст. 38 Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" уповноважене обличчя Фонду зобов'язане забезпечити перевірку угод (у тому числі договорів)досконалих (ув'язнених) банком впродовж року до дня введення тимчасової адміністрації банку, на предмет виявлення угод (у тому числі договорів), які є нікчемними.

Ст. 215 Цивільного кодексу визначено, що нікчемною є угода (у тому числі договір), недійсність якої встановлена законом. В цьому випадку визнання судом такої угоди недійсною не вимагається.

Так, підстави для визнання угоди нікчемної визначені, зокрема, в частини 3 ст. 38 Закону. Правом на визнання договорів банківського вкладу або банківського рахунку нікчемними уповноважене обличчя Фонду користується тільки у разі, якщо вкладники "розбивають" вклади в сумі більше 200 тис. грн. на декілька вкладівабо якщо рахунки відкриваються з порушенням законодавства (наприклад, за наявності постанови НБУ, якою введена заборона банку на відкриття нових рахунків фізособам; таке обмеження, як правило, встановлюється при наданні банку статусу проблемного).

Відповідно до ст. 216 ГК недійсна угода не створює юридичних наслідків, окрім тих, які пов'язані з її недійсністю. У разі недійсності угоди кожна із сторін зобов'язана повернути іншій стороні в натурі усе, що вона отримала у виконання цієї угоди, а у разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли отримане полягає в користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що отримано, за цінами, існуючими на момент відшкодування. Правові наслідки недійсності нікчемної угоди, які встановлені законом, не можуть змінюватися за домовленістю сторін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини