Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Угода про асоціацію: нові правила прийняті, залишилося їх застосувати

Реклама

16 вересня, в день ратифікації Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзомвідбулася дискусійна панель "На шляху до ЄС: гармонізація законодавства і майбутні реформи". Захід був організований компанією "ЛІГА: ЗАКОН" і міжнародною юридичною фірмою Dentons у рамках проекту "ЗАКОН для УСІХ".

Запрошені експерти, юристи і представники бізнесу обговорювали ініціативи влади по гармонізації вітчизняного законодавства з європейським, перспективи і переваги зони вільної торгівлі з ЄС, необхідні зміни законодавства, рекомендовані Єврокомісією, а також закони, які потрібні для виходу українського бізнесу на ринки ЄС.

Так Любов Акуленкокерівник Європейської програми ОО "Центр UA", експерт Реанімаційного пакету реформ, розповіла про важливі закони, розроблені бізнес-експертами, вже прийняті Верховною Радою. У сфері продуктів харчування були прийняті закони "Про основні принципи і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів" і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно ідентифікації і реєстрації тварин". Крім того, очікується прийняття законопроектів "Про безпеку і гігієну кормів" і "Про державний контроль відповідності законодавству про безпеку і якість харчових продуктів і кормів, здоров'я і благополуччя тварин". Також Л. Акуленко заявила про важливість метрології і стандартизації. Так, були прийняті закони "Про метрологію і метрологічну діяльність" і "Про стандартизацію". Зараз повинна вестися робота над технічними регламентами - усього їх необхідно прийняти 43. При цьому експерт відмітила, що хоч і не усі вони використовуватимуться на зовнішніх ринках (наприклад, відносно дитячих іграшок, медобеспечения), техрегламенты містять базові вимоги безпеки, які необхідно впроваджувати в Україні.

Окремо необхідно зупинитися на питаннях інтелектуальній власностіоскільки вітчизняне законодавство в цій сфері істотно відрізняється від європейського і програє йому по ефективності захисту інтелектуальних прав. Марія Ортинскаяпатентний повірений України, директор Патентно-юридичної компанії "IPStyle"пояснила, що основні зміни торкнуться законодавства про торгові марки, промислові зразки і географічні найменування. Останнє торкається заборони на використання українськими виробниками ряду назв сирів і вин (рокфор, фета, шампанське). Серед позитивних нововведень варто чекати відкриття бази патентного відомства про зареєстровані торгові марки. Зараз за проведення перевірки однієї назви необхідно платити 720 грн., в Євросоюзі ж бази відкриті. Другим позитивним моментом є спрощення порядку подачі опозиції (заперечення) на реєстрацію торгової марки. Вітчизняна проблема декларативності характеру патентів на промислові зразки також має бути розв'язана за допомогою нових правил. У ЄС є поняття "Індивідуальний характер", а також строгіші критерії охорони промислового зразка. Таким чином, впровадження європейських механізмів дозволить боротися з "патентними тролями".

Про саму обговорювану в суспільстві частину Угоди, що стосується зони вільної торгівлі (глава IV)розповів Тарас Качкавіце-президент Американської торгової палати з питань стратегічного розвитку. За його словами, лібералізація охоплює усе тарифипри цьому на 95% тарифів встановлена нульова ставка. З 24 квітня Україна торгує з ЄС по цих ставках, і ріст в порівнянні з 2014 роком склав 14%. Експерт пояснив, що розмови "хто першим прийшов, той і розмитнюється по нульовій ставці" торкаються лише певної частини продукції. Наприклад, сільгосппродукція, яка проходить по 9 квотам (зокрема, м'ясо птиці), закуповується по імпортних ліцензіях, європейським покупцем, що оформляється саме. При цьому товар українського продавця повинен відповідати актам Єврокомісії, міжнародним вимогам продажу різних товарів. Сама процедура не формалистична.

У разі переходу України на надані Євросоюзом правила і механізми нас чекає ефективне врегулювання захисту права власності, свободи надання послуг, захисту інвестицій. Інвесторам мають бути надані додаткові гарантії по захисту їх власності, а також зняті юридично формальні обмеження здійснення діяльності. Важливим моментом Т. Хитавиця назвав те, що в додатку про послуги міститься винятковий перелік обмежень для діяльності. Тобто, якщо діяльність підприємця не вказана в цьому переліку, відмовити йому з яких-небудь інших причин не можуть. Крім того, в Угоді передбачена можливість захисту в місцевих судах прав, наданих Угодою. Що знову приводить нас до необхідності реформування судової системи.

У свою чергу, Ірина Тимчишинпартнер Bryan Cave, класифікувала очікуючі нас зміни на чотири групи. По-перше, відміна мит на експорт і імпорт потенційно дозволить значно скоротити експортні витрати (у числі конкурентоздатних українських товарів вона назвала метал і текстиль). Прогнозований негативний ефект: можлива втрата робочих місць, необхідність реструктуризації компаній, що тягне додаткові витрати. По-друге, технічна стандартизація по нормах Євросоюзу дозволить поліпшити якість вітчизняної продукції. По-третє, потрібні зміни антимонопольного законодавства. Зараз ми маємо невиправдано низькі пороги контролю за злиттям, величезну кількість несистематизованих пільг, недосконалу процедуру антимонопольного розслідування. При цьому ключовим питанням є зміна політики контролю за злиттям. По-четверте, пропонується реформа сфери держзакупівель. Численні зловживання в цій сфері стають можливими у тому числі через відсутність систематизації компаній, що здійснюють держзакупівлі, - невідома їх точна кількість. Відповідаючи на питання про електронній торгівліИ. Тимчишин пояснила, що оскільки Україна бере на себе зобов'язання впровадити норми ЄС відносно електронної комерції в національне законодавство, простим споживачам варто чекати подорожчання товарів з європейських магазинів, оскільки доведеться платити податок.

Резюмуючи обговорення Ігор Давиденкопартнер Dentons, сказав, що процес імплементації Угоди не повинен повторити шлях, яким пішла Україна потім ратифікації Угоди про партнерство і співпрацю з Європейськими Спільнотами і їх державами-членами. Зміна законодавчої основи не є технічним процесом. Необхідно прийняти не певну кількість актів, а створити нову якість правової системи за вже наданими правилами.

На закінчення відмітимо, що імплементація в національне законодавство Угоди про асоціацію з ЄС - процес трудомісткий і довгий, в нім зобов'язані брати участь і влада, і бізнес, і громадськість. Тому обговорення реформ і шляхів їх впровадження, обумовлених європейським вибором, ініційоване "ЛІГА :ЗАКОН"триватиме.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини