Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

29 серпня 2014, 13:00
535
1
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців нормативно-правових актів кінця літа, виходячи з набуття чинності документів, враховуючи результати роботи держорганів, а також вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. Обмежено втручання держави в підприємницьку діяльність

Закон № 1600 - VII відносно обмеження втручання в діяльність суб'єктів господарювання набув чинності 17 серпня. Згідно зі змінами, різним контролюючим органам заборонено проводити планові перевірки одного суб'єкта господарювання впродовж календарного року. Забороняється проводити перевірки суб'єктів господарювання по анонімних і іншим необгрунтованим заявам, а також по зверненнях юрособ, які частенько використовуються для тиску на бізнес, усунення конкурентів. Також забороняється вилучення у суб'єктів господарювання оригіналів їх фінансово-господарських, бухгалтерських і інших документів, а також комп'ютерів, їх частин. Читайте детальніше по посиланню.

2. На ринку оцінки більше немає монополії

Уряд прийняло рішення про відміні скандальної постанови № 231яке встановило монополію на ринку оцінної діяльності. Також скасовані усі накази Фонду державного майна, які приймалися на її виконання. Це стало хорошою новиною для десятків тисяч суб'єктів оцінної діяльності, які працюють як малі підприємці. Кабмін встановивщо оцінку об'єкту для цілей оподаткування здійснюватимуть суб'єкти оцінної діяльності, які відповідають вимогам, встановленим Законом про оцінку, і у складі яких працює хоч би один оцінювач, який отримав кваліфікаційне свідоцтво оцінювача хоч би по одній з вказаних спеціалізацій у рамках напрямів. Постанова № 358 набуло чинності 23 серпня. У зв'язку з цим суб'єктам оцінної діяльності необхідно в письмовому зверненні (у довільній формі) повідомити ФДМУ про свій намір здійснювати практичну діяльність за оцінкою майна для цілей оподаткування.

3. Нацбанк прийняв ряд рішень відносно валюти

Правлінням Нацбанку України 20 серпня 2014 року було прийнято постанова № 515 "Про врегулювання ситуації на валютному ринку України", яким введена обов'язкова продаж 100% надходжень в іноземній валюті на міжбанківському валютному ринку України. Також встановлено, що розрахунки по операціях по експорту і імпорту товарів здійснюються в строк, що не перевищує 90 календарних днів. А 28 серпня НБУ постановою № 534 зобов'язав уповноважені банки надавати кредити у іноземній валюті бізнес-клієнтам виключно для оплати їх зовнішньоекономічних зобов'язань. Також встановлено, що уповноважені банки не можуть знімати з контролю експортні операції клієнтів на підставі документів про припинення зобов'язань заліком зустрічних однорідних вимог.

4. Термін дії військового збору мають намір продовжити

Міністерство фінансів України провело засідання колегії з метою визначити дорожню карту по підготовці бюджету 2015 року. Одна з ключових позицій, яку необхідно буде вирішити в новому бюджеті, - це витрати на відновлення територій і забезпечення боєздатності нашої армії. Отже, було вирішено підготувати пропозиції по зміні податкового законодавства, які забезпечать додаткові надходження до бюджету для забезпечення боєздатності країни і відновлення зруйнованої інфраструктури східних регіонів, у тому числі, за рахунок продовження терміну дії військового збору. ГФС нещодавно роз'яснилащо за ненарахування, неутримання і несплату (неперерахування) військового збору до податкових агентів застосовується фінансова (у вигляді штрафів і пені) і адміністративна відповідальність.

Инфографика з основних питань стосовно військового збору тут - http://marketing.ligazakon.ua/acton/form/6163/0033:d- 0001/1/index.htm (по посиланню введіть ім'я і e - mail)

5. Платникам податків дали час для админобжалования матеріалів перевірок

У новій редакції затверджені Методичні рекомендації відносно порядку взаємодії між підрозділами органів ГФС при організації, проведенні і реалізації матеріалів перевірок платників податків. Нововведенням цих рекомендацій є зміна порядку передачі слідчим підрозділам фінансових розслідувань матеріалів перевірок для ухвалення рішень про початок досудового розслідування (ст. 214 КПК). Згідно з нововведеннями, матеріали перевірок передаються впродовж 10 робочих днів з дня прийняття податкового повідомлення-рішення (чи відповідних вимог і рішень про застосування штрафних санкцій і нарахування пені - при проведенні перевірок єдиного внеску). Проте у разі проведення адміністративного оскарження прийнятих рішень, вказана документація передається впродовж 10 робочих днів з дня завершення процедури такого оскарження. В той же час, вказані норми не торкаються процедури судового оскарження, а дата завершення админобжалования визначається згідно ст. 56 НК.

6. Податок на прибутки з депозитів нараховується з 2 серпня, - ГФС

Податок з процентних прибутків по поточних і депозитних рахунках населення повинен стягуватися, починаючи з дати офіційної публікації Закону № 1588 - VII - 2 серпня 2014 року, а не з 1 серпня, як вказано в його завершальних положеннях. Таку позицію офіційно підтвердила Державна фіскальна служба України на запит УКБС. Це дозволяє уникнути штучного розширення бази оподаткування прибутків фізичних осіб, захистити інтереси вкладників, у яких нарахування відсотків по депозитах відбувалося у кінці терміну, який доводився на 01.08.2014, і яким довелося б сплатити податок за увесь період дії депозитного договору.

7. Юрособам із зони АТО спростили відновлення електронних ключів

29 серпня набув чинності наказ № 1312/5/377яким затверджений Тимчасовий порядок спрощеної ідентифікації юридичних осіб акредитованими центрами сертифікації ключів. Наказ поширюється на акредитовані центри сертифікації ключів, надаючі послуги ЭЦП юрособам, зареєстрованим на територіях Донецької і Луганської областей, засновницькі документи яких втрачені. У разі вимушеної відсутності засновницьких документів або нотаріально завірених копій таких документів дозволено використовувати інформацію з Єдиного державного реєстру юрособ і фізосіб-підприємців в електронному вигляді.

8. Для обліку інтересів міноритарних акціонерів введуть процедуру "сквиз-аут"

Кабінет Міністрів схвалив проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах". Однією з новацій пропонованого документу є впровадження процедури squeeze - out, при якій мажоритарні акціонери при зосередженні ними 95 % акцій придбавають право вимагати від інших акціонерів продажу акцій, що належать ним. В той же час, миноритарии повинні продати свої пакети цінних паперів мажоритариям. При цьому, важливим моментом є встановлення справедливої ціни акцій, і цей законопроект прописує умови її визначення з дотриманням інтересів усіх акціонерів.

9. КСУ розтлумачить норми про спецрежим оподаткування аграріїв

Державна фіскальна служба внесла до Конституційного суду подання відносно офіційного тлумачення положень пункту 209.2 статей 209 НК про спеціальний режим оподаткування, який передбачає звільнення з/х підприємств від сплати ПДВ. Служба просить КСУ розтлумачити, чи являється вступ передоплати (авансових платежів) за постачання сільгосппродукції з майбутнього урожаю основою для нарахування сум ПДВ, які не підлягають сплаті до бюджету і повністю залишаються у розпорядженні сільгосппідприємства. Фіскали відмічають, що ВАСУ по-іншому застосовує цей пункт, що призводить до винесення ухвал не на користь контролюючих органів.

10. Вітчизняний бізнес захистить Торговий представник України

Кабмін створив посаду Торгового представника України і призначив на неї Валерія Пятницкого. Введення інституту торгового представника спрямоване на координацію підтримки бізнесу на зовнішніх ринках. Основні завдання спрямовані на просування економічних торгових інтересів України. Інститут торгових представників за кордоном діятиме у рамках дипломатичних установ України. По словах В. Пятницкого, основні зусилля будуть спрямовані на найважливіші для України ринки: ЄС, США, Китаю, Туреччини, Північної Африки, Близького Сходу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини