Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про відновлення прав депортованих нацменшостей

Реклама

Сьогодні, 13 серпня набув чинності Закон № 1223 - VII "Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою", прийнятий 17 квітня. Згідно із Законом депортованою особою признається особа, яка придбала громадянство України і відноситься до :

- кримськотатарському народу, представникам інших національностей (громадян колишнього СРСР), які були насильно відправлені за національною ознакою на спецпоселення у зв'язку з рішенням органів державної влади колишнього СРСР або союзних республік з місць постійного проживання, які є територією сучасної України;

- особам (громадянам колишнього СРСР), які були примусово спрямовані на спецпоселення до членів своїх сімей після закінчення військової служби, повернення з евакуації, відбуття примусових робіт, покарання і тому подібне;

- особам (громадянам колишнього СРСР), які на момент депортацій знаходилися за межами місць постійного проживання (на військовій службі, в евакуації, на примусових роботах, в місцях позбавлення волі і т. д), але на яких згодом були поширені обмеження прав і свобод за національною ознакою, у тому числі заборона на повернення і проживання в місцях постійного проживання;

- особам, які народилися в сім'ях депортованих осіб до моменту їх повернення в місця постійного проживання, але не пізніше за набуття чинності цього Закону.

У числі пільг, установленых Законом, депортованим особам, що знаходяться на окремому квартирному обліку, надається у власність житлопобудоване або придбане за рахунок засобів Держбюджету, бюджету АР Крим, бюджетів місцевого самоврядування, інших засобів, передбачених на ці цілі.

Депортованим особам, які самі будують житло, може бути надана одноразова допомога на завершення будівництва у розмірі 30 мінімальних заробітних плат на момент видачі такої допомоги.

Пенсіонери і інваліди отримують пільги на:
- отримання путівок для санаторно-курортного лікування і відпочинку;
- скидку у розмірі 50 % оплати житлової площі і комунальних послуг, а також вартості палива (у тому числі рідкого), вартості ліків по рецепту;
- позачерговий пристрій до установ соціального захисту населення.

Крім того, утановлено, що вилучені в результаті депортації будівлі і інше майно по можливості (якщо будинок не зайнятий, а майно збереглося) повертаються депортованій особі або його спадкоємцям натурою. У разі відсутності такої можливості заявникові відшкодовується вартість будівель і майна. Заяви про компенсацію і повернення майна подаються не пізніше за три роки з дня отримання статусу депортованої особи.

Надавати і позбавляти статус депортованої особи уповноважений спеціальний орган у сфері відновлення прав депортованих осіб, в порядку, встановленому Кабміном. Факт депортації особи підтверджується відповідною довідкою або іншими документами, виданими компетентними органами України, інших держав - колишніх республік СРСР. За відсутності документів факт депортації встановлюється в судовому порядку за заявою зацікавленої особи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини