Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Действует инструкция по организации работы банковской системы в чрезвычайном режиме

Реклама

Сьогодні набула чинності Інструкція по організації роботи банківської системи в надзвичайному режимізатверджена постановою Нацбанку від 22 липня 2014 року № 435. Інструкція визначає порядок проведення банківських операцій, опис змін в технологіях їх проведення, окремі питання організації діяльності Нацбанку, його структурних підрозділів, банків, а також дій працівників Нацбанку, пов'язаних з виконанням таких операцій у разі виникнення нештатного режиму, що робить неможливою роботу банківської системи в звичайному порядку.

Вимоги Інструкції поширюються на Нацбанк, банки і небанківські установи - учасників системи електронних платежів (далі - СЕП) у разі введення надзвичайного режиму роботи. При введенні надзвичайного режиму роботи банки і Нацбанк повинні при необхідності забезпечити проведення операцій у святкові, вихідні дні і неробочий час.

Відповідно до Інструкції банки, операційне і територіальні управління можуть здійснювати операції по рахунках банків, роботу яких в СЕП припинено, понад залишок засобів на їх рахунках (овердрафт) після узгодження з Нацбанком розміру овердрафту.

Також встановлено, що Нацбанк має право в умовах надзвичайного режиму роботи вимагати будь-яку додаткову інформацію від банків відповідно до прийнятих Керівником / особою, якій було делеговано виконання повноважень цих посадовців або комісією (робочою групою) рішень. Нацбанк може на підставі окремих розпорядливих документів вносити зміни в порядок формування і зберігання обов'язкових резервіва також в порядок надання і погашення кредитів рефінансування.

У разі введення надзвичайного режиму роботи Правління Нацбанку може змінити окремі норми по організації і функціонуванню валютного ринкуміждержавних розрахунків, здійсненню валютних операцій (торгових, неторгових і операцій, пов'язаних з рухом капіталу), переміщенню валютних цінностей через митний кордон України т.д.

Передбачено, що банки можуть не застосовувати такі принципи бухгалтерського обліку, як безперервність, нарахування прибутків і витрат і оцінка. Також банки можуть не нараховувати амортизацію активів і не формувати резерви на покриття можливих втрат по активах і по забалансових зобов'язаннях.

Відмітимо, що через місяць має бути затверджений Порядок банківського обслуговування мобільними установами банків військових частин, підприємств, організацій, населення на окремих територіях по місцю їх розташування у разі виникнення нештатної ситуації, що робить неможливою роботу банківської системи в звичайному режимі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини