Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Декларативний характер закону про ГЧП усунуть прийдешні зміни

24 липня 2014, 12:06
204
0
Реклама

22 липня Програма розвитку державно-приватного партнерства USAID спільно з Комітетом ВРУ з питань підприємництва, регуляторної і антимонопольної політики провели круглий стіл, на якому обговорили найближчі законодавчі перспективи розвитку ГЧП в Україні. Йдеться про зареєстроване в парламенті законопроекті № 4237а про зняття регуляторних бар'єрів для розвитку державно-приватного партнерства і стимулювання інвестицій.

Усвідомлюючи важливість подальшого розвитку інфраструктури, особливо інфраструктури Сходу країни, яку необхідно повністю оновлювати, автори законопроекту розробили зміни, які усунуть протиріччя між Законом про ГЧП і іншими спеціальними нормами. "Пора нарешті визначитися, що є проектом ГЧП, а що ні. І таким чином встановити місце і роль уповноваженого органу в системі відбору і оцінки проектів ГЧП" - відмічають представники влади.

Документ спрямований на спрощення механізму залучення інвестицій в інфраструктуру відповідно до кращих світових практик. Новими змінами ініціативна група народних депутатів планує:

- ввести чітке розмежування між проектами, які проводяться у рамках ГЧП і проектами, які реалізуються в інших формах;

- удосконалити регулювання стосунків, які виникають у зв'язку з наданням земельних ділянок у рамках ГЧП;

- визначити повноваження органів державної і місцевої влади відносно участі в ГЧП, а також проведення аналізу ефективності реалізації ГЧП;

- впровадити додаткові гарантії для приватних інвесторів відносно відшкодування збитку, заподіяного державними партнерами та ін.

Сам же бізнес на прийняття актуальних змін до чинного Закону "Про державно-приватне партнерство" покладає великі надії, і хоче, щоб "робота над помилками" усунула декларативний характер діючих норм. Вони все ще з жалем згадують упущений Україною шанс в період "ЕВРО-2012", коли бажання і амбіції іноземних інвесторів безнадійно розбилися об скелю українського бюрократизму і законодавчої зарегульованості.

Нині, іноземні інвестори сподіваються інтенсифікувати розвиток сфери ГЧП завдяки сприянню новим політичним лідерам України. У словосполученні "Державно-приватне партнерство", на їх думку, ключовим поняттям є саме партнерство. Тому інвестори чекають від України лише двох речей: чітких правил гри і довіри до іноземних партнерів.

Реалії такі, що більшість інвесторів бажають сьогодні працювати у рамках ГЧП саме на регіональному рівні, оскільки на державному рівні це занадто дорого і ненадійно. Тому регіони повинні активно виробляти довіри до себе, адже тільки таким чином можна притягнути іноземні інвестиції.

Втім, за словами представників регіонів, без законодавчих змін по децентралізацію і підвищення ролі повноважень місцевого самоврядування, Закон про ГЧП не досягне своєї максимальної ефективності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини