Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЦВК роз'яснила порядок внесення і повернення грошової застави на місцевих виборах

Реклама

Постановою від 17 квітня 2014 року № 300 Центральна виборча комісія затвердила Порядок внесення, повернення і перерахування грошової застави на місцевих виборах. Порядок розроблений відповідно до ст. 42-1 Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів", включеною у Закон 8 квітня.

Грошова застава вноситься:

- місцевою організацією партії, що висунула виборчий список кандидатів в депутати у багатомандатному виборчому окрузі, кандидата в депутати в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі, кандидата на посаду міського голови;

- особою, яка висувається кандидатом в депутати в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі або кандидатом на посаду міського голови шляхом самовыдвижения.

Грошову заставу не вносять:

- місцева організація політичної партії, що висунула кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного голови;

- кандидати в депутати сільської, селищної ради, кандидати на посаду сільського, селищного голови - самовыдвиженцы.

Запорука вноситься після початку виборчого процесу і до подачі документів тервиборчкому для реєстрації кандидатів у безготівковому порядку на спеціальний рахунок відповідної територіальної виборчої комісії. Його розмір для кожного багатомандатного, одномандатного мажоритарного, одномандатного виборчого округу визначає Центрвиборчком на підставі відомостей Державного реєстру виборців після початку виборчого процесу чергових, позачергових або перших виборів, але не пізніше чим за 37 днів до дня виборів, відповідно до частини 1 ст. 42-1 Закону :

- для кандидатів на посаду міського голови - з розрахунку 2 розміри місячної мінімальної заробітної плати (МЗП) на кожні 100 тисяч виборців;

- для кандидатів в депутати ВР АР Крим, обласний, районної, міської, районної в місті ради, висунених по багатомандатному виборчому округу, - з розрахунку 2 розміри МЗП на кожні 100 тисяч виборців;

- для кандидатів в депутати обласної, районної, міської, районної в місті ради, висунених по одномандатному мажоритарному виборчому округу, - з розрахунку 0,2 розміру МЗП на 10 тисяч виборців від числа виборців, устанавленного як частка від ділення кількості виборців тих, що відповідають області, району, міста, району в місті на кількість одномандатних мажоритарних округів, утворених в тих, що відповідають області, районі, місті, районі в місті.

Розмір грошової застави на повторних і проміжних виборах дорівнює його розміру, визначеному на останніх чергових або позачергових виборах.

Дані про розміри грошової застави невідкладно після їх визначення публікуються Центрвиборчкомом на офіційному сайті і повідомляються відповідним територіальним виборчкомам.

Територіальна виборча комісія відкриває після початку виборчого процесу, але не пізніше чим за 35 днів до дня місцевих виборів, в органах Держказначейства рахунок для внесення грошової застави.

Грошова застава повертається на рахунок, вказаний в поданій заяві, впродовж 10 днів з дня офіційної публікації результатів виборів, у разі, якщо:

- за результатами місцевих виборів кандидат визнаний обраним в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі;

- кандидат визнаний обраним міським головою або місцевій організації партії, що висунула список кандидатів в депутати, отримала право на участь в розподілі депутатських мандатів.

Не пізніше чим на третій день з дня офіційної публікації результатів тервиборчком інформує кандидатів, місцеві організації партій про необхідність подачі заяви про повернення грошової застави.

У інших випадках грошова застава не повертається і перераховується територіальною виборчою комісією впродовж 15 днів з дня офіційної публікації результатів виборів :

- до Держбюджету у разі проведення чергових, позачергових і перших місцевих виборів;

- до бюджету АР Крим, місцевого бюджету у разі проведення повторних і проміжних місцевих виборів.

Відповідно до постанови Центрвиборчкому від 17 квітня 2014 року № 301 розмір грошової застави для кандидата на посаду міського голови м. Києва складає 51 964 грн., для кандидатів в депутати міської ради, висунених у багатомандатному виборчому окрузі - 51 964 грн., для кандидата в депутати міської ради, висуненої в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі, - 866 грн.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини