Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

18 квітня 2014, 15:00
238
0
Реклама

1. Законом спрощено відкриття бізнесу

Верховна Рада ухвалила Закон відносно спрощення порядку відкриття бізнесу, яким відміняється вимога відносно стягнення реєстраційного збору за проведення держреєстрації юрособи і фізособи-підприємця. На думку юриста, це спосіб притягнути увагу заповзятливих громадян. Передбачається документом і здійснення держреєстрації юрособ і ФОП шляхом надання електронних документів без обов'язкового використання електронної цифровому підпису. Крім того, у черговий раз пропонується відмовитися від обов'язковості у використанні друку суб'єктами частки права і передбачений перехід до добровільності використання такого друку. На думку юриста, відміна друку відкриває широкі можливості для зловживань.

2. У хозпроцессе дозволили не доводити вже доведені і визнані обставини

Внесені зміни в ст. 35 ХПК відносно підстав звільнення від доведення - ухвалений Закон. Змінами встановлено, що обставини, які визнаються сторонами і іншими особами, що беруть участь в справі, можуть не доводитися перед судом, якщо у суду не виникає сумніву в достовірності цих обставин і добровільності їх визнання.Обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, окрім встановлених рішенням третейського суду, не доводяться при розгляді інших справ, в яких беруть участь ті ж особи або особа, відносно якої встановлені ці обставини. Відмітимо, що 15 квітня був обраний новий голова ВХСУ - Богдан Львов.

3. Бізнес чекає ясності відносно Закону про окуповану територію

Очікуваний підприємцями, чий бізнес пов'язаний з територією Криму, Закон про окуповану територію був ухвалений Верховною Радою в другому читанні і в цілому. Відмітимо, що після ухвалення цього законопроекту в першому читанні підприємці вказували на його недоліки і говорили про необхідність внесення серйозних змін до повторного розгляду. Бізнес боявся економічної блокади півострова і викликаної цим необхідності припинення своєї діяльності в Криму. Закон ухвалений з багатьма правками. Зокрема, депутати вирішили, що економічні питання регулюватимуться окремим законом. Читайте детальніше: Крим як окупована територія : бізнес не повинен постраждати. Бізнес і юристи чекають офіційного остаточного тексту Закону, який стане відомий після його підписання в.о. Президента. Між тим, стало відомо, що товари з Криму не отримають преференційний режим.

4. Рада ЄС схвалила відміну мит на експорт товарів з України

Радий Європейського Союзу з питань закордонних справ на своєму засіданні схвалив односторонню відміну митних зборів на експорт українських товарів в країни Європейського Союзу. Очікується, що одностороння відміна мит на експорт українських товарів в країни Європейського Союзу почне діяти в травні 2014 року. Детальніше ознайомитися з довідкою відносно автономного преференційного торгового режиму ЄС для України, інструкцією і тому подібне можна на офіційному сайті Мінекономрозвитку по посиланню. Крім того, Радий ЄС з питань закордонних справ сьогодні затвердив виділення Україні 1 млрд євро фінансової допомоги, для підтримки її економічної стабілізації і структурних реформ.

5. Юрособ зобов'яжуть запобігати корупції

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики з метою жорсткішого регулювання і санкцій відповідальності у сфері боротьби і протидії корупції. Проект приймається у зв'язку з виконанням Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму для України. Зокрема, планується встановити карну відповідальність за підкуп посадовця юрособи частки права. Проте основною проблемою, на думку юристів, являється не якість змін, які пропонуються законопроектом, а то, яким чином усі ці положення застосовуватимуться, адже обов'язок юрособ запобігати корупції може бути використаний для тиску на бізнес.

6. Як отримати документ про відсутність заборгованості по сплаті єдиного внеску?

У листі Миндоходов роз'яснилощо на вимогу працедавців, фізосіб-підприємців і осіб, що забезпечують себе роботою самостійно, органи прибутків і зборів звіряють суми нарахування і сплати ними єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Для цього платник звертається із заявою в довільній формі з метою отримання довідки про відсутність заборгованості по сплаті ЕСВ в органи прибутків і зборів по основному місцю обліку. У заяві обов'язково слід вказати назву установи, в яку має бути подана довідка. Довідка в довільній формі надається платникові безоплатно впродовж 15 календарних днів.

7. Добродійна допомога не входить до складу витрат фізособи-підприємця

Головне управління Миндоходов в м. Києві роз'яснилощо сума добродійної (спонсорською) допомоги, наданій неприбутковій організації фізособою-підприємцем, не відноситься до витрат такого підприємця. Як мовиться в листіоб'єктом оподаткування є чистий дохід оподаткування, тобто різниця між загальним доходом (виручка в грошовій і негрошовій формі) оподаткування і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такого фізособи-підприємця. До переліку витрат фізособи-підприємця, безпосередньо пов'язаних з отриманням прибутків, відносяться документально підтверджені витрати, що входять у витрати операційної діяльності.

8. Миндоходов розповіло про терміни подачі податкових декларацій

Миндоходов вказало на граничні терміни подачі податкових декларацій і сплати податкових зобов'язань для платників, які звітуватимуть за квартал: I квартал 2014 р. : останній день подачі декларації - 12 травня, останній день сплати суми податкового зобов'язання - 20 травня; II квартал 2014 р. (півріччя) : останній день подачі - 11 серпня, останній день сплати суми податкового зобов'язання - 19 серпня; III квартал 2014 р. : останній день подачі - 10 листопада, останній день сплати суми податкового зобов'язання - 19 листопада; IV квартал 2014 р. : останній день подачі - 9 лютого, останній день сплати суми податкового зобов'язання - 19 лютого. У листі говориться, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, вказану в представленій їм податковій декларації. Така сума виплачується впродовж 10 календарних днів, що йдуть за останнім днем відповідного граничного терміну представлення податкової декларації.

9. Банкіри знайшли пропуски в постановах НБУ про курс і економічні нормативи

Банкіри визначили пропуски в прийнятих останнім часом постановах Национальго банку № 202 відносно вимог до економічних нормативів і № 180 про процедуру встановлення офіційного курсу валют. Зокрема, відмічено, що останній документ потребує корекції в частині необхідності чіткої фіксації часу встановлення курсу (НБУ готує роз'яснення з цього питання). УКБС вважає, що регулятору треба повернутися до практики обов'язкового обговорення проектів нормативно-правових актів з банківськими об'єднаннями, що узабезпечить Нацбанк від ухвалення помилкових і поспішних рішень.

10. НКЦБФР розширює базу розрахунку біржового курсу

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку підготувала рішення "Про внесення змін до Порядку визначення біржового курсу цінного паперу". Основною метою внесення змін є розширення бази розрахунку біржового курсу, що дозволяє визначити істинну ринкову вартість більшої кількості цінних паперів. З пропозиціями по зміні підходів до розрахунку біржового курсу в Комісію звернулися учасники фондового ринку. Змінами у базу розрахунку біржового курсу включається біржовий контракт, термін виконання якого не перевищує 3 робочих днів з моменту укладення договору, що відповідає вимогам Закону "Про депозитарну систему", а також встановлена норма відносно укладення біржового контракту на підставі безадресної заявки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини