Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Женевська зустріч: усі повинні здати зброю і утримуватися від провокацій

18 квітня 2014, 10:17
337
5
Реклама

Під час вчорашньої зустрічі в Женеві глав зовнішньополітичних відомств України, Росії, США і ЄС була досягнута домовленість відносно деескалації напруженості.

Усі сторони зобов'язалися утриматися від будь-яких форм насильства, залякування або провокаційних дій. Учасники зустрічі рішуче засудили і відкинули усі прояви екстремізму, расизму і релігійної нетерпимості, включаючи прояви антисемітизму.

Усі незаконні озброєні формування мають бути роззброєнні; усі незаконно захоплені будівлі мають бути повернені законним власникам; усі незаконно захоплені вулиці, площі і інші громадські місця в українських містах мають бути звільнені.

Усім учасникам протестів і тим, хто звільнить будівлі і інші громадські місця і добровільно складе зброю, буде гарантована амністіяза винятком тих, хто буде визнаний винним в скоюванні тяжких злочинів.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ гратиме провідну роль в сприянні української влади і місцевим громадам в негайній реалізації цих заходів, спрямованих на деескалацію ситуації вже найближчими днями там, де це найбільш необхідно. США, ЄС і Росія зобов'язуються підтримати цю місію, у тому числі, шляхом надання спостерігачів.

Анонсований конституційний процес включатиме негайний початок широкого національного діалогу, який враховуватиме інтереси усіх регіонів і політичних кругів України, а також дозволить врахувати громадську думку і запропоновані зміни.

У зв'язку з цим Арсеній Яценюк заявив: "Ми чекаємо що Росія невідкладно відкличе свої розвідувально-диверсійні групиперестане спонсорувати так званих протестуючих і підтримувати терористів і сепаратистів, які тримають в руках автомати АК, - 100, які знаходяться тільки на озброєнні в російській армії".

Західні партнери, за словами Прем'єра, чітко заявили, що якщо ці домовленості не будуть виконані, Захід перейде до наступного етапу санкцій, які матимуть дуже сильний вплив на економіку сусідньої Росії.

Джерело: МЗС, Урядовий портал.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини