Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суддя вважає незаконним обмеження мирних зборів в центрі Києва

Реклама

Нагадаємо, 30 листопада 2013 року Окружним адміністративним судом міста Києва був встановлений заборона на проведення демонстрацій в центрі міста для усіх суб'єктів, що реалізовують право на мирні збори, в період з 1 грудня 2013 року по 7 січня 2014 року. Задовольняючи позовні вимоги КМДА, суд послався на порушення десятиденного терміну повідомлення про проведення масовых акцій, а також дійшов висновку про існування реальної небезпеки інтересам національної безпеки і громадського порядку. Юристи розкритикували це рішення зважаючи на неможливість його виконання, адже виконувати судове рішення зобов'язані ті особи, які прямо вказані в нім як відповідачі.

Справа № 826/19020/13-а була переглянута Київським апеляционным адміністративним судом 23 січня 2014 року. Апеляційні скарги залишені без задоволення, а постанова суду першої інстанції - без змін.

Суддя Вікторія Мацедонская вважає, що в цій справі апеляционный суд дійшов помилкових висновків, а суд першої інстанції - прийняв незаконне рішення. У своїй особливій думці вона, пославшись, зокрема, на рішення КСУ від 19 квітня 2011 року № 4-рп/2001рішення ЕСПЧ "Платформа "Лікарі за життя" проти Австрії", вказала, що правоохоронні органи зобов'язані охороняти і забезпечувати цивільний порядок під час проведення масових заходів, незалежно від того, чи були вони завчасно повідомлені. Виходячи з цього, висновок суду про неможливість забезпечення міліцією належної охорони цивільного порядку не грунтується на вимогах ст. 39 Конституцій.

Також В. Мацедонская відмітила, що згідно з рішенням ЕСПЧ "Веренцов проти України" процедури, введені місцевими органами влади для регулювання про організацію проведення недержавних масових цивільних заходів в окремих регіонах (зокрема, в Києві), не забезпечують достатніх правових підстав за відсутності загального акту парламенту, згідно з яким можна було б розробляти такі документи. Нагадаємо, деситедневный термін повідомлення про проведення зборів встановлений Порядком організації і проведення в м. Києві недержавних масових громадських заходів політичного, релігійного, культурно-просвітницького, спортивного, видовищного і іншого характеру, затвердженого рішенням Київської міської ради № 317/418 від 24 червня 1999 року.

Висновок про можливе зловживання організаторами мирних зборів своїми правами і нанесенні у зв'язку з цим шкоди правам іншим особам суддя вважає заснованим на гіпотетичних і непідтверджених конкретними доказами прогнозах і рисках.

На її думку, встановлення обмеження відносно інших (окрім тих, що повідомили) суб'єктів, що реалізовують таке право, нівелює право людини і громадянина на свободу мирних зборів, установленое ст. 11 Конвенції про захист прав людини і основних свобод. Вона вважає, що в справі відсутні правові підстави для обмеження відносно невизначеного кола осіб.

Відмітимо, що 6 січня 2014 року суддя Окружного адмінсуду Ганна Савченко продовжила заборона на мирні збори в центрі Києва до 8 березня 2014 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини