Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що настане 1 січня? Новорічні подарунки від законодавця

Реклама

Електронне адміністрування ПДВ

З 1 січня 2015 року повинні були набути чинності норми Закону № 1621 - VIIяким вводиться система електронного адміністрування ПДВ. Передбачено, що платникам, починаючи з 2015 року, автоматично відкриваються банківські рахунки в системі адміністрування. Усі податкові накладні складатимуться виключно в електронному вигляді і реєструватимуться в Єдиному реєстрі податкових накладних незалежно від розміру податку в одній накладній. Також передбачено скорочення критеріїв для відшкодування ПДВ (5 груп даних замість 8). Крім того, з 1 січня не можна враховувати в податковому кредиті суму ПДВ, яка була вказана в податковій накладній, заповненій або зареєстрованій з помилками. Відмітимо, що 28 грудня Верховна Рада прийняла законопроект № 1578згідно з яким платник податків зможе за заявою повертати надмірно перерахований ПДВ і вводиться перехідний період без штрафів на перший квартал 2015 року. Також законопроект передбачає тестовий режим застосування електронної системи адміністрування ПДВ з 1 лютого до 1 липня. Відмітимо, що в парламенті зареєстрований законопроект про відміну введення електронного адміністрування ПДВ. Відміну нововведення передбачає і Коаліційна угода.

Зміна бази обкладення сільгоспподатком

1 січня 2015 року набуває чинності нова редакція пункту 303.1 ст. 303 Податкові кодексиякою вводиться індексація нормативної грошової оцінки для визначення бази оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком.

Скасована заборона на продаж домашнього м'яса і молока

Рада відмінила заборона на реалізацію і оборот необробленого молока і сиру домашнього виробництва, а також м'яса на агропродовольственных ринках. 1 січня 2015 року набуває чинності законопроект про внесення змін до Закон "Про безпеку і якість харчових продуктів"які забороняють реалізацію домашнього молока, сиру і м'яса. Також скасована заборона на забій парнокопитних і інших копитних, забій свійської птиці і кроликів більше 5 голів в день, не на бійні, яка має експлуатаційний дозвіл і зареєстрована ветеринарною службою. Відмітимо, що з 20 вересня 2015 року набуває чинності нова редакція Закону під назвою "Про основні принципи і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів", прийнята Верховною Радою 22 липня 2014 року. Ст. 36 Закону, яка набуває чинності 20 вересня 2019 року, передбачає, що туші тварин, свійської птиці, кроликів і малих диких тварин, риба, мед, яйця, молоко необроблене, сир домашнього виробництва і продукти рослинного походження можуть продаватися на агропродовольственных ринках за умови підтвердження їх придатності за результатами досліджень акредитованої лабораторії, яка знаходиться на ринку, або держінспектором, який знаходиться на цьому ж ринку. Не підлягають вказаним випробуванням харчові продукти недомашнього виробництва, які супроводжуються документами, що забезпечують прослеживаемость продукції.

Використання реєстраторів розрахункових операцій

З 1 січня 2015 року набуває чинності нова редакція пункту 7 ст. 3 Закони "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг". Суб'єкти господарювання, які використовують РРО, повинні подавати у органи ГФС електронні копії розрахункових документів і чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам'яті РРО або в пам'яті модемів, приєднаних до них. Це правило не поширюється на суб'єктів господарювання, які використовують такі РРО, як електронні таксометри, автомати з продажу товарів і РРО, вживані для обліку і реєстрації операцій по купівлі-продажу іноземної валюти. Ці суб'єкти повинні подавати в органи ГФС інформацію про об'єм розрахункових операцій.

Інвентаризація активів і зобов'язань

З 1 січня 2015 року набуває чинності Положення про інвентаризацію активів і зобов'язаньяке є обов'язковим для педприятий усіх організаційно-правових форм і форм власності (окрім банків), а також представництв іноземних суб'єктів госпдіяльності.

Біометричні закордонного паспорта

З 1 січня 2015 року почнеться виготовлення, оформлення і видача біометричних закордонних паспортів. Впровадження так званих біометричних паспортів передбачене Законом про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, засвідчують особу або її спеціальний статус. У безконтактний електронний носій паспорта вноситимуться відцифровані відбитки пальців рук. Відмітимо, що також видаватимуть закордонного паспорта без відбитків пальців. Вже видані паспорти можна використовувати до кінця терміну їх дії.

Громадян з орфанными захворюваннями забезпечать ліками і продуктами

З 1 січня 2015 року вводиться в дію Закон про забезпечення профілактики і лікування орфанных (рідкісних) захворювань. Для цих цілей створюється державний реєстр громадян, що страждають такими захворюваннями. Хворі безперебійно і безоплатно повинні забезпечуватися необхідними для лікування цих захворювань лікарськими засобами і дієтичними продуктами. Поширеність орфанного захворювання серед населення складає не менше, чим 1:2000. Перелік рідкісних (орфанных) захворювань також набуває чинності 1 січня 2015 року. Діє спрощений порядок реєстрації лекарственых засобів для лікування таких захворювань.

Військовий збір

Військовий збір у розмірі 1,5 % був введений тимчасово - до 1 січня 2015 року. Планувалося, що з нового року його перестануть стягувати. Але Верховна Рада 25 грудня прийняла за основу законопроект про податкову реформу, який, серед іншого, передбачає продовження сплати військового збору - до набуття чинності рішення Верховної Ради про завершення реформи Збройних Сил України. Також планується розширити базу оподаткування військовим збором на усі прибутки, оподатковувані НДФЛ. До 1 січня 2015 року базою оподаткування є зарплата, інші трудові прибутки і виграші. У ухваленому за основу законопроекті пропонується встановити базою оподаткувань прибутки, передбачені, ст. 163 НК (загальний місячний (річний) дохід; прибутки з джерела їх походження в Україні, які остаточно обкладаються при їх нарахування; іноземні прибутки - прибутки (прибуток), отримані з джерел за межами України).

Доступ держвиконавців до реєстру юрособ і ФОП

До 1 січня повинно бути допрацьовано програмне забезпечення, що дозволяє державним виконавцям отримати доступ до Єдиного державного реєстру юрособ і фізосіб-підприємців. Інформація у вигляді розширеного витягання держвиконавцеві надається безкоштовно через реєстраційний портал в Інтернеті.

Відкритий доступ до реєстру нерухомості

Мінюст повідомив, що з початку 2015 року буде відкритий доступ до реєстрів майнових прав для усіх охочих. Інформацію можна буде отримати як в електронному, так і в паперовому вигляді. Кабмін вже затвердив порядок отримання физ- і юрособами інформації про нерухоме майно. Також передбачені правила доступу до реєстрів нотаріусів, адвокатів, органів державної влади, які зможу шукати інформацію як по об'єкту нерухомості, так і по суб'єктові. Усім іншим буде доступна інформація тільки по об'єкту. Закон про вільний доступ до реєстру прав на нерухомість діє з 25 листопада.

Марина Ясинская

ЛІГА:ЗАКОН створила Карту законодавчих новацій-2015. Читайте, підписуйтеся на розсилку, будьте в курсі усіх нововведень 2015 року!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини