Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

19 грудня 2014, 13:00
2501
1
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій тижня, що йде, враховуючи результати роботи держорганів, вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН


1. Мінфін затвердив порядок обліку платників єдиного внеску


З 19 грудня діє наказ Мінфіну № 1162яким затверджений Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Документ регулює питання постановки на облік, внесення змін до облікових даних і зняття з обліку платників єдиного внеску у фіскальних органах, надання фіскальним органам відомостей про клас професійного ризику виробництва Фондом страхування від нещасних випадків, надання Пенсійному фонду і фондам загальнообов'язкового держсоцстрахування даних про узяття иснятии з обліку платників. Також затверджено Положення про реєстр страхувальників.

2. НБУ відкоригував правила розрахунків з Кримом

Правління Національного банку постачанням від 16 грудня № 810 (набуло чинності 19 грудня) доповнило постанову № 699 про застосування законодавства при режимі тимчасової окупації на території СЭЗ "Крим". Встановленощо фізособа, яка отримала довідку про проживання на території материкової України, є резидентом України. Розрахунки між юридичними особами і ФОП, які зареєстровані на материковій території України, і суб'єктами Криму по поточних торгових операціях здійснюються в іноземній валюті і гривні. Також НБУ підкреслює, що документи, видані органами РФ і незаконними органами на території Криму відносно суб'єктів Криму і їх діяльності, є недійсними і не можуть використовуватися банками. Крім того, в постанові врегульовано питання закриття рахунків суб'єктів Криму та ін.

3. Угода з Кіпром готуються денонсувати

Уряд підготувало проект Закону про денонсацію Конвенції між Україною і Республікою Кіпр. Як повідомив Прем'єр-міністр, проект спрямований на справедливе оподаткування найбільш прибуткового і великого бізнесу. У Мінфіні роз'яснюютьщо положення українсько-кіпрської конвенції містять пільгові умови оподаткування, і це нівелює ефективність її застосування для припинення процесу відпливу капіталу за кордон. Планується укласти з Кіпром нову угоду, яка повинна відповідати європейським стандартам.

4. Друк юрособи використовується у банківських операціях до внесення змін до засновницьких документів

У листі Нацбанку № 25-110/74213 вказано, що у разі відмови юрособи від використання друку необхідно надати банку нову картку без зразка відбитку друку, завірену в установленому порядку. НБУ роз'яснює: якщо юридична особа в процесі своєї діяльності не бажає надалі використовувати друк, воно має право відмовитися від неї шляхом внесення відповідних змін до засновницьких документів і повідомити про це банк з наданням підтверджувальних документів, які зберігатимуться в справі по юридичному оформленню рахунку.

5. Затверджений порядок видачі митницею сертифікату з перевезення товару EUR.1

Мінфін наказом № 1142 затвердив Порядок заповнення і видачі митницею сертифікату з перевезення товару EUR.1 відповідно до Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Сертифікат видається у разі, якщо його треба пред'явити в якості доказу відповідності товарів вимогам правил визначення преференційного походження, встановлених в Угоді, при застосуванні преференційних ставок ввізного мита. Сертифікат видається посадовцем митниці при здійсненні експорту товару або після експорту товару у випадках, встановлених Угодою.

6. До якого моменту діє тимчасове припинення ВЭД?

ГФС у своєму роз'ясненні від 18 грудня нагадала, що тимчасове припинення зовнішньоекономічної діяльності діє до моменту усунення порушень законодавства України або застосування практичних заходів, що гарантують виконання Закону про ВЭД або пов'язаних з ним законів, але не більше 3 місяців з дати внесення відповідного рішення центральним органом виконавчої влади з питань економічної політики. Після тимчасового припинення суб'єкти ВЭД або іноземні суб'єкти госпдіяльності переводяться вказаним органом на індивідуальний режим ліцензування.

7. "Укрзалізниця" прискорює укладення договорів з вантажовласниками

"Укрзалізниця" спрощує процедуру укладення договорів з вантажовласниками по здійсненню перевезень. Залізничники вводять для себе своєрідний дедлайн - максимум через 2 діб клієнт повинен отримати підписаний договір і доступ до електронної системи комунікації із залізницею. Крім того, розроблений ще один порядок для здійснення разових перевезень без укладення договорів. Якщо у клієнтів виникне потреба здійснити таке перевезення, то він може внести готівкові на спеціальний рахунок АТ "Ощадбанк". Після надання платіжного доручення УЗ готова прийняти вантаж до перевезення.

8. Удосконалюються правила трансфертного ціноутворення

Кабмін схвалив законопроект про внесення змін до Податкового кодексу відносно удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням. Згідно з проектом, основна мета трансфертного ціноутворення - визначення порівнянності умов в контрольованих операціях, виходячи з принципу "витягнутої руки". Також заплановано удосконалити механізм вибору методу трансфертного ціноутворення. Для застосування трансфертного ціноутворення законопроектом визначений сукупний об'єм доходу платника більше 20 млн. грн. і одночасно передбачено, що операції повинні перевищувати 1 млн. грн. Передбачається уніфікувати і спростити звітність про контрольовані операції, відмінити преференції для окремого переліку кодів товарів і багато інших змін.

9. НКЦБФР запобігає порушенням прав інвесторів в зоні АТО

Нацкомиссия схвалила проект рішення, який регулює здійснення діяльності торговцями цінними паперами, компаніями з управління активами, корпоративними інвестиційними фондами і координує роботу профучастников фондового ринку в частині співпраці з ліцензіатами із зони АТО. Зокрема, документ передбачає створення регулятором відкритого і доступного для ознайомлення усім зацікавленим особам електронного Переліку учасників фондового ринку із зони АТО. Торговцям цінними паперами і КУА, які не змінили свого місця розташування із зони АТО на підконтрольну українській владі територію, заборонять здійснювати будь-які угоди відносно цінних паперів і інших фінансових інструментів до тих пір, поки вони не змінять своєї реєстрації. Документ розміщений на сайті регулятора для публічного обговорення.

10. Від бізнесу чекають пропозицій по спрощенню дозвільних і ліцензійних процедур

Держпідприємництва звернулося до громадських об'єднань підприємців і бізнес-асоціацій з проханням провести огляд діючої практики отримання ліцензій і дозволів (після визначеної дерегуляции ринку, проведеної останнім часом) і надати пропозиції відносно : спрощення процедур отримання ліцензій і дозволів; необхідності відміни ліцензування окремих видів госпдіяльності, а також дозвільних документів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини