Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ визнав кримських переселенців резидентами України

18 грудня 2014, 17:35
1636
0
Реклама

Правління Національного банку постачанням від 16 грудня 2014 року № 810 доповнило постанову № 699 про застосування законодавства при режимі тимчасової окупації на території СЭЗ "Крим".

Нагадаємо, що постановою НБУ № 699 від 3 листопада Нацбанк прирівняв фізичних і юридичних осіб, зареєстрованих і постійно проживаючих на території вільної економічної зони "Крим", до нерезидентів, а також заборонив залучення депозитів і видачу кредитів в російських рублях на території України.

Постановою № 810 встановлено, що фізособа, яка офіційно є внутрішньо переміщеною і отримало ту, що відповідає довідку про проживання на території материкової України, являється резидентом України. Для цілей ідентифікації внутрішньо переміщеної особи місцем його проживання являється адреса житла, вказана в довідці.

Також в документі говориться, що розрахунки між юридичними особами, фізичними особами-підприємцями, які зареєстровані на материковій території України, і суб'єктами Криму по поточних торгових операціях здійснюються у іноземній валюті і гривні. Якщо переклад здійснюється резидентом в гривнях, то банки перераховують ці засоби через кореспондентські рахунки банків-нерезидентів в гривнях.

Юрособи/ФОП можуть купувати іноземну валюту по поточних торгових операціях в порядку, передбаченому нормативно-правовим актом НБУ, який регулює порядок і умови купівлі інвалюти, у тому числі за наявності в реєстрах митних декларацій інформації про ввезення товарів з території СЭЗ "Крим" і їх випуск у вільне звернення на материковій території України.

Постановою фізособам-суб'єктам Криму дозволено вносити готівкові засоби в іноземній валюті і гривні на рахунок з метою погашення заборгованості перед банком за кредитним договором без документів, що підтверджують джерела походження засобів. Банкам дозволено здійснювати обмін російських рублівщо поступили в рахунок виконання позичальником-суб'єктом Криму зобов'язань за кредитним договором, на валюту кредиту.

У документі НБУ підкреслює, що документи, видані органами Російської Федерації і незаконними органами, створеними на території Криму, відносно суб'єктів Криму і їх діяльності, являються недійсними і не можуть використовуватися банками при проведенні операцій суб'єктів Криму, здійсненні заходів валютного контролю і финмониторинга.

Крім того, в постанові врегульовано питання закриття рахунків суб'єктів Криму і перерахування коштів з рахунків цих суб'єктів на їх рахунки, відкриті за межами України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини