Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

13 соціальних гарантій надано учасникам АТО

26 листопада 2014, 15:02
6441
9
Реклама

Перелік соціальних гарантій, які надані учасникам антитерористичної операції різними нормативно-правовими актами, опублікований у "Голосі України" :

1. Право на отримання пенсії пенсіонерами з числа військовослужбовців і осіб, які отримують пенсію по Закону про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової службиу разі заклику їх на військову службу під час мобілізації, на особливий період, у Збройні сили України, інші законні озброєні формування.

2. Збереження місця роботи (посади)середнього заробітку на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування і форм власності. Закон про військовий обов'язок і КЗоТ доповнені нормами, в яких вказано, що за громадянами України, які проходять військову службу по заклику під час мобілізації, на особливий період, але не більше за 1 рік, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування і форм власності.

3. Держреєстрація підприємницької діяльності ФОП, якщо особа мобілізована, не припиняється на час особливого періоду. Це передбачено доповненнями до ст.39 Закону про військовий обов'язок.

4. Одноразова грошова допомога на день демобілізації. Стаття 15 Закону про соцзахист військовослужбовців доповнена нормою, в якій говориться, що військовослужбовцям, які були покликані на військову службу по заклику у зв'язку з мобілізацією, виплата одноразової грошової допомоги здійснюється за період такої служби з дня їх зарахування на службу без урахування періоду попередньої військової служби, на якій вони знаходилися в мирний час, за винятком тих осіб, які при звільненні з військової служби в мирний час не придбали право на отримання такої грошової допомоги. Вказана допомога виплачується на день демобілізації таких військовослужбовців. Умови і порядок виплати одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, покликаним на військову службу по заклику у зв'язку з мобілізацією, визначаються Кабміном (порядок і розміри доки не розроблені).

5. Право на грошове забезпечення військовослужбовцівякі проходять військову службу по заклику під час мобілізації. Це передбачено постановою Кабміну від 09.04.2014 № 111згідно з яким військовослужбовцям, які проходять військову службу по заклику під час мобілізації, на особливий період, грошове забезпечення виплачується в порядку і розмірах, встановлених для осіб офіцерського складу, осіб рядового сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом.

6. Надання статусу учасника бойових дій військовослужбовцям, які брали участь в АТО. Відповідні зміни внесені в частину першу статті 6 Закону про статус ветеранів війни, гарантії їх соцзахисту. Перелік осіб, які є учасниками бойових дій і брали участь в антитерористичній операції, визначається Кабміном.

7. Допомога в проведенні похоронів і компенсація матеріальних витрат на ритуальні послуги і на спорудження пам'ятників в розмірах, встановлених Кабміном. Така пільга передбачена пунктом 4 статті 15 Закону про соцзахист військовослужбовців і членів їх сімей. Батькам і неповнолітнім дітям, а також дітям-інвалідам з дитинства (незалежно від їх віку) військовослужбовців, які загинули або померли або пропали без вісті в період проходження військової служби, державою виплачується одноразова грошова компенсація у розмірі суми держстрахування військовослужбовців з урахуванням коефіцієнта індексації грошових прибутків. Крім того, згідно постанові Кабміну від 22.05.2000 № 829сім'ям і батькам військовослужбовців, які загинули (померли) під час проходження військової служби, надається допомога в проведенні поховання і компенсуються матеріальні витрати на ритуальні послуги і спорудження надгробків у розмірі 500 грн.

8. Право членів сімей військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, інших осіб, які загинули (померли) внаслідок поранення, контузії або каліцтва, отриманих при захисті Батьківщини, на отримання пенсії у розмірі 70% грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на одного непрацездатного члена сім'ї. Це передбачено ст.36 Закону про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби.

9. Единоразовая грошова допомога у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов'язаних і резервістів, які покликані на учбові (чи перевірочні) і спеціальні збори або для проходження служби в військовому резерві. У разі загибелі сума одноразової допомоги складає 500-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (зараз - 609 тис. грн.). Постановою Кабміну від 25.12.2013 № 975 визначені умови виплати единоразовой грошової допомоги.

10. Право на отримання позачергових військових звань. Під час проведення АТО в порядку заохочення можливо надавати учасникам АТО чергові військові звання до полковника (капітана 1 рангу включно) незалежно від займаної посади і троков вислуги. Про це говориться в Указі Президента від 19.05.2014 № 480/2014.

11. Надбавка за виконання особливо важливих завдань під час проходження служби у розмірі 100%. Наказом Міноборони від 19.05.2014 № 325 передбачена така надбавка за виконання особливо важливих завдань під час проходження служби (у відсотках посадового окладу по військовому званню і надбавки за вислугу років) військовослужбовцям, які притягуються Антитерористичним центром і його координаційними групами при регіональних органах СБУ до проведення заходів по запобіганню терористичним проявам і їх припиненню, за період виконання ними спеціальних завдань, пов'язаних з антитерористичною діяльністю.

12. Медичне забезпечення. Постановою ВР від 29.05.2014 № 1286 - VII передбачено, що учасники АТО, які отримали поранення, контузії або інші ушкодження здоров'я, мають право на безкоштовне медичне обслуговування (лікування, диспансеризацію, медичну реабілітацію і ін.) в клінічній лікарні "Феофания" Держуправління справами на невідкладній основі.

13. Винагорода у розмірі 100% місячного грошового забезпечення і заробітної плати. Постановою Кабміну від 04.06.2014 № 158 встановлено, що за безпосередню участь в АТО, охорону державного кордону і правопорядку на звільнених територіях і так далі особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, держспецзв'язку, водіям автотранспортних засобів Національної гвардії і Державної пограничної служби, починаючи з 1 травня 2014 року виплачується винагорода у розмірі 100% місячного грошового забезпечення і заробітної плати, але не менше чим 3 000 грн., з розрахунку на місяць.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини