Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про розкриття кінцевих бенефіціаріїв і вільний доступ до реєстру прав на нерухомість

25 листопада 2014, 11:46
5003
2
Реклама

Сьогодні, 25 листопада, набув чинності Закон № 1701 - VII відносно визначення кінцевих выгодоприобретателей юридичних осіб і публічних діячів, який був прийнятий 14 жовтня 2014 року.

Юридичні особи, зареєстровані до набуття чинності Закону, зобов'язані представити держреєстраторові відомості про кінцевий бенефіціарій (выгодоприобретателе)у тому числі кінцевому бенефициарие їх засновника-юрособи, впродовж 6 місяців з дня набуття чинності Закону.

Господарський кодекс доповнений ст. 64-1згідно якої підприємства, окрім державних і комунальних, зобов'язані встановлювати свого кінцевого бенефіціаріярегулярно оновлювати і зберігати інформацію про нього і надавати її державному реєстраторові у випадках і в об'ємі, передбачених Законом.

Кінцевим выгодоприобретателем юрособи являється фізична особа, яка незалежно від формального володіння має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юрособи безпосередньо або через інших осіб. Вплив здійснюється, зокрема, шляхом реалізації права володіння або користування усіма активами або їх значною долею, права вирішального впливу на формування складу, результати голосування, а також здійснення угод, які надають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов'язкові до виконання вказівки або виконувати функції органу управління. Кінцевим выгодоприобретателем також являється особа, яка має можливість чинити вплив шляхом прямого або опосередкованого володіння однією особою самостійно або спільно з пов'язаними физ- чи юрособами доль в юрособі у розмірі 25 або більше % статутного капіталу або прав голосу в юрособі. При цьому фізособою - кінцевим выгодоприобретателем юридичної особи не може бути особа, що є агентом, номінальним утримувачем (номінальним власником) або що є тільки посередником відносно такого права.

Істотна участь визначається як пряме або непряме володіння долею у розмірі 10 і більше % статутного капіталу (фонду), 10 і більше % акцій або прав голосу в юридичній особі, прямий або непрямий вплив на нього.

Перелік засновників (учасників) юрособи; інформація про кінцевий выгодоприобретателе юрособи, у тому числі кінцевому бенефіціарії його засновника-юрособи; інформація про структуру власності засновників - юрособ (окрім політичних партій, творчих союзів і їх територіальних осередків, адвокатських об'єднань, торгово-промислових палат, державних органів, органів місцевого самоврядування і їх асоціацій), яка дає можливість встановити фізосіб - власників істотної участі вноситься в Єдиний державний реєстр юрособ і фізосіб-підприємців.

При проведенні реєстрації юрособи засновником (засновниками) або уповноваженим ними особою вказується інформація:

- про структуру власності засновників - юрособ, яка дає можливість встановити фізосіб - власників істотної участі і містить прізвище, ім'я, по батькові, країну громадянства, серію і номер паспорта громадянина, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків;

- про кінцевий выгодоприобретателе юрособи, у тому числі кінцевому бенефіціарії його засновника-юрособи. Вказана інформація не включається в реєстраційну картку на проведення реєстрації політичних партій, творчих союзів і їх територіальних осередків, адвокатських об'єднань, торгово-промислових палат, державних органів, органів місцевого самоврядування і їх асоціацій.

При зміні кінцевих выгодоприобретателей і / або власників істотної участі юрособи, у тому числі кінцевих выгодоприобретателей або власників істотної участі його засновника-юрособи також повідомляється держреєстратор.

У кінцевій редакції Закону встановлена адміністративна (а не карна) відповідальність за ненадання таких даних. Відповідно до змін ст. 166-11 Кодексу про адміністративні правопорушення неуявлення держреєстраторові інформації про выгодоприобретателе юрособи тягне накладення на керівника юрособи або особу, уповноважену діяти від імені юрособи (виконавчого органу), штрафу від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян.

Крім того, Законом відкритий доступ до Державного реєстру прав на нерухоме майно. При цьому інформація з Реєстру неуповноваженим особам надається виключно по об'єкту нерухомого майна у електронній формі через офіційний сайт центрального органу виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері державної реєстрації прав. Для отримання інформації про нерухомість в паперовій формі необхідно подати заяву в орган держреєстрації прав або нотаріусові.

Для посадовців органів державної влади, органів місцевого самоврядування, судів, ОВД, органів прокуратури, СБУ, адвокатів, нотаріусів інформація з Рестра надається по суб'єктові права або по об'єкту нерухомого майна в електронній формі за допомогою електронного цифрового підпису. Порядок доступу визначається Кабміном.

За заявою власника або іншого правовласника орган державної реєстрації прав надає інформацію у формі виписки про осіб, що отримали відомості про його майно. Отримана інформація про зареєстровані права і їх обтяження є офіційною і використовується відповідно до законодавства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини