Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: люстрація і адвокатура

21 листопада 2014, 18:48
2106
0
Реклама

Верховний Суд України

Судді сумніваються в конституційності Закону про люстрацію

17 листопада Пленум ВСУ вирішив звернутися до Конституційного Суду відносно конституційності пункту 6 частин 1, пункту 2 частини 2, пункту 13 частин 2, частини 3 ст. 3 Закони "Про очищення влади". Одночасно судді звернулися до Президента, Голови Верховної Ради і Прем'єр-міністра про внесення змін до Закону для приведення його у відповідність з міжнародними стандартами і Конституцією. Постанова Пленуму прийнята з урахуванням звернень суддівських колективів. Судді вважають, що Закон про люстрацію не відповідає таким приципам: 1) індивідуального підходу юридичної відповідальності (заборона обіймати певні посади пов'язана лише з фактом роботи в органах влади в певний період, що не узгоджується з нормою про необхідність наявності дій або бездіяльності, спрямованих на узурпацію влади Віктором Януковичем і т. д.); 2) незалежності суддів (в ході люстрационной перевірки не з'ясовується, чи були законними прийняті суддями рішення відносно "майдановцев" і "політичних ув'язнених"); 3) правова визначеність (судді можуть бути притягнена до ответствености на основі і Закону про люстрацію і Закону про відновлення довіри до судової влади в Україні). Міністр юстиції Павло Петренко назвав прикрим кроком звернення Верховного Суду відносне нібито неконституційності Закону "Про очищення влади". Він вважає, що судова влада не повинна втручатися в процеси перегляду Закону. Конституційне представлення поступило у КСУ 20 листопада, документ переданий на вивчення в Секретаріат Суду.

Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів не може продовжити роботу

Пленум ВСУ вирішив не припиняти повноваження члена Комісії з перевірки суддів Юрія Кармазина. Він подав заяву про припинення повноважень за власним бажанням на останньому засіданні Комісії 24 жовтня. Було прийнято рішення обмежитися обговоренням цього питання і продовжити підбір кандидатури члена Комісії з квоти ВСУ.

Видано розпорядження про початок люстрационной перевірки суддів ВСУ

Голова ВСУ Ярослав Романюк видав розпорядження про перевірку відомостей відносно застосування заборон, передбачених Законом "Про очищення влади". З 1 грудня 2014 року почнуться перевірки достовірності відомостей відносно застосування заборон, передбачених частями 3 або 4 ст. 1 Закону відносно суддів ВСУ. До 11 грудня Голова ВСУ має бути проінформований про представлення відповідних заяв суддями.

Вищий адміністративний суд України

Судова розстрочка не змінює об'єму відповідальності платника податків, що прострочив

У листі № 1602/11/10/14-14 роз'яснений порядок застосування пункту 126.1 ст. 126 Податкового кодексу. Ця норма, що встановлює штраф за несплату платником податків грошового зобов'язання і / або авансових внесків по податку на прибуток підприємств впродовж встановлених термінів, є універсальним приписом, підметом застосуванню у будь-яких випадках прострочення встановленого НК терміну сплати погодженого податкового зобов'язання. Передбачена відповідальність у вигляді штрафу застосовується через сам факт погашення податкового боргу з простроченням і розмір такої відповідальності залежить виключно від терміну прострочення, а не від способу і порядку погашення податкового боргу (добровільного або примусового, в повній сумі або частями). Враховуючи це, розстрочка виконання судового рішення, примененнная адміністративним судом, не звільняє платника податків від відповідальності, передбаченої пунктом 126.1 ст. 126 НК. розстрочка судом в процесі виконання судового рішення присудженої їм з платника податків суми податкового боргу (сплата якої на час вирішення суперечки в суді вже є простроченою) не впливає на факт здійснення правопорушення, оскільки воно є досконалим до моменту відповідної розстрочки, а тому розстрочка виконання не змінює об'єму відповідальності платника (не зменшує і не збільшує) податків.

Роз'яснений порядок розгляду кримських админдел

ВАСУ розповів про особливості зміни територіальної осудності справ кримських адмінсудів відповідно до Законом про правовий режим на тимчасово окупованій території. Роз'яснено, що Законом не передбачена зміна осудності справ, які вже розглянуті кримськими судами. Відповідно, зміна територіальної осудності не поширюється на заяви, що подаються після ухвалення судового рішення (про ухвалення додаткового судового рішення, роз'яснення судового рішення і тому подібне), клопотання, подані в порядку виконання судового рішення, заяви про видачу старанного документу, заяви про перегляд судових рішень за обставинами, що знову відкрилися. У зв'язку з цим заяви і матеріали, які поступають до київських судів, підлягають поверненню заявникові. Виняток становлять заяви, що поступили у справах, поверненим апеляційними судами або ВАСУ після відповідного перегляду для продовження розгляду, або на збереження в архів.

Виданий наказ про початок люстрационной перевірки суддів ВАСУ

Голова Вищого адміністративного суду Олександр Нечитайло видав наказ про організацію проведення перевірки суддів ВАСУ відповідно до Закону "Про очищення влади". Інформація про реалізацію Закону "Про очищення влади" розміщуватиметься на офіційному сайті ВАСУ в тому, що відповідає розділі.

Вищий господарський суд України

Банкіри просять узагальнити практику по кредитних спорах

Незалежна асоціація банків України у черговий раз звернулася до ВХСУ з приводу необхідності прийняття Пленумом постанови "Про деякі питання практики вирішення суперечок, що виникають з кредитних договорів". Однозначного підходу вимагають питання виконання договорів поручительства (у тому числі при одночасному пред'явленні позову до позичальника і поручителя; відповідальності осіб, які спільно дали поручительство банку; відповідальності поручителя при збільшенні об'єму зобов'язання і у разі ліквідації боржника; терміни пред'явлення вимог до поручителя); гарантії; запоруки (іпотеки) і так далі. Також ВХСУ необхідно обернути увагу на окремі випадки формування судової практики по спорах за участю позичальників, які зареєстровані в Криму або в зоні проведення АТО, і які, використовуючи складну ситуацію, намагаються уникнути відповідальності за неналежне виконання зобов'язань по кредитних договорах.

Виданий наказ про початок люстрационной перевірки суддів ВХСУ

Голова ВХСУ Богдан Львов 17 листопада підписав наказ про початок люстрації суддів Вищого господарського суду згідно із Законом "Про очищення влади". Спочатку перевірять голову Вищого госпсуду - 1 грудня, а потім, 5 грудня, - його заступників і суддів ВХСУ, що є членами Вищої ради юстиції або Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Інших суддів ВХСУ почнуть перевіряти 10 грудня.

Адвокатура

20 листопада на III з'їзді адвокатів України був обраний член Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Більшість голосів отримав Анатолій Коваленко. Голосування з питання про обрання членів Вищої ради юстиції було вирішено перенести з огляду на те, що судовий розгляд по рішенню від 26 квітня не завершений. У роботі з'їзду оголошена перерва до винесення ухвали судом касаційної інстанції. Про продовження з'їзду буде оголошено головуючим.

Марина Ясинская

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини