Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

21 листопада 2014, 13:13
2472
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців подій і нормативно-правових актів тижня, що йде, враховуючи набуття чинності документів, результати роботи держорганів, а також вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. Донбасівському бізнесу доведеться покинути зону АТО

Указом Президента України № 875/2014яким введено в дію рішення СНБО про невідкладні заходи по стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях, наказує евакуювати з непідконтрольних Україні територій усі держпідприємства, установи і організації. Також припинять своє функціонування банки, буде введений особливий порядок обліку платників податків і сплати ними податків при здійсненні госпдіяльності на окремих територіях в районі АТО. Податківці вже покидають зону АТО. Тому і бізнесу таких регіонів доведеться поступово переносити центр своїх інтересів на контрольовані українською владою території.

2. Визначені правила роботи з електронними документами

Наказом № 1886/5 Мінюст затвердив Порядок роботи з електронними документами в діловодстві і їх підготовки до передачі на архівне зберігання. Документом встановлені загальні вимоги по впровадженню електронного документообігу із застосуванням електронного цифрового підпису, організації роботи з електронними документами в діловодстві в держорганах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності. Зокрема, передбачено, що установи зобов'язані створювати документи постійного і тривалого (понад 10 років) зберігання в двох формах - паперовій і електронній. Інформаційна автоматизована система, в якій реалізується технологія обробки інформації з використанням технічних і програмних засобів, повинна забезпечувати можливість організації і реалізації усіх етапів документообігу.

3. Розмір акцизу на сигарети і алкоголь зменшується

Уряд на засіданні 19 листопада прийняло рішення про зменшення вартості акцизної марки. Про це на брифінгу заявив Державної фіскальної служби Ігор Билоус. Раніше Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк розповівщо вартість акцизної марки була надумано збільшена, щоб "дати можливість комусь запрацювати". "Сподіваюся, що виробники підакцизної продукції, в першу чергу алкогольної, також виконуватимуть свої зобов'язання", - звернувся А. Яценюк до виробників, попросивши платити податки. Документ доки не опублікований і розмір зменшення акцизу невідомий.

4. Затверджені критерії для відшкодування ПДВ з нового року

Мінфін наказом № 1128 затвердив Порядок визначення відповідності платника ПДВ критеріям, що надають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку. Наказ набуде чинності 1 січня 2015 року. Критерії оцінки платника ПДВ, відповідність яким дає йому право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування сум ПДВ, побудовані на аналізі цих його звітних показників і наявної податкової інформації. Мінфін встановив 5 груп таких даних (замість діючих 8). Порядок звіряння відповідності даних критеріям і повідомлення платників податків залишається незмінним. Без застосування цих критеріїв здійснюється відшкодування інвесторові (операторові) за угодою про розділ продукції.

5. Де реєструють підприємців із зони АТО?

19 листопада набув чинності наказ Мінюсту № 1849/5яким передбачено проведення реєстраційних дій відносно юридичних осіб і фізосіб-підприємців з територій АТО. Встановленощо держреєстратори територіальних органів Мінюсту в областях і м. Києві проводять реєстрацію фізосіб, бажаючих стати підприємцями, за адресою тимчасового проживання без вимоги наявності прописки по місцю проведення реєстраційних дій. Також реєструється зміна місцезнаходження юрособ і місця проживання ФОП, проводяться інші реєстраційні дії. Відмітимо, що держреєстраторам забороняється в період АТО реєструвати зміни складу засновників (учасників) або зміну керівника підприємства, місцезнаходженням якого є територія проведення антитерористичної операції. Впродовж 3 місяців після завершення АТО усі реєстраційні документи юрособ і ФОП зі сходу мають бути передані територіальним органам Мінюсту по місцезнаходженню або місцю проживання таких осіб.

6. Держпідприємництво хоче замість судів розглядати админдела по ліцензуванню

Держслужба підприємництва пропонує передати собі від судів право розгляду адміністративних справ за порушення законодавства в дозвільній сфері, сферах ліцензування і держнагляду (статті 166-10, 166-12, 166-21, 188-38 і 188-45 КоАП). Компетенції для цього у голови Служби цілком вистачить, говориться в повідомленні. Втім, це не означає, що особа не зможе захистити свої права в суді, оскільки згідно із законодавством рішення посадовців у адміністративних справах можуть бути оскаржені до суду. Усі охочі можуть взяти участь в обговоренні такої ініціативи.

7. Діє нове положення про реєстрацію платників ПДВ

З 19 листопада діє наказ Мінфіну № 1130яким затверджено Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість. З 1 червня 2014 року вважається анулюваною реєстрація осіб як платників ПДВ, які за станом на 31 травня 2014 року мали місцезнаходження (місце проживання) і знаходилися на обліку в контролюючих органах на території АР Крим або міста Севастополя. Відновлення реєстрації таких платників ПДВ (у тому числі суб'єктів спецрежиму оподаткування ПДВ) проводиться після евакуації на іншу територію України згідно ст.15 Закону про СЭЗ "Крим". Крім того, відновитися можна буде після завершення терміну тимчасової окупації. Не підлягають обов'язковій перереєстрації платники ПДВ, внесені в реєстр до набуття чинності наказу.

8. Бізнесу спростять держреєстрацію і участь в держзакупівлях

Міністерство економічного розвитку і торгівлі розробило законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно спрощення порядку відкриття бізнесу" - з метою усунення деяких недоліків в цій сфері, а також для поліпшення інвестиційного клімату і підвищення позиції України в рейтингу "Doing Business". Проектом передбачено, що відомості, що містяться в Єдиному держреєстрі, використовуються для ідентифікації юрособи/ФОП під час здійснення ними госпдіяльності і при відкритті рахунків у банках. Також планується, що держреєстрація юрособи/ФОП здійснюється в день вступу документів для проведення такої реєстрації та ін. Крім того, Минэкономразвитися пропонує впровадити єдину тендерну довідку і видачу її центрами за поданням админуслуг.

9. Народних цілителів, які порушували закони, перевірятимуть частіше

20 листопада набула чинності урядова постанова № 615яким затверджені критерії оцінки міри ризику від здійснення господарської діяльності по заняттю народною медициною (цілительством) і визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Міністерством охорони здоров'я. До таких критеріїв відносяться термін здійснення госпдіяльності по заняттю народною медициною і наявність порушень вимог законодавства у сфері охорони здоров'я. Залежно від цих критеріїв суб'єкти господарювання, які займаються народною медициною (цілительством), відносяться до однієї з трьох мір ризику. Перевірки здійснюються з періодичністю разів в 1 - 5 років.

10. Донбасівські юрособи зможуть отримати електронні ключі за спрощеною процедурою

Зареєстровані на територіях Донецької або Луганської областей юридичні особи, які втратили засновницькі документи, з 24 листопада зможуть отримати послуги електронного цифрового підпису з тимчасової спрощеної процедури ідентифікації і реєстрації. Згідно з внесеними змінами в Регламент Акредитованого центру сертифікації ключів, встановлення вказаних юрособ здійснюватиметься з використанням інформації з Єдиного державного реєстру юридичних і фізичних осіб - підприємців в електронному вигляді, що відбивається на офіційному веб-сайті розпорядника або технічного адміністратора Єдиного держреєстру.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини