Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

31 жовтня 2014, 10:14
2908
1
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців подій і нормативно-правових актів тижня, що йде, враховуючи набуття чинності документів, результати роботи держорганів, а також вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН.

1. Нацбанк відмінив окремі заборони, встановлені постановою № 591

Нацбанк відмінив тимчасові обмеження на проведення деяких валютних операцій, встановлені постановою № 591. Таке рішення прийняте постановою від 30 жовтня 2014 року № 685, яке набуває чинності з 3 листопада 2014 року. Скасовано тимчасове обмеження на проведення операцій в іноземній валюті по здійсненню розрахунків по імпортних операціях без ввезення товару на територію України і по здійсненню платежів по імпортних договорах, по яких продукція була ввезена на територію України і здійснено митне оформлення на підставі ввізної митної декларації, дату оформлення якої перевищує 180 днів.

2. Банки зобов'язали відмінити штрафи для бізнесу із зони АТО

Нацбанк наполягає на необхідності суворого і безумовного дотримання банками положень Закону "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції". Про це регулятор повідомив у своєму листі від 27.10.2014 № 18-112/62138. Статтею 2 вказані Закони встановлений обов'язок для банків відмінити пеню і штрафи, нараховані на основну суму заборгованості по зобов'язаннях по кредитних договорах і договорах позики в період проведення АТО громадянам України, зареєстрованим і постійно проживаючим або таким, що переселилися в період з 14 квітня 2014 року з населених пунктів, де проводилася АТО, а також юрособам і фізособам-підприємцям, що здійснюють свою госпдіяльність на території цих населених пунктів.

3. Набув чинності Закон, що спрощує відкриття бізнесу

30 жовтня, набув чинності Закон № 1206 - VII про внесення змін до деяких законодавчих актів України по спрощенню порядку відкриття бізнесу.

Законом відміняється необхідність сплати регистрацинного збору при створенні юридичної особи або при реєстрації підприємницького статусу фізичної особи. Реєстраційний збір зберігається для усіх інших цілей, наприклад, він продовжує сплачуватися при внесенні змін до статутів юридичних осіб.

4. Суд зобов'язав Київраду організувати збір використаних батарей і лампочок

Київським апеляційним адміністративним судом винесено постанова у справі № 826/8725/14, якою повністю задоволені позовні вимоги про визнання протиправної бездіяльності Київського міського радого з організації збору, вивезення і утилізації небезпечних відходів у складі побутових відходів, зокрема, люмінесцентних лампочок і батарей. Суд зобов'язав Київську міську раду виконати покладені на нього законодавством обов'язку по організації процесу збору, вивезення і утилізації небезпечних відходів у складі побутових відходів шляхом укладення на конкурсній основі необхідних договорів і контролю за їх виконанням, або контролю за виконанням вже укладених договорів.

5. Кабмін вирішив, як адмініструвати ПДВ електронного

Постановою Кабміну від 16 жовтня 2014 № 569 затверджений Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість. Електронний рахунок відкривається платникові податків Казначейством автоматично на безвідплатній основі. Платникам, що застосовують спеціальний режим оподаткування, відкривається єдиний електронний рахунок для обліку сум податку за результатами діяльності. Електронні рахунки відкриваються виключно на підставі реєстру платників податку, який ГФС направляє Казначейству. У такому реєстрі вказуються найменування або прізвище, ім'я і по батькові платника податків, податковий номер або номер і серія паспорта, ИНН і дата реєстрації платника. Датою здійснення платником податків операцій з використанням електронного рахунку є дата реєстрації його платником податку.

Нагадаємо, електронні рахунки у банку платникам ПДВ відкриють автоматично з 1 січня.

Читайте також: З 2015 року платниками ПДВ зобов'язані реєструватися тільки мільйонери, Роз'яснений порядок нарахування ПДВ при передачі транспорту на потреби армії

6. Податківці роз'яснили, як правильно записувати телефонний номер в накладній

У роз'ясненні від 24 жовтня ГУ ГФС в м. Києві нагадало про нюанси вказівки телефонного номера в податковій накладній. Для заповнення рядка "Номер телефону" в накладній надається 10 осередків, які заповнюються в числовому форматі. При заповненні цього рядка слід вказувати номер телефону з кодом населеного пункту або відповідним кодом мобільного оператора. Номер телефону вирівнюється по правому краю поля і не повинен містити ніяких інших знаків і символів. Податкова накладна, в якій платником ПДВ вказаний номер мобільного (за умови правильно заповнених усіх обов'язкових реквізитів і інших рядків) не рахується заповненою з порушеннями.

Читайте також: Великим платникам податків треба відновити електронні ключі до 1 листопада

7. Бухгалтерів окремих підприємств зобов'яжуть підтверджувати повноваження

Мінфін наказом № 987 доповнив Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку новою нормою, що стосується підтвердження повноважень бухгалтера.

Встановленощо повноваження на здійснення господарської операції особи, яка в інтересах юрособи або фізособи-підприємця отримує основні кошти, запаси, нематеріальні активи, грошові документи, цінні папери і інші товарно-матеріальні цінності за договором, підтверджуються відповідно до законодавства. Такі повноваження можуть бути підтверджені, зокрема, письмовим договором, дорученням, актом органу юрособи і тому подібне

Ця норма набуває чинності 1 січня 2015 року.

8. Як нараховуються митні платежі при незаконному переміщенні товарів?

ГФС розповіла про ставки митних платежів при незаконному переміщенні товарів через кордон. У разі незаконного ввезення товарів на територію України або вивезення з дивні митні платежі нараховуються по ставках, встановлених на день їх переміщення через кордон. Якщо такий день встановити неможливо, - на день виявлення факту переміщення.

9. Як формуватимуться тарифи на воду?

Діє новий Порядок формування тарифів на послуги з централізованого постачання холодною водою, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), затверджений постановою Кабміну № 532. Не забувайте також про останню Процедуру встановлення тарифів на послуги з централізованого опалювання і централізованого постачання гарячою водою, затвердженою постановою Нацкомиссии по держрегулюванню у сфері комунальних послуг № 766.

Ємко, про усі останні зміни в тарифній політиці на початок опалювального сезону дивитеся в нашому відеоблозі.

10. Суд повинен встановити дії поручителя, які підтвердили б згоду на збільшення відповідальності

На засіданні Судової палати у цивільних і господарських справах Верховного Суду України 22 жовтня було розглянуто справа № 6-101цс14 про стягнення заборгованості за кредитним договором і по зустрічних позовах про визнання поручительства припиненим. Правова позиція, висловлена ВСУ полягає в наступному. Згідно ч.1 ст. 559 ГК поручительство припиняється, зокрема, у разі зміни зобов'язання без згоди поручителя, внаслідок чого збільшується об'єм його відповідальності. По своїй правовій природі згода поручителя на зміну зобов'язання є односторонньою угодою, для здійснення якого не передбачено обов'язкової письмової форми і вважається досконалою, якщо поведінка сторін засвідчує їх волю відносно настання відповідних правових наслідків (ч.2 ст. 205 ГК). Судами, при рішенні аналогічних суперечок, повинна надаватися належна оцінка діям поручителя, що свідчать про надання їм згоди на збільшення об'єму своєї відповідальності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини