Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податковий дайджест: головні правові події у сфері оподаткування

23 жовтня 2014, 11:40
2523
0
Реклама

*** 25 вересня набули чинності зміни, внесені в п. 32 підрозділи 2 розділи XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (Закон № 1658 - VII)якими встановлене тимчасове, на період проведення АТО і введення воєнного стану відповідно до законодавства, звільнення від оподаткування ПДВ операцій по ввезенню на митну територію України і постачанню на митній території України продукції оборонного призначення. При цьому звільнення від обкладення ПДВ не поширюється на продукцію оборонного призначення, яка ввозиться на митну територію України під будь-якими митними режимами з території держави-окупанта.

Зміни відносно звільнення від оподаткування ПДВ поширюються у тому числі на продукцію оборонного призначення, що знаходилася під митним контролем, але яка не була випущена для вільного звернення на території України до 25.09.2014 р., окрім тієї, на яку не поширюється звільнення.


*** Оподаткування банківських відсотків. Державна фіскальна служба України листом № 3933/6/99-99-17-03-03-15 повідомляє, що в загальний місячний (річний) дохід оподаткування платника податку не включаються прибутки у вигляді відсотків на поточні банківські рахунки, по яких на користь фізичних осіб здійснюються виключно виплати заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги і інших передбачених законом соціальних виплат. Ознаки таких рахунків визначаються Нацбанком України. У разі отримання платником податків на такий рахунок окрім вищеперелічених виплат будь-яких інших прибутків, нараховані відсотки по такому банківському рахунку включаються в загальний місячний (річний) дохід оподаткування платника і оподатковуються в порядку, визначеному п. 170.4 ст. 170 Податкового кодексу України.

*** 26 вересня набули чинності зміни, внесені до Податкового кодексу України, з деяких питань оподаткування добродійної допомоги в період проведення АТО і після її завершення - до 31 грудня року, що йде за роком, в якому завершене АТО. Вказані зміни поширюються на правовідносини, що виникли з 21.11.2013.

Введено звільнення від оподаткування податком на прибутки фізичних осіб суми (вартості) добродійної допомоги, що робиться на користь учасників бойових дій. Передбачено, що до дати введення Реєстру волонтерів АТО вимоги про внесення благодійників - фізичних осіб в цей Реєстр не застосовуються.

*** 27 вересня набув чинності Закон "Про створення вільної економічної зони "Крим" і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України". СЭЗ "Крим" вводиться на 10 повних календарних років. На її території не стягуються загальнодержавні податки і збори, визначені статтею 9 Податкового кодексу України, і збір на обов'язкове державне пенсійне страхування.
Фізичні особи, що мають податкову адресу (місце проживання), юридичних осіб (відособлені підрозділи), які мають податкову адресу (місцезнаходження) на території СЭЗ, прирівнюються з метою оподаткування до нерезидента. Будь-які прибутки з джерелом їх походження на території СЭЗ, отримані особою, прирівняною до резидента, підлягають оподаткуванню як іноземні прибутки за загальними правилами, встановленим Податковим кодексом України. Також Законом передбачено, що на території СЭЗ може застосовуватися мультивалютний режим.

*** Державна фіскальна служба розробила проект постанови про затвердження Порядку електронного адміністрування ПДВякий обнародуваний 2 жовтня. Порядок визначає механізм відкриття і закриття рахунків в системі електронного адміністрування податку на додаткову вартість; механізм проведення розрахунків з бюджетом із застосуванням рахунків в системі електронного адміністрування ПДВ та ін.

*** 7 жовтня ухвалений Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України" о удосконаленні оподаткування інвестиційної діяльності. На відміну від нині чинного законодавства, законопроект передбачає можливість покладання обов'язків сплати податків не лише на оператора угоди про розділ продукції, яким зазвичай був український учасник, але і на усіх учасників такої угоди, включаючи нерезидентів. Такі зміни законодавства є привабливими для інвесторів великих проектів, які діють на умовах угод про розділ продукції, оскільки забезпечать можливість контролю за податковими зобов'язаннями і пропорційного розподілу негативного значення різниці між сумою податкових зобов'язань і сумою податкового кредиту для усіх інвесторів відповідно до угоди про розділ продукції.

*** Змінами від 14 жовтня, внесеними Кабінетом Міністрів в Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку і маркіровки алкогольних напоїв і тютюнових виробіввстановлене наступне: підприємства-виробники і імпортери алкогольних напоїв і тютюнових виробів (покупці марок) подають щомісячно до 10 числа в територіальний орган ГФС (продавець марок) попередню заявку-розрахунок про потребу в марках по їх видах, платіжний документ на перерахування плати за марки з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення і звіт про використання марок, придбаних в попередньому місяці. При цьому до 20 числа місяця, в якому подана заявка-розрахунок, покупці марок мають право здійснити коригування у бік збільшення не більше ніж на 40% кількості і видів марок шляхом представлення додаткової заявки-розрахунку.


Любов Игнатова
адвокат

Тропец Оксанастарший юрист

Щукіна Катеринаюрист

ЮФ "Дмитриева і Партнери"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини