Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Керівник ГИС розповів про результати реформ

22 жовтня 2014, 11:20
824
4
Реклама

Основні кроки реформування виконавської системи за останні 7 місяців - подолання корупційних схем, зміна старого механізму реалізації заарештованого і конфіскованого майна, оптимізація роботи служби і мотивація державних виконавців. Про це під час брифінгу розповів керівник ГИС Дмитро Сторожук.

Першим кроком в реформуванні виконавської системи стала зміна старого механізму реалізації заарештованого майна. "Ми повністю викоренили корупційні схеми з процесу реалізації майна, автоматизували цей процес і ввели пілотний проект - Система електронних торгів заарештованим майном. Цей механізм, який вже широко використовується у світі, показав позитивний результат вже після першого місяця проведення онлайн-аукціонів. З кожним місяцем відсоток реалізації майна росте, забезпечуються права боржників і стягувачів, а державний бюджет, відповідно, отримує більше надходжень у вигляді гарантійних внесків", - підкреслив Дмитро Сторожук.

Так, з 1 травня у базу СЭТАМ внесено 8 тис. лотів на суму 1,5 млрд. грн. За 6 місяців роботи Системи проведено 2 тис. торгів, реалізовано майна на суму 95 млн. грн. 10 % від суми реалізації поступили до бюджету країни - це близько 10 млн. грн.

"В той же час, в процесі впровадження СЭТАМ ми виявили факти саботажу роботи з боку посадовців ГИС в регіонах відносно невнесення лотів в Систему. По цих фактах вже зроблено звернення в Генеральну прокуратуру", - додав чиновник.

Голова ГИС нагадав, що з квітня 2014 року було ініційовано позапланову перевірку органів ГИС по усій Україні. Зокрема, було спрямовано 14 заяв в органи прокуратури і служби безпеки про збудження карного виробництва. Притягають до дисциплінарної відповідальності у вигляді вимови 19 начальників управлінь. За результатами перевірок підготовлено і подано Міністрові юстиції України уявлення про звільнення із займаної посади 11 керівників управлінь, 7 з яких вже звільнені.

Крім того, збуджено 62 карні виробництва відносно службових осіб органів Державної старанної служби, по фактах хабарництва, зловживання службовим станом, підробки документів і невиконання судових рішень. Вже ухвалений вирок 8 посадовцям органів ГИС, які засуджені до позбавлення волі, або повинні сплатити штрафи. Ще 8 справ зараз знаходяться в судах. По 24 справам ведуться розслідування.

Також важливим напрямом роботи ГИС являється поліпшення умов роботи держвиконавцівзокрема, мотивування і заохочення. "І тут вже зроблено багато роботи. У першому читанні прийняті зміни в законодавчі документи, які торкаються повернення 50% старанного збору до бюджету органів ГИС. Це означає, що половина засобів, зароблених державними виконавцями для держави, буде спрямована на поліпшення матеріального забезпечення кожного обласного, міського і районного відділу ГИС. Включаючи заробітну плату виконавців, закупівлю офісного приладдя і так далі. Також ініційований перегляд механізму преміювання і мотивації виконавців. За сумлінно виконану роботу працівники отримуватимуть гідну нагороду, а заробітна плата зросте до адекватного рівня", - підкреслив Дмитро Сторожук.

Джерело: Мінюст

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини