Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позовна давність і судова реформа

Реклама

Верховний Суд України

Сформована правова позиція відносно визначення початкового моменту течії позовної давності по суперечках про визнання недійсними іпотечних договорів на підставі передачі в іпотеку майнових прав на незавершене будівництвом нерухоме майно

У справі № 3-84гс14 про визнання недійсним договори іпотеки визнано неправомірним числення течії позовної давності з того моменту, коли позивач дізнався про порушення свого права після прийняття ВСУ постанови від 17 квітня 2013 року № 6-8цс13 відносно іншої суперечки з викладом правовій позиції про неможливість передачі в іпотеку майнових прав на об'єкти незавершеного будівництва. ВСУ вказав, що порушення сторонами вимог ст.ст. 5, 18 Закону "Про іпотеку" (у редакції, діючій на момент укладення договору, - 10 грудня 2007 року) були допущені саме у момент укладення спірного договору іпотеки, і саме у цей момент позивач повинен був дізнатися про те, що через положення Закону майнові права на об'єкт незавершеного будівництва не могли бути предметом іпотеки.

Судова реформа

Президент створив Радий з питань судової реформи

Петро Порошенко підписав Указ № 812/2014 про створення Радого з питань судової реформи і призначив його координатором заступника Глави Адміністрації Президента Олексія Филатова. Рада створена як консультативно-дорадчий орган при Президентові, основним завданням якого є напрацювання погоджених пропозицій по розробці і реалізації в Україні стратегії реформування судоустрою і судочинства, інших суміжних правових інститутів. До складу Ради входять керівники відповідних центральних органів виконавчої влади, а також (за згодою) голова Верховного Суду України, голова Ради суддів, голови вищих спецсудів, голова Державної судової адміністрації, Генеральний прокурор, представники професійних громадських об'єднань, юридичних внз і наукових установ, відповідних міжнародних організацій, провідні фахівці в області права.

Кабмін презентував новації, передбачені в проекті Закону, що розробляється, про судоустрій і статус суддів

На засіданні Кабміну 13 жовтня Арсеній Яценюк озвучив деякі новації, передбачені проектом Закону про судоустрій і статус суддів, раніше презентованому Мінюстом. Прем'єр-міністр розповів про впровадження електронного правосуддя; замкнете судам відхиляти позови на підставі неосудності - пропонується, щоб сам суд направляв таку заяву до суду потрібної осудності; введенні обов'язкової відеофіксації судового процесу; створенні єдиного органу на базі Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії, щоб прибрати елемент політичного тиску на судову владу; можливості судовій гілці влади брати участь у формуванні Державного бюджету; відкритому  доступі до декларацій про прибутки і витрати суддів; додаткових критеріях перевірки судді на доброчесність; ліквідації госпсудів.

Юристи виступають проти ліквідації госпсудів

Асоціація юристів України вважаєщо ліквідація господарських судів не вирішить стратегічних питань проведення судової реформи. Цей крок може привести лише до погіршення якості судового захисту прав і свобод громадян, що є неприпустимим в демократичній, правовій державі. У публічній заяві Асоціації говориться, що господарські суди є обов'язковою ланкою судової системи, яка забезпечує якісний і швидкий розгляд істотної частини судових справ. Специфіка суперечок, підвідомчих цим органам судової влади вимагає спеціальних знань у величезній кількості матеріально-правових і процесуальних особливостей, яких повною мірою не мають судді інших юрисдикцій. Крім того, перевагою господарського судочинства є чітке дотримання термінів розгляду справ і високий рівень підготовки судових рішень.

Комісія з люстрації суддів опублікувала звіт про результати діяльності

Обнародуваний щомісячний звіт про результати діяльності Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції за станом на 10 жовтня 2014 року. За звітний період Комісією розглянуті результати 4 перевірок, прийнято 6 укладень про порушення присяги суддями, які спрямовані для ухвалення остаточного рішення в УСЮ. Укладення прийнято відносно 3 суддів місцевих загальних судів, 2 суддів апеляційного адміністративного суду, 1 судді місцевого адміністративного суду. Відносно 1 судді апеляційного адміністративного суду Комісією прийнято рішення про відсутність в його діях порушення.

Вища кваліфікаційна комісія суддів

Припинені повноваження Ігоря Самсина

Задоволено заява пресдедателя ВККС Ігоря Самсина про припинення повноважень за власним бажанням. Заява була подана 10 жовтня 2014 року.

Обраний член ВККС за квотою Мінюсту

На засіданні комісії Мінюсту за призначенням члена ВККС 17 жовтня було прийнято рішення про обрання Сергія Козьякова - старшого партнера АТ "Сергій Козьяков і Партнери". Його кандидатура була висунена Асоціацією юристів України.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини