Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

3D принтинг: наслідки для сфери інтелектуальної власності

13.00, 17 жовтня 2014
4042
4

Юрист проаналізував вплив і наслідки 3D принтерів отностительно захисту прав на об'єкти інтелектуальної власності

Пам'ятаєте сюжет з останнього фільму про Джеймса Бонда, Skyfall, де можна було постежити за вибухом Aston Martin DB5 1960 року випуску? І це були зовсім не спецефекти. Вибух був справжнім, і фанерою "Запорожець" не обклеювали. Але такий "спецефект" по вибуху оригінальної машини навіть для багатомільйонного бюджету бондианы недозволена розкіш. На самій же справі був підірваний не оригінал, а копія DB 5, надрукована на 3D принтері! Хоча навіть бондиана меркне перед досягненнями Івана Сентча (Ivan Sentch), який, викачавши дизайн DB 4 в Інтернеті, зміг відтворити на 3D принтері за 500 дол. США кузов цієї легендарної машини.

3D принтерів вже сьогодні можна як мінімум назвати одним з найбільш актуальних питань 2015 року, а як максимум - одним з ключових елементів того, що називають "третьою індустріальною революцією". Це внесе корективи з сферу виробництва і дистрибуції товарів, оскільки вже в певних сферах 3D принтер може цілком замінити необхідність постачань товару, забезпечення наявності товару на складах, а, відповідно, оптимізувати витрати компаній на зберігання товарів на складах і логістику. Але використання 3D принтерів вплине не лише на виробництво. Це однозначно вплине на сферу інтелектуальної власності в частині стратегії захисту прав інтелектуальної власності компаній, захисту їх брендів і пов'язаною з цим правозастосовної практики.

Можливості 3D принтера

Головною особливістю роботи 3D принтера являється те, що він дає можливість надати цифровій 3D моделей деякої речі, існуючої тільки на комп'ютері, фізичну форму. 3D принтинг ще відомий як технологія пошарового друку (additive manufacturing)що яскраво виражає головну відмінність від звичайного виробництва товарів. Зокрема, на відміну від звичайного виробництва, де використовується більше механічна дія на матеріали, 3D принтер фактично сплавляє матеріали, шар за шаром за допомогою склеювальних матеріалів, температури, хімічних речовин, світла або навіть електронних пучків. Для друку 3D принтер може використовувати пластик, метав, кераміку, пісок, скло, дерево і навіть людську тканину. 3D друк дає можливість зробити продукт без додаткових машин і механізмів, що є необхідним для звичайного виробництва.

3D принтерів не можна назвати новинкою. Стрімкому розвитку 3D принтерів сьогодні більше сприяє завершення дії деякої частини патентів на цю технологію. Термін дії ще частини патентів завершиться найближчим часом, хоча цей процес ще займе не один рік, оскільки патентів, що відносяться так чи інакше до 3D принтерів, - більше тисячі.

Виклики і риски для інтелектуальної власності

Безперечною перевагою 3D принтера являється можливість зробити практично будь-яку річ з мінімальними витратами. Але завдяки цьому "межа" між виробником і споживачем ставати більше розмитою. Виробництво продукції відомих виробників "в домашніх умовах" ще ніколи не було таким простим і доступним.

Проте "виробництво" або, краще сказати, відтворення відомих продуктів "у домашніх умовах" - це те, з чим частини виробників, напевно, доведеться змиритися. Навіть якщо виробник потурбувався про захист своєї інтелектуальної власності, використання такого об'єкту не для комерційної мети не дає можливості ефективно забороняти таке використання або вимагати відшкодування збитків.

Риски порушення інтелектуальної власності більше пов'язані з комерційним використанням. Основну групу ризику, тобто об'єктів інтелектуальної власності, права на які можуть бути порушені в першу чергу, складають промислові зразки, авторське право і торгові марки. І чим простіше їх відтворити на 3D принтері, тим цей ризик буде вищий.

Наприклад, прості дизайни, захищені патентами на промислові зразки, можуть бути не лише просто роздруковані на 3D принтері, але, міняючи деякі деталі в дизайні без зміни функціонального призначення, можуть бути зроблені спроби обійти патент. Уразливість об'єктів авторського права і торгових марок у такому разі ще вища, оскільки у них зазвичай відсутній 3D складова. Для винаходів і корисних моделей 3D принтер складає найменші риски, але усе залежатиме від розвитку цієї технології.

Слід зазначити, що ризик незаконного копіювання на 3D принтері не рівнозначний для усіх видів продуктів. Наприклад, для сфери фармацевтики і складних машин і механізмів (авіа) негативний ефект від 3D принтерів відчуватиметься менше всього. У свою чергу, для сфери запасних деталей до автомобілів або змінних елементів (наприклад, касети для бритви для гоління) риски незаконного копіювання 3D представляються істотними.

На 3D принтинг треба дивитися і з іншого боку, коли на нім можуть створюватися 3D моделей нових продуктів. При цьому авторові такого нібито нового продукту слід враховувати, що такий продукт вже може бути захищений як об'єкт інтелектуальної власності третьою особою. Відповідно, значною мірою підвищується необхідність проведення якісного патентного пошуку, щоб уникнути порушення прав третіх осіб.

У загальних рисах вже сьогодні можна говорити про можливі наслідки, яке зробить технологія 3D принтинга на сферу інтелектуальної власності.

5 можливих наслідків:

1. 3D принтинг, безумовно, вплине на стратегії компаній відносно виробництва оригінальних товарів, зокрема, підвищення технічного захисту від копіювання оригінальних товарів за допомогою 3D принтера, а також розробка нових підходів і методів боротьби з контрафактом.

2. Швидше за все, зміни зазнає також сфера ліцензування об'єктів інтелектуальної власності. Так, цілком можливим стає ліцензування виробництва продукції на 3D принтері. При цьому такий новий вид ліцензування не можна назвати простим питанням, оскільки у зв'язку з цим виникає низка додаткових запитань відносно захисту прав споживачів, відповідальності за дефекти продукції, передачі разом з ліцензією також певного ноу-хау і так далі

3. Популяризація 3D принтинга однозначно приведе до появи сайтів (онлайн-сервіси, файл-обменники) по обміну файлами з 3D моделями продуктів або що дають можливість завантаження таких файлів. Баланс інтересів між захистом авторського права на 3D файл і прав інтелектуальної власності виробника продукції ще належить знайти як шляхом вдосконалення законодавства, так і шляхом правозастосовної практики.

4. Поява і поширення технологій, що дають можливість швидко конвертувати зображення в 3D моделей. Наприклад, ще в 2012 році Autodesk представила програму 123D Catch, яка переводить звичайні зображення в 3D моделей.

5. Також вже сьогодні актуалізується питання захисту прав споживачів, зокрема, в частині спричинення шкоди здоров'ю. Відповідь на питання, хто винен: виробник оригінального товару або людина, яка написала / створив файл для 3D моделі, або виробник 3D принтера, або оператор 3D принтера, або виробник матеріалу - залишається більш ніж відкритим і позбавленим достатнього регулювання.

Олег Климчукстарший юрист Sayenko Kharenko

Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
Увійти
На цю ж тему