Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Документ тижня : Вимоги до забезпечення робіт по землеустрою

30 травня 2013, 15:05
278
0
Автор:
Реклама

Робота будь-якого фахівця повинна відповідати певним професійним вимогам. Як би то не було, це не якась примха цивілізації, а зріла необхідність розвитку навичок експертів у будь-якій галузі. Не стала виключенням і робота землевпорядників.

Так, 28 травня 2013 р. набув чинності наказ Минагрополитики від 11.04.2013 р. № 255яким затверджені Вимоги до технічного і технологічного забезпечення виконавців (розробників) робіт по землеустрою (детальніше про документ читайте в новині ЮРЛИГИ "Землевпорядник повинен зберігати паперову і електронну копії екземпляра розробленої документації").

Дія наказу поширюється на суб'єктів господарювання, що виконують роботи по землеустрою (дослідницькі, картографічні, проектні, проектно-изыскательные і т. д.) з метою складання документації по землеустрою.

Що нового несе в собі документ, як його норми співвідносяться з чинним законодавством і які можливі наслідки їх дії, спробуємо з'ясувати у рамках цього матеріалу.

Зокрема, наказом встановлено, що виконавець (розробник) робіт по землеустрою повинен мати (мати у власності або користуванні) такі засобами обчислювальної і інформаційної техніки, технічними засобами для виконання геодезичних і інших робіт при здійсненні землеустрою:

- геодезичні інструменти і устаткування для виміру відстаней, горизонтальних і вертикальних кутів з метою визначення координат і висот точок місцевості або геодезичний супутниковий приймач для визначення координат точок місцевості (не вимагається для виконавців робіт по землеустрою, розробляючих документацію по землеустрою, не вимагає визначення координат точок місцевості і координат поворотних точок меж);

- комп'ютерна, обчислювальна і інша інформаційна техніка і ліцензійне програмне забезпечення, необхідне для забезпечення технологічного процесу виконання робіт по землеустрою.

Відмітимо, що вказані вище норми спрямовані на реалізацію статей 28 і 29 Закону "Про землеустрій"що передбачають визначення прав і обов'язків розробників документації по землеустрою і загальні вимоги до змісту документації по землеустрою відповідно.

Нагадаємо, що головною причиною прийняття наказу № 255 являється коригування положень ст. 40 Закону "Про землеустрій", зроблена ще в жовтні 2012 р. Так, згідно ст. 40 відміченого Закону технічне забезпечення землеустрою грунтується на використанні засобів обчислювальної і інформаційної техніки, технічних засобів для виконання геодезичних і інших робіт, а технологічне забезпечення землеустрою - на використанні сучасних інформаційних технологій і систем для збору, ведення, контролю, накопичення, зберігання, оновлення, пошуку, перетворення, переробки, відображення, видачі і передачі даних.

Законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно дерегуляции господарської діяльності по проведенню робіт по землеустрою і землеоценочных робіт" від 02.10.2012 р. № 5394 - VI ст. 40 Закону "Про землеустрій" доповнена ч. 4 наступний зміст: "Вимоги до технічного і технологічного забезпечення виконавців робіт по землеустрою встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері земельних стосунків".

Виходячи з вышеобозначенных положень, прийняття Вимог до технічного і технологічного забезпечення виконавців (розробників) робіт по землеустрою є необхідним кроком по виконанню приписів Закону № 5394 - VI. На думку Минагрополитики як відповідального госооргана і в той же час розробника документу, прийняття цього нормативного акту сприяло врегулюванню питання встановлення відповідних вимог до технічного і технологічного забезпечення виконавців робіт по землеустрою, що, у свою чергу, забезпечує діяльність суб'єктів господарювання у сфері землеустрою в правовому полі.

Прийняття Вимог до технічного і технологічного забезпечення виконавців (розробників) робіт по землеустрою є необхідним кроком по виконанню приписів Закону № 5394 - VI

Окрім цього, відповідно до норм наказу № 255 виконавець (розробник) робіт по землеустрою при проведенні цих робіт повинен дотримувати такі технологічні вимоги:

- передавати копії матеріалів до Державного фонду документації по землеустрою безкоштовно в місячний термін після внесення відомостей в Державний земельний кадастр;

- забезпечувати зберігання копії (у паперовому або скануючому електронному вигляді) екземпляра розробленої документації по землеустрою;

- дотримувати умови договору по розробці документації по землеустрою;

- забезпечувати виконання робіт по землеустрою відповідно до вимог законодавства, регулюючого земельні стосунки, а також державних стандартів, норм і правил;

- подавати документацію по землеустрою в Госземагентство, його територіальні органи для внесення відомостей в Державний земельний кадастр від імені замовника документації по землеустрою, якщо інше не встановлене договором.

Відмітимо, що подібні вимоги торкаються більшою мірою законодавчих особливостей документообігу і специфіки виконання договірних правовідносин, визначених в законах "Про інформацію", "Про електронні документи і електронний документообіг" і т. п., а також інші підзаконні і локальні нормативно-правові акти.

Таким чином, законодавець, ствердивши вимоги для розробників робіт по землеустрою, фактичні уточнив вектори роботи в цій сфері професійної діяльності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини