Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держадміністраціям дали рекомендації по регулюванню пасажирських перевезень

23 жовтня 2013, 14:39
155
0
Реклама

Рекомендації по здійсненню місцевими державними адміністраціями регуляторної діяльності по перевезенню пасажирів на автобусних маршрутах загального користування надані Державною службою України з питань регуляторної політики і розвитку підприємництва в листі від 08.08.2013 р. № 7194.

З метою скорочення витрат часу на підготовку і прийняття відповідних регуляторних актів Держпідприємництва України пропонує при їх підготовці враховувати вищезгадані рекомендації.

Враховуючи, що до повноважень місцевих держадміністрацій в області транспорту і зв'язку, наданих ст. 20 Закону "Про місцеві державні адміністрації"відноситься виключно організаціям транспортного обслуговування, питання організації і проведення конкурсів з перевезення пасажирів з боку місцевих держадміністрацій у будь-якому додатковому нормативно-правовому врегулюванні не мають потреби.

У п. 2 Порядки проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого постановою Кабміну від 03.12.2008 р. № 1081 (далі - Порядок) передбачено, що умови конкурсу - це встановлені організатором (обов'язкові і додаткові) умови перевезень пасажирів, які повинні виконувати автомобільні перевізники, визначені на відповідному об'єкті конкурсу.

Згідно п. 6 Порядку, об'єктом конкурсу може бути маршрут (декілька маршрутів) приміського сполучення і сукупність оборотних рейсів приміського сполучення, кількість яких на об'єкті конкурсу складає не менше 50 в день. Таким чином, умови конкурсу з перевезення пасажирів, в яких не визначений об'єкт конкурсу, суперечать визначенню умов конкурсу, закріпленому п. 2 Порядки.

У листі відзначається, що згідно ст. 44 Закони "Про автомобільний транспорт" і п. 23 Порядки конкурс на перевезення пасажирів проводиться із залученням представників відповідних органів виконавчої влади, а також представників громадських організацій. При цьому згідно з Порядком із складу конкурсного комітету 50 % - представники органів виконавчої влади і (чи) органів місцевого самоврядування, інші - представники громадських організацій. Кількість представників громадських організацій, діяльність яких пов'язана з автотранспортом, повинна складати не менше 50 % загальної кількості представників громадських організацій.

Держпідприємництва підкреслює необхідність дотримання визначених Законом про автотранспорт критеріїв формування складу конкурсних комісій, зокрема, представництва в них громадських організацій, діяльність яких пов'язана з автотранспортом.

Також Держпідприємництва заявляє, що пропозиції місцевих держадміністрацій про затвердження зразків договорів перевезення пасажирів на приміських автобусних маршрутах загального користування не відповідають чинному законодавству України, оскільки чинними законами повноважень і необхідності твердження місцевими районними держадміністраціями будь-яких зразків цього договору не передбачено.

Разом з цим в листі говориться, що у випадку якщо проектом рішення місцевої держадміністрації передбачається тільки затвердження умов конкурсу з перевезення пасажирів на конкретно певний об'єкт конкурсу, такий проект нормативно-правового акту може не мати ознак регуляторного акту. Рішення про віднесення таких проектів до категорії регуляторних актів Держпідприємництва України прийматиметься після проведення усебічного аналізу їх повного тексту.

Також в листі № 7194 надані рекомендації по здійсненню місцевими державними адміністраціями регуляторної діяльності у сфері надання адміністративних послуг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини