Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст рекомендує прибрати з Карно-старанного кодексу дискримінацію за ознакою підлоги

7 березня 2012, 14:53
881
0
Реклама

Міністерство юстиції виявило ознаки статевої дискримінації в окремих положеннях Карно-исполнительного кодексу України. Такий висновок був зроблений за результатами гендерно-правової експертизи, проведеної Мінюстом. Про це повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович.

За підсумками експертизи Мінюст вважає дискримінаційними положення статті 141 Кодексу, відповідно до якої діти засуджених жінок можуть передаватися їх родичам за згодою матері, повідомляє прес-служба міністерства.

Як відзначається в експертних виводах, ця норма Кодексу є дискримінаційною за ознакою підлоги по відношенню до чоловіків і надає певні привілеї жінкам, які не пов'язані з біологічними відмінностями між підлогами.

При цьому Мінюст посилається на статтю 5 Конвенцій ООН про ліквідацію усіх форм дискримінації відносно жінок, якій ясно, що держави-сторони вживають усі відповідні заходи з метою забезпечити, щоб сімейне виховання включало правильне розуміння материнства як соціальній функції і визнання загальної відповідальності чоловіків і жінок за виховання і розвиток своїх дітей за умови, що в усіх випадках інтереси дітей є переважаючими.

Крім того, як мовиться у виводі, відповідно до Закону "Про охорону дитинства" батько і мати мають рівні права і обов'язки відносно своїх дітей.

У зв'язку з цим Міністерство юстиції рекомендує внести зміни в карно-старанне законодавство в частині отримання згоди батька на передачу дитини родичам.

Виведення Мінюсту відносно наявності в Кодексі дискримінаційних норм спрямоване на ознайомлення парламенту як органу, який прийняв вказаний законодавчий акт.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини