Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сьогодні набув чинності новий Порядок здійснення нотаріальних дій

7 березня 2012, 09:45
6104
1
Реклама

Сьогодні, 07.03.2012 р., в Офіційному віснику України № 17 опублікований наказ Мінюсту № 296/5 від 22.02.2012 р., яким затверджений Порядок здійснення нотаріальних дій нотаріусами України.

Окрім загальних питань здійснення нотаріальних дій, вказаний Порядок також регулюватиме механізм обліку депозитних операцій нотаріусів, який на сьогодні регулюється окремою інструкцією.

На відміну від Інструкції про порядок здійснення нотаріальних дій Порядком детально регулюються питання посвідчення угод за участю дітей, а також осіб, над якими встановлена опіка або опікування, угод за розпорядженням майном, що є загальною спільною власністю, укладення договорів про визначення розміру долею, зміну розміру долею, а також виділення долі в натурі, реалізації переважного права купівлі долі в праві загальної пайової власності.

Цікаво, що згідно з Порядком, на прохання клієнтів нотаріуси зможуть здійснювати нотаріальні дії, для яких використання спеціальних бланків пряме не передбачено в якості обов'язкового, з використанням таких бланків. На сьогодні перелік документів, що викладаються на бланках, строго регламентований.

Порядок набуває чинності з дня офіційної публікації, тобто з 7 березня 2012 року. Відповідно з сьогоднішнього дня втрачає силу Інструкція про порядок здійснення нотаріальних дій нотаріусами України, діюча з 2004 року.

Нагадаємо, учора, 06.03.2012 р., на своєму офіційному сайті Мінюст пояснив ситуацію з "зміною" що на той момент ще не набуло чинності Порядку здійснення нотаріальних дій. Держорган підкреслив, що новий Порядок не передбачає ніяких змін в порядку посвідчення договорів відчуження і запоруки майна порівняно з Інструкцією про порядок здійснення нотаріальних дій.

Мінюст визнав, що редакційні правки підпункту 2.2 пункту 2 глави 2 розділи II Порядку дійсно мали місце, оскільки при передачі нормативно-правового акту для включення в Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів були виявлені розбіжності в текстах електронного документу і документу на паперовому носії. Заходи по приведенню у відповідність змісту цього пункту на паперових і електронних носіях цілком законні і відповідають підпунктам 6.4.1, 6.4.2 пункту 6 Порядку представлення нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України і проведення їх державної реєстрації.

У початковому варіанті згадуваний п.п. 2.2 п.2 глави 2 розділи ІІ передбачав необхідність отримання письмового дозволу органів податкової служби на укладення договорів по відчуженню або заставі рухомого і нерухомого майна. Після виправлення він передбачає тільки звичайну в нотаріальній практиці перевірку нотаріусом наявності податкової запоруки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини