Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ дозволив чиновникам перед виборами не вказувати витрати у своїх фінансових деклараціях

20 березня 2012, 12:37
3590
1
Реклама

Як повідомляє прес-служба КСУ, 20 березня 2012 року Суд оприлюднив своє рішення, прийняте 13 березня 2012 року у справі про конституційне уявлення 53 народних депутатів України про відповідність Конституції України пункту 2 частини першої статті 7, пункту 2 розділи VIII "Завершальних і перехідних положень" Закону " Про принципи попередження і протидії корупції".

Перша з вказаних вище норм (пункт 2 частини першої статті 7 Закону), є заборона для осіб, вказаних в пункті 1 частини першої статті 4 Закони, входити до складу органів управління (у тому числі - загальних зборів акціонерів) чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті отримання прибутку (окрім випадків здійснення функції управління акціями (долями, паями) держави або територіальних громад).

Коло цих осіб (уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування) дуже широке. Тут і Президент, і спікер із заступниками, і міністри із заступниками, і інші керівники центральних відомств із заступниками; Генпрокурор, Глава СБУ, Глава Нацбанку, голова Рахункової палати, Уповноважений ВР з прав людини, спікер парламенту Криму і Голова Радміну Криму. Заборона також поширюється на народних депутатів і депутатів місцевих рад, держслужбовців і службовців місцевого самоврядування, усіх суддів, посадовців ВККС і Вищої ради юстиції, на осіб рядового і начальницького складу МВС, карно-старанної служби, осіб начальницького складу податкової міліції, і на багатьох-багатьох інших.

Цю норму КСУ визнав конституційною, за винятком заборони на участь вказаним особам в загальних зборах акціонерів, тобто участь в загальних зборах для згаданих осіб дозволяється. При цьому судді виходили з того, що згідно Конституції кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, і усім власникам в цьому сенсі повинні забезпечуватися рівні умови для здійснення своїх прав. Тому особи, уповноважені на здійснення функцій держави, як і усе інші, мають право на володіння корпоративними правами (акціями, долями, паями) і на володіння і розпорядження ними. Оскільки корпоративні права є особистими немайновими і передачі не підлягають, то для управління ними особиста участь в загальних зборах просто потрібна. 

Зате друга норма (пункт 2 "Завершальний і перехідних положень"), що передбачає необхідність для державних осіб, чиновників і так далі розкрити свої майнові витрати вже в декларації про майно, прибутки і витрати за 2011 рік (такі декларації згідно із законом мають бути подані до 1 квітня цього року), визнана Конституційним Судом цілком і повністю неконституційною. Це означає, що чиновники цього року, перед виборами, свої витрати декларувати не стануть і виборець не зможе порівняти їх з прибутками чиновників.

У своїх виводах відносно конституційності другої норми КСУ прибегнул до правила безповоротності дії в часі законів і інших нормативно-правових актів, представивши його при цьому дуже оригінально. Річ у тому, що норма про необхідність вказівки витрат в декларації набула чинності з 1 січня 2012 року (хоча майже усі інші норми Закону діяли з середини 2011 року). Звідси б зробити висновок про те, що усі декларації, подані після 1 січня 2012 року, повинні містити відомості про витрати чиновників.

Але КСУ вирішив, що дата 1 січня 2012 року торкається не декларацій, а витрат, і буквально (як випливає з прес-релізу) заявив наступне: "Конституційний Суд України вважає, що оскільки стаття 12 Закону набрала чинності з 1 січня 2012 року, то й обов'язок відповідних посадових і службових осіб щодо декларування своїх витрат виник з цієї ж дати. Таким чином, особини, які претендують на зайняття посад в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, та особини, які вже займають відповідні посади, мають вносити до декларації за формою, встановленою Законом, відомості про витрати, здійснені з 1 січня 2012 року ".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини