Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламентарі запропонували своє бачення "карної провини"

1 березня 2012, 12:52
1416
10
Реклама

Народні депутати Володимир Стретович (НУНС), Сергій Головатый (ПР), Дмитро Притыка (ПР) і Элина Шишкина (БЮТ) внесли до парламенту законопроект № 10126 про карну провину.

Проектом пропонується внести в Карний кодекс зміни, якими встановити 2 види карних правопорушень по ступеню їх тяжкості : злочин і провина. Карна провина визначена в проекті як діяння, за яке передбачено покарання у вигляді громадських робіт, або інше, м'якше покарання за винятком основного покарання у вигляді штрафу у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян.

Розробники пропонують визначити штраф як основне покарання за здійснення карної провини. Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю і громадські роботи можуть бути як основними, так і додатковими покараннями. Провина згідно з проектом не карається позбавленням волі.

Незавершена карна провина (приготування до карної провини і замах на карну провину), за задумом авторів, не повинна тягнути карної відповідальності. Крім того, здійснення кримінальної провини не тягне судимості.

Всього проектом передбачено 83 склади карної провини. З них 38 складів "створено" за допомогою перетворення окремих злочинів невеликої тяжкості в карну провину, а інші - окремі з нинішніх адміністративних правопорушень.

Так, до карної провини віднесли здійснення насильства в сім'ї, порушення авторського права і суміжних прав, дрібну крадіжку, привласнення, розтрату чужого майна (на суму до 3-х неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян, без проникнення житло, інше приміщення або авто), приховання стійкої фінансової неспроможності, управління транспортними засобами (судами) в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння, поширення помилкових чуток.

Окремо хочеться підкреслити появу такої карної провини як неповідомлення або несвоєчасне повідомлення особі про його права у зв'язку з включенням його персональних даних у базу персональних даних, цілях збору цих даних і особах, яким ці дані передаються. Така провина, за проектом, каратиметься штрафом від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян.

Автори проекту вважають, що віднесення окремих адміністративних правопорушень до розряду карної провини дозволить наділити обвинувачених (у здійсненні цих діянь) рядом процесуальних прав і гарантій, характерних для карного процесу, яких в процедурі притягнення до адміністративної відповідальності вони позбавлені. Таким чином буде зменшено число випадків неправомірного використання результатів адміністративного виробництва при розслідуванні кримінальних справ, а також число використання без належного судового контролю таких "адміністративних" заходів як затримання, особистий догляд, догляд речей, вилучення речей і документів.

Нагадаємо, введення поняття "Карної провини" передбачене президентським проектом КПК, який вже був прийнятий в першому читанні. Проте Перехідні положення проекту КПК на стадії першого читання передбачали ухвалення окремого Закону про карну провину. Розробники ж проекту №10126 прогнозують виникнення складних правових питань з існуванням окремого закону. По-перше, загальні стани такого можливо закону на 90% повторюватимуть положення Загальної частини УК, а це не відповідає принципу мінімізації нормативного матеріалу в законотворчості. По-друге, ускладниться правозастосовна практика, особливо - що стосується розмежування різних видів кримінально карних діянь. Тому вони вважають більше за доцільне внесення змін до діючого УК.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини