Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набули чинності санітарні норми для підприємств поліграфії

3 лютого 2012, 15:07
2763
0
Реклама

Набувають чинності Державні санітарні норми і правила для підприємств і організацій поліграфічної промисловості, затверджені наказом Мінохоронздоров'я від 19.12.2011 №932.

Ці Правила встановлюють основні норми і вимоги відносно обмеження несприятливої дії шкідливих виробничих чинників (фізичних, хімічних, біологічних і так далі). Правила поширюються на поліграфічні підприємства усіх форм власності.

У правилах встановлені вимоги до території таких підприємств, виробничих приміщень і будівель, до водозабезпечення і каналізації, вентиляції і опалювання. Також прописані вимоги до основних і допоміжних поліграфічних матеріалів, до виробничого процесу і засобів захисту працівників, вимоги до режиму праці.

Зокрема, відповідно до Правил не допускається робота у виробничих приміщеннях без природного освітлення. Організація освітлення робочих приміщень і зон повинна виключати попадання прямих і відбитих світлових потоків в органи зору. Не допускається в цехах (ділянках) застосування лише місцевого освітлення.

Площа виробничого приміщення на одного працівника повинна складати не менше 4,5 м2, а об'єм - 15 м3. Площа на одно робоче місце з відеодисплейними терміналами (комп'ютерами) повинна складати не менше чим 6,0 м2, а об'єм - не менше чим 20,0 м3.

При усіх видах робіт мають бути передбачені мікропаузи для відпочинку.

Території підприємств повинні відділятися від житлової забудови санітарно-захисними зонами.

Також перераховані джерела шкідливих чинників поліграфічного виробництва.

Так, наприклад, при обробці текстової інформації, комп'ютерній підготовці тексту і ілюстрацій такими чинниками являються: іонізуюче (рентгенівське) випромінювання; освітленість (показник засліплення, пряме і відбите мерехтіння під час безперервної роботи, яскравість поверхонь, нерівномірність розподілу освітленості); підвищена іонізованість повітря.

Також до таких чинників віднесені: стереотипні робочі рухи при локальному навантаженні (за участю м'язів кистей і пальців рук (набір тексту)); робоча поза; інтелектуальні навантаження (характер виконуваної роботи);сенсорні навантаження (навантаження на зоровий аналізатор); емоційне навантаження і так далі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини