Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд запропонував чітко визначити покупця автомобіля платником пенсійного збору

24 лютого 2012, 16:00
2386
5
Реклама

Уряд вніс до парламенту законопроект № 10110яким запропоновано внести зміни Закон "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", що стосуються сплати в ПФ "транспортного" збору.

Зокрема, проект має на меті вирішення старої проблеми визначення суб'єкта, зобов'язаного платити збір. Так, згідно діючої редакції Закону, платниками пенсійного збору на обов'язкове пенсійне страхування є юридичні і фізичні особи при відчуженні легкових автомобілів (окрім осіб, що відчужують автомобілі, якими забезпечуються інваліди). Не торкається пенсійний збір і автомобілів, що переходять у власність спадкоємцям згідно із законом.

Таке формулювання Закону дає привід для різних тлумачень відносно того, хто зобов'язаний платити збір - покупець або продавець автомобіля. Виходячи з буквального формулювання закону про те, що збір платиться "при відчуженні"а особою, яка відчужує майно, є продавець, суди приходили до висновку: збір повинен платити продавець. Справедливості ради відмітимо, що така точка зору не є домінуючою.

В той же час, існує Порядок сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затверджений постановою КМУ від 03.11.1998г. № 1740яким встановлено, що таким суб'єктом є особа, що придбаває право власності на транспортний засіб.

Уряд вважає необхідним усунути таке різночитання закону шляхом чіткої вказівки в законі, що пенсійний збір при купівлі легкового автомобіля повинен платити покупець.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини