Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент проголосував за впровадження механізму відстежування продукції, що містить ГМО

23 лютого 2012, 15:07
635
0
Реклама

Сьогодні, 23.02.2012 р., парламент ухвалив Закон "Про внесення змін до Закону України "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні і використанні генетично модифікованих організмів", врегулювавши механізм контролю за продукцією, що містить ГМО (на основі законопроекту № 8494).

Вказаним Законом впроваджується механізм відстежування звернення продукції, що містить ГМО або отриманої з їх використанням, у відкритій системі.

Основою функціонування такого механізму є покладання на суб'єктів господарювання, які уперше вводять в оборот продукцію, що містить ГМО або отриману з їх використанням, обов'язки складати письмову декларацію про таку продукцію. У такій декларації вказується, що відповідна продукція містить ГМО або отримана з їх використанням, а також номер державної реєстрації цієї продукції в Державному реєстрі ГМО з вказівкою назви відповідного Державного реєстру ГМО.

Копія такої декларації передається контрагентові при кожній операції по передачі такої продукції від одного суб'єкта господарювання до іншого. При цьому як самі декларації, так і їх копії повинні зберігатися суб'єктами господарювання впродовж 5 років з дня передачі такої продукції. Впродовж цього ж терміну суб'єкти господарювання зобов'язані зберігати документацію, що дозволяє ідентифікувати суб'єкта, який передав їм відповідну продукцію, так і суб'єкта, якому вони передали відповідну продукцію.

Законом також встановлено, що з метою здійснення державного контролю за оборотом ГМО і продукції, отриманої з використанням ГМО, центральні органи виконавчої влади зобов'язані створити мережу випробувальних лабораторії за визначенням змісту ГМО в продукції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини