Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР в першому читанні погодилася зі зміною способу управління багатоквартирними будинками

21 лютого 2012, 18:00
2028
1
Реклама

Парламент прийняв в першому читанні законопроект № 8391 про внесення змін до Закон "Про житлово-комунальні послуги". За таке рішення проголосували 250 народних депутатів.

Проект передбачає зміну системи управління житлово-комунальним фондом.

Відповідно до нього ліквідовується поняття "балансоутримувач". Розкривається поняття "Послуг з управління будинком". До таких послуг віднесено ведення бухгалтерської документації, здійснення розрахунків, ремонт і зміст будинку, комунальні послуги.

Управляти будинком за проектом власники можуть як самі, так і доручити управління так званому управителеві. При цьому мають бути враховані наступні положення:

- якщо власник один, то він приймає рішення самостійно;

- якщо у багатоквартирному будинку власників декілька і не створене ОСМД (укр. - ОСББ) - організація власників багатоквартирного будинку, то рішення приймаються на загальних зборах. Рішення приймаються двома третинами присутніх, а кворум до проведення є при присутності половини від усіх власників. Таким чином, рішення зможуть прийматися досить малою кількістю власників від імені усіх. Мало того, передбачена можливість заочного голосування;

- якщо ОСМД створена, то порядок ухвалення рішень визначається її статутом.

Усі ці положення суперечать положенням цивільного законодавства, по якому для управління такою власністю потрібна згода усіх співвласників.

Багато юристів при характеристиці проекту відмічали, що він фактично робить єдино можливим управління багатоквартирним будинком шляхом залучення управителя і не передбачає ніякої відповідальності останнього перед власниками.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини