Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Верховній Раді ратують за зміну організації місцевого самоврядування

15 лютого 2012, 09:20
1104
0
Реклама

У Верховній Раді зареєстрований проект № 10025 Закону "Про місцеве і регіональне самоврядування в Україні".

У пояснювальній записці до законопроекту його автори, група нардепів з КПУ на чолі з Петром Симоненко, вказують, що він розроблений відповідно до вимог Європейській хартії місцевого самоврядування.

Представлений проект досить великий, тому зупинимося на декількох ключових нововведеннях, пропонованих їм.

Розробники вважають за доцільне створення виконавчих органів районних і обласних рад, що в діючому Законі "Про місцеве самоврядування" не передбачено.

Пропонується також встановити жорсткіші вимоги до глав місцевих рад. За проектом, сільським, селищним, міським головою зможе бути особа з вищою освітою, що пропрацювала не менше року депутатом сільської, селищної, міської ради або в органах державної влади (місцевого самоврядування), і що постійно проживав на території відповідної територіальної общини впродовж останніх 5 років.

Автори також рекомендують закріпити норму про те, що сільський, селищний, міський голова після закінчення терміну своїх повноважень не може впродовж року працювати в приватних підприємствах і організаціях, "які ставали предметом розгляду сільської, селищної, міської ради в період дії його мандату".

Депутатів рад різних рівнів пропонують зобов'язати подавати декларацію про свої прибутки, яка публікується у відповідних комунальних засобах масової інформації. Перша декларація про прибутки має бути представлена впродовж 30 днів з початку виконання депутатом своїх обов'язків. Чергові декларації про прибутки повинні подаватися депутатами щорічно до 1 квітня поточного року і за 3 місяці до закінчення повноважень ради. За проектом, порушення термінів подачі декларації про прибутки тягнутиме припинення виплати заробітної плати депутатові до моменту виконання ним вимоги.

Проектом пропонується детально прописати принципи і механізм делегування повноважень. Зокрема, визначається, які суб'єкти можуть приймати рішення про делегування повноважень. Приміром, рішення про делегування окремих повноважень центральних і місцевих органів виконавчої влади виконавчим органам місцевого і регіонального самоврядування може приймати Верховна Рада або безпосередньо народ України. Встановлюються також і умови делегування.

Прийняття статуту територіальної общини хочуть зробити обов'язковим.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини