Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законодавці знову збираються вводити біометричні паспорти

13 лютого 2012, 13:44
1778
5
Реклама

У Верховній Раді зареєстрований ще один законопроект (№ 10036) про введення біометричних документів, що засвідчують громадянство, особу і її спеціальний статус (паспортів і тому подібне). Авторами проекту є: Валерій Коновалюк (ПР), Володимир Мойсик (НУНС) і Ірина Дбайлива (ПР).

До тих, що підтверджують особу і громадянство документам проектом віднесені: паспортна картка (замість існуючого нині "внутрішнього" паспорта підтверджуватиме громадянство України на території України); паспорт громадянина України для виїзду за кордон; посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажа; посвідчення особи на повернення в Україну; тимчасове посвідчення громадянина України.

До тих, що засвідчують особу і спеціальний статус документам про проекту відносяться: посвідчення застрахованої особи; посвідчення водія; посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон; посвідка на проживання (постійне проживання); посвідчення на тимчасове проживання; картка мігранта; посвідчення біженця; проїзний документ біженця для виїзду за кордон; дозвіл на працевлаштування і "інші, визначені законами".

Кожен з цих документів виготовляється або у вигляді картки, що містить безконтактний електронний носій інформації, або у вигляді книжки.

Паспортна картка (внутрішній паспорт), як заплановано в проекті, видаватиметься в обов'язковому порядку кожному громадянинові України, "починаючи від народження і незалежно від віку". Міняти її доведеться кожні 10 років. Безкоштовною (у сенсі, вільною від держмита) при цьому буде тільки перша її видача.

У картку вноситиметься маса інформації, яку можна сміливо відносити до персональних даних Серед них : ім'я, підлога, громадянство, дата народження, місце народження, "відцифрований образ особини" (зафіксоване електронним способом і збережене зображення особи), "відцифрований підпис особини"; порядковий номер запису в ГИС.

ГИС є Державною інформаційною системою реєстраційного обліку фізичних осіб і їх документування. У ній, окрім даних, що заносяться в паспортну картку, будуть вказані на кожне обличчя ще і дата смерті, відомості про батьків, а також реквізити усіх виданих обличчю документів.

Паспорт для виїзду за кордон оформляється (у формі книжечки) таким, що не досяг 16 років особам - на 4 року, іншим - на 10 років.

Усі, хто підлягає якому-небудь виду загальнообов'язкового державного соціального страхування, отримуватимуть посвідчення застрахованої особи (у формі картки). Це посвідчення відповідно до проекту буде безстроковим.

Посвідчення водія видаватиметься на термін, вказаний в міжнародних договорах, ратифікованих Україною.

Наявні українців паспорти і інші, що підтверджують громадянство, особу і її спеціальний статус документи, дійсні зараз, обов'язковому обміну на нові не підлягають відповідно до проекту. Ними можна буде користуватися впродовж усього терміну, на який вони видані.

Автори проекту вважають, що майбутній закон повинен набути чинності на наступний після його публікації день.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини